Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

MÜSİAD Konya Heyecanlandırdı

MÜSİAD Konya Heyecanlandırdı

MÜSAİD Konya üyeleri ve takip eden camia bu STK ile ilgili fikirlerimi az çok bilir. Özellikle 28 Şubat döneminde sığınacak liman olarak gördüğümüz için sonrasındaki pasif halleri sıkça eleştirmişimdir. Zaman zaman bu eleştirilerden kaynaklı bazı ağabeyler tarafından da iyi karşılanmadığımı bilirim. Lakin yazdığım şeylerin çoğu kendi fikirlerimizin yanı sıra toplumda oluşmuş genel kanaatlerin dillendirilmesidir.

Düne kadar MÜSİAD Konya’nın çiçeği burnunda başkanı Hilmi Kağnıcı Bey’i fotoğraf karelerinden tanıyorduk. Yüz yüze geldik, metne bağlı ve irticalen yaptığı konuşmalarını dinledik, hallerini gözledik. Sorulara verdiği cevapları duyduk. Kıyas yapmak derdim değil. Lakin ilk intibaım uzun dönem sonra MÜSAİD Konya’nın başına bayrağı çok çok yukarılara taşıyacak bir isim geçmiş. Bilgi ve donanımı yerinde. Liderlik vasfı var. Kuruluşun genetik kodlarına hâkim.

Basın toplantısının amacı başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile tanışmaktı. Bir bölümü önceki yönetimden tanığımız isimler olmak üzere; Daha çok Seçkinler Metal olarak bildiğimiz Başkan Hilmi Kağnıcı, evvelinde AK Parti Meram İlçe Başkanlığı’ndan tanıdığımız Özen Kompresör - İbrahim Özen Sandıkçılar Makine – Murat Özsandıkçı, AKKO Makine – Ömer Karakuş, Altınyıldız Gıda - Mevlüt Doğan, F. Ulular Mühendislik - Osman Ulular, Anka Promosyon - M. Ulvi Yıldırım, İpekon Tekstil - Halit Karakurt, Avukat Hasan Murat Güçlü, Yeni Haber - Lokman Koyuncuoğlu, Söz Patent Hasan Ataseven, Kobisan - Ali Kanarya, Bolluca Temizlik - İ. Safa Botsalı, Solimpeks - İsmail Hakkı Karaca, Ecerkom Medikal - Tarkan Ecerkale ve FMC Hidrolik - Mücahid Aydın isimleri sırayla tanıtıldı. Farklı sektörlerden önemli bir birliktelik kurulmuş. Kurumun geçmiş ruhunu yansıtır nitelikte tecrübelilerin yanında genç ve dinamik isimlerle yol yürümeye başlanmış. Bu birliktelik meyvelerini hızlıca vermeye başlamış görünüyor, hele hele aşağıda anlatacağım proje ekstra heyecana neden oldu diyebilirim.

MODEL BİR ŞEHİR: KARBON NÖTR KONYA

Tanışma toplantısı olarak gittiğimiz organizasyonda Başkan Kağnıcı bir kısmını burada zikretmeyeceğimiz özel projelerinden bahsetti. Geçmişte Konya için çok önemli projelerin MÜSİAD’da filizlenip hayata geçirildiğini söyledi. Şimdi de bu stratejiye uygun işler var önlerinde. Enerji sektöründen tanıdığımız Solimpeks firmasının temsilcisi İsmail Hakkı Karaca, Paris İklim Anlaşması’yla birlikte hayatımıza giren ve bundan sonra daha sık duyacağımız iklim konusu ile ilgili detaylı bir projenin sunumunu yaptı.

Bu çok ilgimizi çekti. Konya’da odaların borsaların belediyelerin iş adamlarının ve MÜSİAD’ın paydaş olacağı bir şirket oluşturma projesi bu. Şirket dediysem hemen farklı algılamayın. Konya’nın Avrupa’daki ilk karbon nötr şehri olmasını sağlayacak bir çok hissedarın olacağı çok büyük bir oluşumdan bahsediliyor. Yerine göre ulusal ve uluslararası belgelendirme yapılacak. Tıpkı şehirdeki scooterlar gibi elektrikli araçların kiralaması, elektrik şarj istasyonlarının kurulumu, şehir içinde uygun yerlere güneş panelleri kurularak şarj için elektrik üretimi ve işletmesi, bölgesel karbon izi hesabı takibi ve fırsat araştırmaları… Bu şirket ile ilgili kısa sunumda benim not aldığım bazı faaliyetler bunlar. Anlatılanlar bu yazdıklarımın çok ötesinde. Devasa bir yeni nesil kurumdan söz ediliyor. Model bir şehir: Karbon Nötr Konya cümlesi dahi çok hoşuma gitti. Konya, her şeyin en iyisine layık. Şehir için emek verenleri çaba sarf edenleri kutlarız…

İŞÇİ PROBLEMİ ORTAK SORUN

Bu kadar sanayiciyi görüp de işçi konusunun açılmaması düşünülemez. Kırsal alanda fabrika kurup tersine göç olayını canlandırma projeleri de yavaş yavaş şekillenen işlerin başında. Lakin Konya’da özellikle sanayilerde çalışacak insan bulamama sorunu var. Bizzat örnekleri ile birinci ağızlardan dinledik. Geçtiğimiz hafta ‘bu işte bir terslik var’ başlığı ile bu konudaki fikirlerimi belirtmiştim. Biraz daha bu işin üzerine gitmek gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR