Oktay Mermer

Oktay Mermer

Özel Sektörden Devlet Yönetimine…

Özel Sektörden Devlet Yönetimine…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesi özel sektör ağırlıklı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde görev yapacak Cumhurbaşkanı yardımcısı ve 16 bakandan oluşan kabineyi açıkladı. Erdoğan beklendiğinin aksine kendisine birden fazla yardımcı değil de bir yardımcı atadı. Eski Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, yeni sistemde Erdoğan’ın yardımcısı olarak görev yapacak. Kabineye mevcut bakanlardan dört ismi alan Erdoğan, dışarıdan yaptığı kabine atamalarıyla dikkat çekti. Berat Albayrak, Abdülhamid Gül, Süleyman Soylu ve Mevlüt Çavuşoğlu kabinenin siyaset kanadını oluşturdu. Abdülhamid Gül adalet, Mevlüt Çavuşoğlu dışişleri, Süleyman Soylu içişleri bakanlığı koltuklarını korurken, parlamenter sistemin son Enerji Bakanı, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak yeni sistemde Maliye ve Hazine Bakanlığı görevine getirildi.

Milletvekili seçilen dört bakanın istifa etmesiyle AKP’nin 294 olan vekil sayısı 290’a düşecek. Siyasetçi, özel sektör ve bürokrasi karmasının görüldüğü yeni kabinede özel sektör daha fazla temsil edildi.

Özel hastane Medipol'ün sahibi Fahrettin Koca Sağlık Bakanı,

ETS tur şirketinin sahibi Mehmet Ersoy Kültür ve Turizm Bakanı,

Maya Okulları sahibi benim de dostum olan Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanı oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Talim ve Terbiye Kurulu eski başkanı da olan Selçuk, "eğitimci bir bakan" beklentisini karşıladı.

TED Üniversitesi’nin yanısıra, çok sayıda özel eğitim kurumunun kuruluşunu gerçekleştiren Selçuk, Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi üyeliği de yapıyor.

Erdoğan kabineye iki kadın bakan alma geleneğini sürdürdü.

Eski bakanlardan Atilla Koç’un kızı olan Zehra Zümrüt Selçuk; Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, özel sektörde CEO’luk yapan Ruhsar Pekcan da Ticaret Bakanlığı görevine getirildi.

Aile Bakanlığı görevine getirilen ve 2007’den beri İslam İşbirliği Teşkilatı SESRIC’te görev yapan Zehra Selçuk KADEM Ankara temsilciliği de yaptı.

Ruhsar Pekcan da DEİK-Türk Suriye İş Konseyi başkanlığını yürüttü.

Halen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan yardımcılığını da üstleniyor.

Yıllardır özel sektörde çalışmış ve STK’lara hizmet biri olarak, bu kabinenin çok başarılı olacağına inanıyorum.

Özel sektörün sorunlarını bilen, ekonomiye katkıda bulunacak sektör temsilcilerine kulak verecek kişilerin bakanlık koltuğunda çok başarılı olacağını şimdiden söylemek mümkün diyorum.

Özel sektörde risk çok.

İşyeri kiranız, stopajınız, gelir verginiz, katma değer vergisi, Bağkur, SSK, çalışan maaşı, elektrik, su, telefon sadece sermaye dışı giderler.

Bunların tamamı rutin aylık sabit giderler.

Bir de sermaye ve günlük masraflar sonucu yapılacak ticaretteki giderler vardır.

Bunların tamamını bu dönemde karşılamak ve de üstüne evine ekmek, aş götürmek isteyen bir özel sektör.

Kendi alanlarında en üst düzeye ulaşmış, işin mutfağından gelip, başarı grafiğini üst seviyelere çıkarmış bakanlarımızın en kısa zamanda piyasaya canlılık getireceği umudundayım.

Sadece ekonomiyi baltalayan boş sözlere itibar edipte, döviz kuru üzerinden prim yapacaklara fırsat vermeyelim.

Unutmayalım ki, güçlü devlet, çoğunluğun seçtiği hükümet ile başarılı olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR