Etli Ekmek Mi Lahmacun Mu?

Ünlü gurme Vedat Milor, Twitter hesabında sormuş;

Anketsiz geçen bu dönemde meydanın boş kaldığını ve enteresan gündemlerin öne çıktığını gördük. Cevap verilebilir bir soruyla dönüş yapmak istedim. Şimdi birbirine akraba gibi benzeyen iki yemek. Aralarında küçük ama önemli farklar var. Peki yemeğe hangisiyle başlamak isterdiniz?

Etli ekmek mi, Lahmacun mu diye de bir anket koymuş.

Yazımı hazırlarken yüzde 50.7 ile Etli Ekmek öndeydi.

Oldukça ağır geçen Pandemi döneminde yaşadığımız ikinci Haziran ayına yaklaşırken dikkat çeken bir soru.

Etli ekmeği bir şekilde gündeme getiren bir konu.

Önemli olan oldukça karışık bir gündemin içinde, kendine yer bulmak bulabilmek değil mi?

Vedat Milor’un yaptığı da bu…

Etli ekmeği Lahmacunla birlikte bir şekilde gündeme taşıdı!

Sonuç her ne çıkarsa çıksın, gündem de kalmak, yeniden gündem olmak çok daha önemli…

Konyalı için, etli ekmek vazgeçilmez!

Urfalı için Lahmacun!

Her iki şehre de, her iki lezzete de sevgimiz ve saygımız var!

Bu lezzetleri hazırlayan ve sunan ustaların ellerine sağlık!

Geçtim anketten, geçtim yüzdesinden, bu şehirde yediden yetmişe etli ekmekten başka bir cevap alamazsınız.

Üstelik etli ekmeği bu şehir haricinde daha güzel yapan, bir başka şehir yok.

Her lezzet yerinde güzeldir, ona göre özeldir.

Yapan ustalar içine el lezzetini katar, sevgisini katar, şehrin havası o lezzetin içine siner, sonra efsane bir lezzet olur çıkar!

Etli ekmekte böyle bir şey!

 

*****

Yemekler yörelere hastır. Lahmacun ara sıcak, etli ekmek ana yemek gibi tartışmalarda yer almış sosyal medyada…

Önemli olan gündemde kalmaksa, ara sıcak olmak, ana yemek olmak sizce de teferruat sayılmaz mı?

Markalar kapışmıyor, markalar yarışmıyor!

Adları tekrar gündeme geliyor.

Elbette ki, Etli ekmek başka, Lahmacun başka, akraba oldukları ise tartışılır!

Urfa’da, Antep’te etli ekmeğe sıra gelmez!

Konya’da, etli ekmek varken, Lahmacunun yüzüne bakan olmaz!

Bu ölçü mü?

Değil elbet!

Vedat Milor’un yaptığı lezzetleri yarıştırmak değil.

Vedat Milor lezzetleri yarıştırmıyor, gündeme taşıyor!

Gündemde tutuyor!

İşin inceliği orada…

Sosyal Medya hemen oy verelim telaşına düştü. Etli ekmek, Lahmacundan geri kalmasın endişesi taşıdı birçok dostumuz.

Sanırım Lahmacun severlerde aynı endişeyi taşımış olacaklar ki, onlarda yüklenmişler Lahmacuna!

Ne mi oldu?

Etli ekmek ve Lahmacun el ele gündem oldular!

 

*****

Netice de, bu Twitter anketiyle, sevenlerinin oylarıyla at başı giden iki lezzet ortaya çıktı.

Bu ne demek bilir misiniz?

Bu iki lezzetin ne kadar çok sevildiğinin ve özlendiğinin bir ispatı ve göstergesi…

Vedat Milor, yolunuz Konya’ya düşerse Etli ekmeğin, Urfa’ya düşerse Lahmacunun tadına bakın diyor aslında…

Daha farklı bakanlarda olabilir.

Ancak, ben bu anketi, Konya için, etli ekmeğin gündeme taşınması olarak okuyanlardanım.

Lokantaların, etli ekmekçilerin aylarca kapalı kaldığı,

İnsanların etli ekmeği özlediği bir dönemde,

Etli ekmeğin gündeme gelmesi az şey mi?

Vedat Milor’a teşekkür ediyorum.

 

*****

Kimin ana yemeğe nasıl başladığı kişiyi ilgilendiren bir durum olsa da, Konya için böyle bir soruya dahi gerek yok.

Bir oturuşta on etli ekmek yiyenlerin olduğu, duble etli ekmek yiyen için bu miktarın sıradanlaştığı bir şehirde, etli ekmeğin önüne geçebilecek bir başka ana yemek var mı?

Etli ekmek Konya’ya has, Konya’ya özgü bir lezzet.

Bildiğin pide değil mi diye dudak bükenlerin, bu lezzeti tattıktan sonra, pide demekten vazgeçtikleri bir damak tadı.

Tescilli bir Konya markası…Konya’nın misafirlerine ikramı…

Konya’ya gelip de, etli ekmek yemeden gitmek ise söz konusu bile değil!

Konyalı ustalar, içine sevgi mi katarlar?

Pişirme şekli mi daha farklıdır?

Fırının harareti daha mı ayarlıdır?

Yoksa el lezzeti denilen o şey bu şehre mi hastır bilinmez!

İnceliği, gevrekliği, sunumu etli ekmeği, etli ekmek yapan belki de en büyük özelliğidir.

 

*****

Etli ekmek hazırlanışı ile ilgili yıllar önce o zamanlar yaşı 87 olan eski ve namlı bir ustayı dinlemiştim.

Mehmet Naci Uğurel Usta!

Sağ ise kulakları çınlasın, aramızdan ayrıldıysa mekanı cennet olsun inşallah.

Mehmet Naci Usta, şöyle anlatmıştı;

Etli ekmek yaparken şov yapıyorlar. Adamın boyunca etli ekmek olmaz.

Hele dana etinden kesinlikle olmaz. 1 kilo çok yağlı koyun eti olacak, çok yağlı olması bu işin özelliğidir. Bir kilo domates alacaksınız. Domatesleri yandan kesip, suyunu sıkacaksınız. Domatesin suyu kalmamış etli kısmını ete doğrayacaksınız.

250 gram kadar çarliston tatlı biberi alacak tohumlu kısmını atıp sadece biber kısmını karışıma doğrayacaksınız. Orta boy bir baş soğan, sadece yaprakları kıyılacak olan bir demet maydanozu alarak delikli bir kabın içerisinde karıştıracaksanız.

Neden delikli bir kap derseniz, bu karışımın içerisinde ekşi su bulunmayacak.

Alın bu karışımı verin fırına ve dikkat edin. Etli ekmek en fazla 70 cm. olur. Bilemediniz 80 cm.

 

*****

Konu etli ekmek olurda, eski ustalar yad edilmez mi, isimleri anılmaz mı?

Yıllar öncesi ağabeylerden dinlediklerimi sıralayayım isterseniz;
O devirlerin meşhur ustalarından kayıtlara geçen meşhur etli ekmek ustaları ise; Ahmet Ağa, Selanikli Halil, Halepli Hasan, Kara Mustafa, Kılcı Mustafa, Kebapçı Osman Vefa'ydı.

Şerafettin Camiinin arkasında bir etli ekmek fırını vardı. Ekseriyetle orası yapardı etli ekmeği, etli ekmek yaptıracaklar eti, içi hazır ederler ve sıraya girerlerdi. Mesela, Kebapçı Arab'a 20 etli ekmek diye seslenirdi etli ekmekçi.

Kayıklı kahvenin orada Kadınlar Pazarı civarında Pekmezcinin Ahmet diye bir etli ekmekçi daha vardı.

Etli ekmekle ilgili bir hatırlatma daha yapalım; Konya’da etli ekmeğe limon sıkılmaz diyor büyüklerimiz. Limon sıkan varsa bilmediğindendir!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum