Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

Seçim Sonuçlarına Konya’dan Bakış

Seçim Sonuçlarına Konya’dan Bakış

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde genel seçim havasında geçirilen belki de ilk yerel seçimleri yaşadık oldukça gergin, hararetli, suçlayıcı, yer yer hakaretlere varan konuşmalara, yaygın bir reklam kampanyalarıyla desteklenen yerel seçim artık bir genel seçimdi sonuçlara da bu açıdan bakalım.

Konya AKP’nin oy depolarından bir şehir unvanını kaptırmadı aynı oy oranlarını korudu hatta bazı rekorlara bile ulaştı ayrıca MHP’nin yönettiği bazı ilçeleri tekrar kazandı bazı ilçelerde ise kaybetti ana muhalefet partisi CHP cephesinde yeni bir şey yoktu. Her zaman olduğu gibi yine sadece Tuzlukçu ilçesiyle züğürt tesellisi bulmuş oldu. CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan olduktan sonra Konya ilçe örgütlerinde değişimi gerçekleştiremedi ve 31 ilçenin 4’ünde ilçe örgütü bulunmayan  27 ilçesindeki örgütlerin büyük  çoğunluğu siyasi partiler yasasının ve CHP tüzüğündeki  delege sistemi nedeniyle  ilçe örgütlerinde Baykal döneminden kalan yönetimler hakimdir.  Sayın Kılıçdaroğlu’nun  ilçelere damgası vurulmamıştır.

CHP  Konya’nın 7 ilçesinde  aday bulamamış, Konya’da  dördüncü parti durumuna düşmekten  kurtulamamıştır. Konya  ilçe örgütleri  çalışmamış, üretmemiş, ilçeleri politik açıdan okuyamamıştır. Konya’nın değişime ihtiyacı olan AKP’ye oy vermeyecek ilçeleri alması muhtemelken aday yanlışlıkları yüzünden  kaybetmiştir. Örneğin 2009 seçimlerinde 13.320 oy almış, 2011 seçimlerinde CHP’den ikinci sırada Ereğlili aday varken, 21.850 oy almış olduğu halde seçmen sayısı artmış ve Ereğli’de 2014  seçimlerinde  12.579  oy almışsa CHP Konya örgütlerinde bir özeleştiri yapma zamanıdır.

Konya’nın önemli bir ilçesi Çumra bir dönem efsane milletvekili Durmuş Ali Çalık’ın ilçesidir. Bu gün Çumra’da hangi kapıyı çalsanız rahmetli milletvekilinden bahsedilir; ancak CHP örgütü Çumra’da aday dahi gösterememiştir. Türkiye’deki  ana muhalefet partisi  Derebucak, Çumra, Çeltik, Altınekin, Ahırlı,  Yalıhüyük ve Yunak’ta aday çıkaramamıştır. Şehir merkezindeki Meram ilçesinde yarı yolda aday değiştirilmiş, Karatay’da sabıkalı aday olunca aday yenilenmiş olup CHP Selçuklu ilçesinin haricinde  şehir merkezinde çalışan CHP örgütü görülmemiştir.

Şehir merkezinde Meram ve Karatay ilçelerinde yüzlerce sandıkta sandık başında CHP görevlileri bulunmamıştır. Genel merkezin onca sandığa sahip çıkalım mesajına rağmen  şehir merkezinde  sandık görevlisi bulamayan CHP örgütünün  tembel, çalışmayan, üretmeyen örgüt yöneticilerinin  halkı okuyamayıp, halka CHP  belediyeciliğini anlatmayıp, sadece seçim döneminde adet yerine gelsin diye  ortaya çıkmalarını politika zannederek  oy alacaklarını zannetmeleri. Oy alamayınca Konya  halkına kabahat bulmalarının hiçbir haklı yanı yoktur.

CHP örgütleri hızla  yeni bir  anlayışa, yeni bir örgüt yapısına, yeni bir  çalışma disiplinine  başlamaları ve bu tembel, üretmeyen, üye kaydetmeyen, sandık başına görevli bulamayan delegeliğin getirdiği bu  yapıyı değiştirmeleri gerekmektedir. Unutulmasın evet liderlik önemli bir oy getirir ancak seçim asla Ankara’da kazanılmaz seçim Anadolu’da kazanılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR