İşte tescilli tarifi: Kadınhanı Tahinli Pidesi nasıl yapılır?

İşte tescilli tarifi: Kadınhanı Tahinli Pidesi nasıl yapılır?
Konya'nın geleneksel lezzetlerinden Kadınhanı Tahinli Pidesi, özellikle Ramazanların vazgeçilmezidir. Kadınhanı Tahinli Pidesi nasıl yapılır? Kadınhanı Tahinli Pidesi tarifi ve malzemeleri...

Konya'nın geleneksel lezzetlerinden Kadınhanı Tahinli Pidesi, özellikle Ramazanların vazgeçilmezidir. bir Kadınhanı Tahinli Pidesi; porsiyonu yaklaşık 730 gr, kalınlığı 10-15 mm ve çapı 35-40 cm olan un, tahin, kaymak ve tereyağı ana maddeleri ile oluşturulan, fırında pişirildikten sonra isteğe bağlı olarak ılık, soğuk ve/veya üzerine şerbet dökülerek tüketilebilen bir pide çeşididir.

Diğer pidelerden farkı hamurun yoğrulması sırasında uygulanan katlama tekniği ile tahin, kaymak ve tereyağının hamurla tamamen bütünleşmesi ve pide hamurunun elastikiyet kazanmasını sağlayan kalitede un kullanılmasıdır. Pişen pide, soğutulduktan sonra yenmeden tercihen 30 dakika önce soğutulmuş şerbet ile şerbetlenerek yenmeye hazır hale gelir. Ayrıca, tercihe bağlı olarak şerbet dökülmeden de yenebilir. İşte Coğrafi İşaret Tescilli Kadınhanı Tahinli Pidesi tarifi.

MALZEMELER / 400 gramlık pide için;

  • 250 gr un
  • 2.5 gr yaş hamur mayası
  • 150 ml su
  • 2 gr tuz
  • 260 gr tahin

171.jpeg

YAPILIŞI

Un, tuz, maya ve su, elastik bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan 400 gr’lık hamur mermer tezgah üzerinde el ile yaklaşık 30 cm çapa ulaşıncaya kadar açılır ve eller havada çapraz tutularak hamur mermer zemine vurularak, yufka şeklinde havada (katmer hamuru oluşturma gibi) açılır.

İstenilen çapa eriştiğinde ise üzerine 260 gr tahin, 60 gr tereyağı (28-30°C ısıda) ile ve tereyağı yerine isteğe bağlı olarak krema da kullanılarak karıştırılır ve hamur kenarlarından içe doğru kapatılır. İstendiğinde son aşamada hamura ceviz içi de karıştırılabilir.

Kenarları kapatılan hamur tel tel kıvama gelinceye ve orta sertlikte bir hamur elde edinceye kadar el ile yoğrulur. Bu işlem sonucunda hamur 50 cm uzunluğunda bir rulo şeklini alır. Rulo, el ile sarmal şekilde sarılarak, pidenin pişirileceği kabın içine yerleştirilir ve 15 dakika kadar oda ısısında dinlendirilir. Bu sürenin sonunda, hamur pişirme kabının içine tamamen yayılabilmesi için el ile bastırılarak düzleştirilir. Son olarak üzerine 60 gr saf tahin homojen bir şekilde sürülür.

Hamur tekrar oda ısısında 20 dakika dinlendirilir. Altında cam kırıkları, tuz ve cüruf karışımı yer alan, taşları Konya’nın 8 km güneybatısında olan Sille yöresinden çıkan volkanik ve Andezit özellik taşıyan taşların kullanıldığı, meşe, çam ve sert odunlu ağaçların yakıldığı fırınlarda, 250 derece alevsiz köz ateşte 15-20 dakikada hareket ettirilerek pişirilir. Fırından çıkarılan pide soğutulduktan sonra şerbetsiz yenebildiği gibi, şerbetlenerek de tüketilebilir.

Afiyet olsun..

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.