Kırmızı ceviz üretildi

Kırmızı ceviz üretildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) 16 senelik çalışma sonucunda tabii yollarla kırmızı ceviz üretildi.

KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, Türkiye'ye renkli bir ceviz kazandırmanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti .Kahramanmaraş'ın cevizde Türkiye'de söz sahibi bir şehir olduğunu anımsatan Sütyemez, bundan evvel 4 ceviz çeşidinin ıslah ve tescilini gerçekleştirdiklerini ifade etti . Sütyemez, Türk tarımına kazandırılan çeşitlerin, memlekette aranılan türler arasında yer almakta olduğunu dile getirdi.

"Maraş 18" ismini verdiği cevizin dahil kurduna karşı nihayet derece dayanıklı bir tür olduğunu söyleyen Sütyemez, şu şekilde açıkladı :

"Bir zaman evvel geliştirdiğimiz 'Sütyemez 1' adındaki ceşit şu anda standart türler arasında dünyanın en iri cevizi durumunda. Ayrıca ceviz yetiştiriciliği dünyasına salkım ceviz tabirini üniversite olarak biz sağlamış olduk. 'Maraş 12' ismini verdiğimiz cevizimizin bir salkımında yaklaşık olarak 25 kadar ceviz bulunuyor."

Sütyemez, ıslah çalışmalarıyla yetinmeyip ülkeye bir şeyler kazandırmanın azmi içinde olduklarını ifade ederek, 16 senelik çalışmanın sonunda tüketicilerin çok fazla ilgisini çekecek olan kırmızı renkli çalışmasının tamamlandığını açıkladı .

Kırmızı ceviz çalışmasının sonuçlarını almaya başladıklarını söyleyen Sütyemez, "Artık net bir biçimde ifade edebiliriz ki kırmızı dahil rengiyle ceviz ıslah çalışmamızı neticelendirdik. Standart ceviz çeşitlerine göre dahil rengi kırmızı olan bir ceviz genotibini geliştirdik" diye belirtti .

Sütyemez, kırmızı ceviz çeşidinin lezzet ve tadıyla diğerlerinden bir farkının bulunmadığını belirtti .

Görsel olarak tüketicinin çok fazla ilgisini çekeceğini düşündüğü kırmızı renge sahip cevizin önemli bir piyasa da bulacağına inandığını söyleyen Sütyemez, "İnşallah ülkemiz ve dünya ceviz yetiştiriciliği için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu yeni çeşitle ilgili üretim çalışmalarına başlayacağız, önümüzdeki yıldan bu yana bahçeler kurulacak. En kısa zamanda tüketicilerin hizmetine sunulmuş olacak" ifadelerini kullandı.

Sütyemez, "KSÜ" ismini verdikleri kırmızı ceviz çeşidinin Türkiye'de ilk dünyada ikinci olduğunu sözlerine ekledi.Kırmızı ceviz üretildi

 

Kaynak: sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.