Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

KONYALI’YI KANDIRMA HAKKINIZ YOK!

KONYALI’YI KANDIRMA HAKKINIZ YOK!

Birkaç gün önce Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat uygulayıp halka zamlı ürünler veren Konyalı 16 firmayı açıkladı. Biz de Pusula olarak bu olayı 1. sayfadan veren tek gazete olduk. Tabi arayan soran bizleri dava etmekle tehdit eden firma sahipleri oldu.

Buyurun edin önünüz açık dedik. Bakanlık resmi sitesinden açıklama yapacak, halka karşı sahtekarlık yapanları ifşa edecek, biz de haber yapmayacağız öyle mi?

Zaten millet olarak zor günlerden geçiyoruz, kusura bakmayın kim olursanız olun, halkı aldatıyorsanız biz de sizi ifşa ederiz. İster reklam veren olun isterseniz dostumuz arkadaşımız!

Buyurun hukuki yollara başvurun, biz de yasal haklarımızı kullanalım.

Mesele Konya ve Konyalı’ya zarar gelecek bir iş ise hiç kimseyi gözümüz görmez! Bizleri kandırma hakkınız yok!

Pusula’yı diğer yayın organları ile karıştırmayın lütfen!

 

MARKETLERDE SON DURUM NE?

Mesele alışverişten açılmışken devam edelim.

Halk olarak işimiz dışında, en çok birlikte olduğumuz alanlar marketler. Marketlerde ne var ne yok? Hangi market korona ile ilgili ne gibi uygulamalar yapıyor?

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye Konya’daki marketler ne kadar uyuyor?

Zam yapanlar ve fahiş fiyat uygulayanlardaki son durum neler?

Halkın yoğun gündemi bu sorular olunca biz de haliyle market hafiyeliğine soyunuyoruz.

Hafta sonu 4’den fazla marketi gezdim dolaştım inceledim.

Birazdan isimleriyle birlikte sizlerle paylaşacağım.

Ancak bu gezintiye çıkmadan önce tek kullanımlık eldivenlerimi ve maskemi standartlara uygun bir şekilde taktığımı bilmenizi isterim.

 

A101 ve MİGROS İŞİ SIKI TUTMUŞ BİM’DE UMURSAYAN AZ

İlk durağım halkın en çok tercih ettiği zincir marketlerden olan BİM’di. İçeriye girdiğimde maskesiz müşterilerinin yoğunlukta olduğunu gözlemledim. Hatta market çalışanlarının içinde de maskesiz ve eldivensiz olanlar vardı. Kapı civarında biraz oyalandım, markete yeni girenlere ne bir uyarı yapan vardı ne de yoğunluğa göre alım yapılıyordu.

Fiyat dengesi olarak halkın en çok tercih ettiği marketlerden biri olan BİM’lerde maalesef davranış kurallarına yeterince özen gösterilmemişti, genelgeye uyum asgari düzeydeydi. İhtiyaçlarımı alarak hızlıca uzaklaştım.

Ardından A101’e geçtim. Marketin kapısı açıktı. Benden önce girecek olan birine kasiyer seslendi:

‘Beyefendi maskeniz yoksa giremezsiniz!’

Adam kasiyerin yüzüne şaşkınlıkla baktı: “Neden ama bir iki şey alıp hemen çıkacağım”

Kasiyer maalesef diyerek üzgün bir ifadeyle adamı içeriye almadı.

Adam, maskenin içeride satılıp satılmadığını sordu, olumsuz cevap alınca oradan uzaklaştı.

Ben içeriye girdiğimde market çalışanlarının yerlere lütfen 1,5 metre mesafe kuralına uyun yazılı bantları yapıştırdıklarını gördüm. Hatta içeride iken gözden kaçarak kasaya kadar gelen maskesiz bir amcayı laf aramızda fena halde haşladılar.

A101 benim gözümde sınıfı geçenler arasındaydı. Buradan da ihtiyacım olan birkaç parça ürünü aldıktan sonra çıktım.

Sıra Migros’a gelmişti. Ana ihtiyaçlarımdan ziyade bazı özel ürünler için uğradığım Migros her zamanki gibi ben daha kurumsalım diyordu. Kapıya koydukları ve ayrıntılı açıklama metni ile insanları tatmin ettikleri el dezenfektanı uygulaması gayet yerindeydi. Yine maske olayına çalışanlar azami gayret gösteriyordu.

Maskesiz gelenleri almadılar ama şöyle bir güzellikle karşılıyorlar, kasalarda kaliteli maske satışı var. Hatta inceleyip hoşuma gittiği için ben de bir tane Temsan marka FFP1 tip maskeden aldım. Fiyatı 35 TL idi.

Son durağımız sizlere daha evvel de yazdığım Tarım Kredi Marketiydi. Başlamadan belirteyim her geçen gün Tarım Kredi Marketleri daha sıcak bir hal alıyor.

Maske uygulamasını kapıya kocaman asmışlar. Maskesiz gelen hiç kimseyi almadıkları gibi kapıdan sırayla alma uygulaması yapıyorlar. İnsanlar 1,5 metre arayla bekliyor ve çıkış bölümünden birileri geçtiğinde ona göre içeriye yeni kişiler alınıyor. Yoğunluk oluşturulmamasına dikkat ediliyor. Bunun yanı sıra özellikle manav bölümünde bir yetkili sürekli seçmeden alınması hususunda uyarı yapıyor. Hatta başörtüsünü maske yapan bir teyze ile ilgili iki çalışan aralarında kısa süreli tartışıp daha sonra almaya karar verdiler.

Devlet bu Tarım Kredi marketlerini canlandırarak çok akıllı bir iş yaptı. Bakın patates soğan simsarları bu market sayesinde anında tokadı yemiş durumda. Diğer marketlerde kilosunu 4-5 TL’ye bulabildiğim soğan patates fiyatları Tarım Kredi’de 2TL civarındaydı. Aynı şekilde 400 ml, 15-20 TL’ye fırlayan kolonya da Tarım Kredi’de 8 TL. Simsarlar almasın diye çoklu satış yok.

İnsanların gıda güvenliği hususunda kafalarının abandone olduğu bugünlerde “güven veren çiftçi ürünlerini” uygun şekilde sunma hizmeti veren Tarım Krediler daha çok desteklenmeli. Zira çok satıp daha çok kâr edelim kaygıları yok. Ana ürünlerin her birinin üzerinde 2 adetten fazla alınmaması talimatı yazmışlar. Tebrik etmek lazım.

 

NOT 1: Ev alışverişimin büyük bölümünü yaptığım yerel marketleri özellikle bu yazıya almadım. Başka sefere inşallah.

NOT 2: Benim gezdiğim market şubeleri, aynı markanın diğer şubeleriyle uygulama farklılıkları gösterebilir. Gözlemlediğim anlardaki durumlardır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR