Erol Sunat

Erol Sunat

KONYA SİYASETİNİN MECLİSE AÇILAN KORİDORLARI!

KONYA SİYASETİNİN MECLİSE AÇILAN KORİDORLARI!

Siyaset ilginç bir alan!  Hele ki Konya siyaseti… Konya siyasetinin Meclise açılan koridorları birçok ismi Meclise taşırken, mutlaka meclise gider denilen isimlere de, geçit vermiyor!

Konya için, Konya Ticaret Odası, Konya Şeker, Konya Belediyesi, Siyasi Partilerin İl Başkanlıkları meclise açılan koridorlar!

Koridor, bir yapıya girmeyi sağlayan ya da odaları birleştiren genellikle dar geçit, geçenek!

Dar bir aralık olması, insanların birer birer yürümesine işaret!

Siyaset yolcuları,  koridordan geçmeden olmuyor. Koridor bir yerde seçilmiş olmanın, uygun olmanın sigortası gibi.

Lakin, tek başınıza olmuyor. Ağzınızla kuş tutsanız, herkes sizi istese, öne sürse yine olmuyor. Destekler, dengeler, ateş olmayan yerden duman tütmez diye başlayan işaretler bir ismi koridorun başına getirdi getirdi, getirmedi nafile! Bazı önemli görevlerde bulunmak, o görevlerde başarılı olmak, dikkat çekmek siyasetin dikkatini mutlaka çeker.

Konya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u, siyasetin önümüzdeki dönemi için çoktan listesine yazdı. Gerisi nasip-kısmet!

Göz önünde olan görevler, her gün hatırlanan ve zihinlere kazınan görevlerin yeri bir başka olsa da, o görevlerde olanların sevilmesi ve kabul görmesi daha bir başka.

Gözden ırak olan gönülden ırak olur deseler de, bu söz muhalif bir söz olarak, muhaliflerin gözdesi.

Hz. Mevlana bu konuda bakın ne diyor,  “ Dediler ki: Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Dedim ki: Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur.”

Siyasetin gönlüne girmişseniz, gözden ırak olmanızın kıymeti harbiyesi yoktur, siyaset her neredeyseniz, sizi arar da, bulur da, ikna da eder! 

 

RECEP KONUK; LİSTELERİ SÜRÜKLEME ÖZELLİĞİNE SAHİP!

Konya’dan Meclise gitmek istediğinde, temayüllerin ilk sırasının değişmez ismiydi Recep Konuk, listeye konduğunda sıralamaları değiştirecek, alt-üst edecek bir özelliği vardı.

Kendisinden önce rahmetli Haydar Koyuncu, Konya Şeker koridorundan Meclise gitmişti.

Ancak, Konya vekil listeleri, Recep Konuk için kapı duvar oldu.

Önlenemez bir yükselişi olmasına rağmen, görmek istemeyenler görmedi. Konya listesine girmesinin önüne geçilse de, Karaman’dan ilk sıradan aday gösterilirken, kendisiyle aynı ismi taşıyan ikinci sıradaki bir başka Recep’i de, aldı götürdü Meclise.

Recep Konuk’ta listeleri sürükleme özelliği de vardı!

Konya siyaseti tulum çıkarma şansını o günlerde yakalamıştı diyenlerin sözleri halen yankılanıyor.

Kasaba siyasetine buraya kadar denmemesi, yetmedi mi bu kör dövüşü diye müdahalede bulunulmaması, bu şehrin şanssızlığı. Konya, listeleri peşinden sürükleyen isimlere karşı çekingen ve isteksiz davranma halini halen sürdürüyor! 

Konya listelerinde kendine yer bulamayan, kendine yer bulması sürekli engellenen, Recep Konuk 25. ve 26 . dönem Karaman Milletvekili oldu amma, Konya Milletvekili olamadı.

Konya siyaseti bu yaklaşımıyla ne kaybettiğinin hesabını tarihe bıraktı.

Bakanlık yapabilecek kapasiteye sahip bir adamın listelere girmesini kendine göre perdeleyerek, engelleyerek, önünü kesti! Ne oldu? O dönemde Bakan yüzü görmeyen bir şehir olmaktan kurtulamadı!

Biz adamı işte böyle engelleriz diye zil takıp oynayanlar, şehrin hayallerini, istikbalini, yatırımlarını kazdıkları derin çukurlara gömdüler.

Birçok yatırımın gecikmeli olarak gelmesi, yarım işlerin halen tamamlanamaması şehrin gözlerini keşke açabilseydi! Kasaba politikası havasından kurtulamayan, birbirinin kuyusunu kazan bir şehir olma görüntüsü de cabası.

 

SELÇUK ÖZTÜRK; KONYA İÇİN İSTİKBAL VADEDEN İSİMLERDEN BİRİ!

Selçuk Öztürk, en göz önünde olan isimlerden birisi oldu hep. Görmemekte inat edenlerin, göz doktorları kim acaba diye sormadan edemiyorsunuz!

Varsın, siyaset, göreceğini görür, görmek istemediğini pas geçer, kimini bir kenarda saklar, kimine sıran geldi der, siyaset bu ne sağı belli olur, ne solu desinler!

Konya Ticaret Odası, Başkanlarından birçok ismi meclise gönderdi. En son isim Hüseyin Üzülmez. Bu açıdan bakıldığında, Selçuk Öztürk için siyaset koridorunun açılması sürpriz olmayacak!

Selçuk Öztürk, Konya için istikbal vadeden isimlerden biri. MÜSİAD Başkanlığı yıllarında yıldızı parlamıştı. Ak Parti İl Başkanlığı yarışı onun için kırılma noktası oldu.

İl Başkanı olamadı amma, Konya Ticaret Odası Başkanı oldu. Sonrasında TOBB Yönetim Kurulu Üyeliğine, daha sonra da, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu.

Konya tanıtımına ve iş dünyasına büyük katkıları olması, Konya meselelerini sahiplenmesi, başarıya dönük çalışma temposu, mücadele etmekten yılmaması, her şeyden önce samimiyeti, içtenliği ve duruşu ile Konya adına bir kazanç Selçuk Öztürk.

Gençliği ve enerjisi onu Konya’nın gelecekte, değerlendirmesi gereken isimlerden biri haline getirdi. Şehrim ve ülkem için üzerime bir görev düşerse yerine getiririm diyen, Öztürk’ün bu sözünü çok önce bir kenara not etmiştik!

Geriye ne kaldı diye soracaksınız?

Nasipse eğer, Meclise giden koridoru adımlamak!

 

SEYİT KARACA; MÜCADELE ETMEKTEN HİÇ YILMADI!

Seyit Karaca, bir dönem Konya Ticaret Odası Meclis Başkanlığı yaptı. Sempatik, güler yüzlü, herkes tarafından sevilen, ancak siyasi mücadelelerde, destek verilmeyen bir isimdi.

Döneminde Kurumunun ikinci adamı olan Seyit Karaca’nın önünde, iyi bir örnek vardı. Bu yolu, bu çığırı o açmıştı çünkü.

O isim Mustafa Kabakçı idi. Mustafa Kabakçı’da kendi döneminin KTO Meclis başkanıydı. 23. ve 24 dönem Konya Milletvekilliği yapma başarısını göstermişti.

Onun açtığı yoldan, aynı koridordan Meclise yürümek istedi.

Konya Ticaret Odası Başkanlığı seçimlerinde başarılı olamadı. Ancak bir mücadele adamı olmaktan hiç vazgeçmedi.

Partisinden aday adayı olduğu dönemlerde oldu. Listelerde kendine yer bulamadı. Ancak yılmadı.

Konya Tabipler Odası Başkanı oldu.

Bugün ise Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisinin Konya İl Başkanı.

Seyit Karaca, siyasetin uzun soluklu bir yol olduğunu bilenlerden.

Onun hakkında, ahkam kesenler, yok artık diyenler, partisi meclise girebilecek mi bakalım diyenler, dudak bükenler olabilir.

Siyaset hem sürprizlerle dolu, hem de konjonktür denilen görünmez bir yol açıcıya sahip. Konjonktür, bir siyasi hareketin yolunu açtı mı, tutabilene aşk olsun!

 

MEMİŞ KÜTÜKÇÜ; DAHA NE KADAR KENARDA KALACAK?

Memiş Kütükçü, Konya siyasetinin çok daha önemli görevler vermesi beklenen isimlerinden. Konya Sanayi Odası Başkanı, aynı zamanda OSBÜK Başkanı.  Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği de yapan Kütükçü, TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde de, bulundu.

Konya siyaseti, yıldızı sürekli parlayan bu isme ne kadar merhaba dedi, ne kadar kendini hazırla dedi bilemiyoruz.

Memiş Kütükçü, son yıllarda en çok dikkat çeken,  Konya'nın kendisinden çok şeyler beklediği isimlerin en başında.

Konya siyaseti ve ülkemiz onun şahsında, yepyeni, ümit veren, ümit vadeden bir isme kavuştu.  Kamuoyunun sevdiği, takdir ettiği, neden değerlendirilmiyor diye merak ettiği bir isim.

Bu şehirde, onun gibi isimler için, yürüdüğü yolda, gideceği yere kadar gitsin, bize gölge etmesin yeter diyenler yok mu? Varsın olsun! Ne demişler?  Su akar, mecrasını bulur. Konuşanlar, çekiştirenler, konuştukları ve çekiştirdikleriyle kalırlar!

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR