Oktay Mermer

Oktay Mermer

Türkiye 4.5G ile teknoloji lideri

Türkiye 4.5G ile teknoloji lideri

27 Ekim Salı 4.5G imza töreni yapıldı. Önce size 4.5G nedir onu anlatıp sonrada törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bahsedeceğim.

Kamuoyunda  4.5G olarak bilinen IMT-Advanced, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adıdır. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet sağlayan mobil iletişim teknolojisidir.

4.5G ile mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz’den 573 MHz’ye çıkacak.

4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikme süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.

Örneğin, 3G hızında 90 dakikalık futbol maçını 25 dakikada indiriyorken 4.5G ile 3.5 dakikada indirebileceksiniz.

Çekmeyen telefon kalmayacak.

4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabilmesi öngörülüyor. 1 kilometrenin üstündeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları da dahil...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4.5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacağını duyurdu. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini kapsama zorunluluğu var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da “4,5G IMT-Advanced Yetki Belgesi” imza töreninde konuştu.
Konuşmasından bazı başlıklar şöyle;
Terör örgütleri ile paralel yapı ile sığınmacı krizi ile uğraşırken ülkemiz her alanda kararlı bir şekilde kalkınmasına devam ediyor.
Vatanseverlik birlik beraberlik ile birlikte ortaya çıkar. 3. havalimanı anlaşması için “devlet bankaları kredi veriyor, özelden bir şey bulamadılar” dediler.
Uluslararası yatırımlarda Türkiye cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Eğitimde sağlıkta ulaşımda tarımda tüm bu alanda yapılanlar ortada.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemizdeki istikrar ve güven ikliminden rahatsız olanlar, 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan belirsizlik ortamını ve yaşanan terör olaylarını da bahane ederek bizi asli gündemimizden uzaklaştırma çabasının içine girdiler ama biz bu oyuna gelmeyeceğiz, hedeflerimizden asla uzaklaşmayacağız. Tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan, çalışan, üreten Türkiye olarak yeni Türkiye yolunda, büyük Türkiye yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz.”

Erdoğan, “İşte az önce de ifade edildi. Akıllı evler, akıllı şehirler, enerjiden eğitime kadar tüm sektörlerde devrim niteliği taşıyan akıllı sistemler hepimize yeni ufuklar açacaktır. Beni bunlar kadar heyecanlandıran diğer önemli hususta özellikle işletmecilere 4,5G şebekeleri inşa ederken yerli ürün kullanma ve ürün alma zorunluluğu getirilmiş olmasıdır. Bu kapsamda 4,5G teknolojisi tabanlı baz istasyonları bakanlığımız ve Aselsan arasında imzalanan sözleşmeyle tamamen ülkemizde geliştirilecektir.

 Böylece ülkemiz daha sonraki süreçlere uygun ürün geliştirme ve ihraç etme altyapısına kavuşmuş olacaktır. Ulak projesinin ülkemize 5 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor.” diye açıkladı.

Her geçen gün bilim, teknoloji konularında hızla ilerleyen, savunma sanayinde devrim yapan ülkemizin tek bir şeye ihtiyacı var.

İhtiyaç olan şey birlik ve beraberliğimiz. Biz tek yürek tek can olursak inanın bizi hiçbir güç yıkamaz. Çocuklarımız, geleceğimiz refah, huzur, mutluluk içinde çağın getirdiği en güzel ortamlarda yaşama imkanına sahip olmuş olur.

O zaman gelin hep birlikte hepimiz hedef 2023 Türkiye’si için birlik olalım.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR