Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Olumlu hava ne kadar sürer

Olumlu hava ne kadar sürer

Geçtiğimiz haftadan beri piyasalarda iyimserlik rüzgarları esiyor. Bu iyimserliği oluşturan birden fazla sebep vardı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faizlerle ilgili toplantısında merkez faizlerde hiçbir değişikliğe gitmedi. Bu piyasaların beklediği iyi bir haberdi. Daha sonra ikinci iyi haber ABD merkez bankası FED’den geldi. FED faiz artırımlarında aceleci olmayacağını açıkladı. Bu haberde piyasaların olumlu bakışını bir kat daha artırdı. Son iyi haberde uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den geldi. Fitch Türkiye’nin notlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi ve olumsuz bir açıklamada yapmadı. Bu kadar iyi habere dolar kayıtsız kalmadı ilk önce 2,570’lere kadar daha sonra da 2,550 seviyelerine kadar geri düştü. Borsa İstanbul(BİST) ise 84,000 seviyesinde tutunma çabası içerisindedir. Dolar endeksi gerilemeye devam ederse borsada alımlar kuvvetlenebilir 87,000-88,000 seviyelerine kadar yükselebilir. Dolar/TL ise 2,550 seviyelerinde buraları kırar ise 2,500 seviyelerine kadar geri gelebilir. Euro/TL ise 2,700-2,750 bandına kadar geri düşebilir. Fakat bu rakamlar alım yapmak için iyi fırsattır diyorum. En azından kademeli olarak 2,550’den geri düşerse 2,500’den hatta 2,480 seviyeleri test edilirse tamamı oradan kapatılmak üzere dolar alınabilir. Dövizin tekrar yükselmesi için çok sebep var. Özellikle ABD merkez bankasının eninde sonunda faiz artırımlarına başlayacak olması Nisanda tarımdışı istihdam verisi açıklanacak, beklentilerden iyi gelecek bir tarımdışı istihdam yeniden dolara olan ilgiyi artıracaktır. Yeniden dolar talebi gelecektir. Bununla birlikte 3 Nisan’da gelecek enflasyon rakamları da içeride dolar/TL’nin gidişini etkileyecek gelişmelerden bir tanesi önceki gün yine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moddy’s petrol fiyatlarındaki önümüzdeki günlerde yaşanacak yukarı yönlü bir dalgalanma Türkiye gibi ülkelerin cari açığını artıracağını FED’den gelecek faiz artırımlarının da etkisiyle kırılgan 5’linin en çok etkilenecek ülkeler dedi. Kırılgan beşli diye adlandırılan ülkeler Hindistan, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika, Çek Cumhuriyetidir. Nisan ayının içerisinde de not görünümümüzle ilgili olarak Moddy’s’in değerlendirmesi olacak. Sıfırcı hoca olarak bilinen Moddy’s’in açıklamaları ve not görünümleri çok önemli olacak. Piyasalar önümüzdeki haftalarda daha çok ısınacak gibi görülüyor.

İçeride piyasaları rahatsız eden gelişmeler şu sıralar yok. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan merkez bankası başkanı Sayın Erdem Başçı ile yapmış olduğu görüşmelerden sonra piyasalara olumlu mesajlar verdi. Bu haber bile içerideki tansiyonun düşmesine sebep oldu. Siyasi kanattan Merkez Bankasına her hangi bir baskı oluşmaz ise bu olumlu havanın devam edeceğini düşünüyorum. Fakat oluşacak yeni baskılar olumlu giden piyasaları hemen bozacaktır buna da dikkat etmek gerekir. Piyasalarda oluşan bu iyimser havadan faydalanmak gerekir.

Altın son bir aydır 97 ila 100 TL seviyeleri arasında sıkışmış durumdadır. Geçtiğimiz hafta yaptığım yorumlarda altında düşüş beklemediğimi yazmıştım. Altın bizi yine yanıltmadı geldiği seviyeleri koruyor.

Dövizdeki gerilemenin geçici olduğunu, önümüzdeki günlerde yükselişlerin tekrar hızlanacağını düşünüyorum. Neticede önümüzde FED’in faiz artırımları olacak. Bu da doları güçlü kılmaya devam edecek. Haziranda genel seçimler olduğunu da unutmayalım. Piyasaları hareketlendirecek gelişmelerden bir diğeridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR