Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Yeni Hollywood Konya

Yeni Hollywood Konya

Kaç zamandır TRT ile ilgili bir şeyler yazmak istiyorum fırsat olmuyor.

Malumunuz TRT, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi iş birliği ile Meram ilçesi sınırlarında Karahüyük Mahallesi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 390 bin metrekarelik arazi TRT'ye tahsis edildi. Bu alana TRT Uluslararası Konya Film Platosu inşa edilecek.

Toplamda 390 dönümlük alanda kademe kademe yeni inşaatların olması bekleniyor. Platoda ilk etapta 50 dönümlük alana 13. yüzyıl Konya şehri yapılıyor. İlk proje de 30 bölümlük Mevlâna dizisi

Gerçekten heyecan veren bir iş. Yıllarca bizim toplumumuz dâhil tüm dünyayı Hollywood filmleriyle avutmadılar mı? Hollywood dedikleri Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinin bir bölgesiydi. Sinema stüdyolarının ve film yıldızlarının oturduğu evlerin bu bölgede yoğunlaşmasından dolayı Amerikan sinema endüstrisiyle özdeşleşti. Adeta bir kültürün adı oldu. Tabi kentin daha güzel bir havaya ve açık alanlara sahip olması stüdyoların bu alana yapılmasının önünü açtı. Bu stüdyoların birçoğu halen turizm amaçlı kullanılıyor. Üstelik içeriye girmek için para ödüyorsunuz.

Şimdi bu anlattıklarımı Konya özelinde bir düşünün. İşte bu yüzden çok heyecan verici diyorum. Tam bir vizyon… Gerçekten bu platonun Konya’ya yapılmasında emeği geçen herkesi tek tek kutlamak gerekiyor.

Yakın zamanda platoyu gördüm. İnşaat son sürat devam ediyor. Nisan ayında ilk etabı bitirmek için yoğun gayret var. Mevlâna dizisinden sonra bir Asr-ı Saadet filminin de gündemde olduğu açıklandı.

TRT son dönemde kendini  aşırı derecede geliştirdi. TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim EREN ayrıca teşekkürü hak ediyor. Eskiden eleştirdiğimiz kanal harika işlere imza atıyor. Şaşırıyoruz. Eski TRT bizi böyle alıştırmadı. Bir çiftlik gibiydi. Şimdi haftada 3-4 TRT dizisi reyting rekortmeni oluyor. Listede görmesek bile gerek sosyal medyadan gerekse çevremizden aldığımız TV yorumlarında genel olarak konuşulan sahneler hep TRT dizilerine ait. Daha evvel Mevlâna filmiyle ilgili Netflix önerisi yapmıştım. Lakin son dönemde yapılanları gördükten sonra asla asla… TRT bu işi en güzel şekliyle yapar.

En çok takip edilen dönem dizilerinden biri İstanbul’da oluşturulan büyük platoda çekimleri yapılan Uyanış Büyük Selçuklu.

Diriliş Ertuğrul ile açılan çığır Uyanış ile devam ediyor. Dizi pazartesi günlerinin reyting birincisi. Aklımıza bu projeden sonra neden bir de Konya merkezli Anadolu Selçuklu filmi/dizisi çekilmesin cümlesi geliyor…

Salı günleri Masumlar Apartmanı’na abone olmuş bir kitle var. Gerçek bir hikâyenin anlatıldığı dizi Gülseren Budayıcıoğlu'nun ‘Madalyonun İçi’ kitabından uyarlama.

 

GÖNÜL DAĞI… BAŞKA BİR ŞEY

Benim Favorim Gönül Dağı. Yıllar sonra böyle bir dizi izleyeceğimi hiç düşünmezdim. Maalesef Gönül Dağı’nı geç keşfedenlerdenim. Bunun için üzüldüm ama 9. Bölümden öncesini ailecek birkaç gün içinde internetten izledik. Ondan sonra cumartesi günlerini iple çeker olduk. Zaten yayınlandığı günün açık ara reyting birincisi Gönül Dağı…

Hepsi bir yana da… Bir dizi bu kadar mı samimiyet kokar. Hikayeler ve oyuncular bu kadar mı uyumlu olur, bu kadar mı yerinde seçilir.

Replikler birçok insanın dilinde.

Aynı dakika içinde gözleriniz dolu dolu olup şıp diye damla düşecekken bir anda gülmekten yarıldığınız bir psikolojiye geçmenin nasıl bir şey olduğunu anlamak için Gönül Dağı’nı mutlaka izleyin derim.

Hele müzikler! Her biri ayrı bir hüzün ayrı bir tat…

Hangi karakterin hikâyesinden bahsedeyim ki? Taner ile Dilek’in aşkından mı, Ramazan’la Asuman’dan mı yoksa Sefer’den mi?

Ramazan demişken, Cihat Süvarioğlu karaktere hayat veriyor. Kendisi Konya doğumlu. Daha evvel birçok projede rol alsa da Türkiye onu Gönül Dağı’nın Ramazan’ı olarak tanıyor. Cümleleri, şivesi tam Anadolu çocuğu…

Gönül Dağı’nın senaryosu Mustafa Çiftçi’nin hikâyelerinden esinlenerek yazılıyor. Köprü Film’in yaptığı diziyi Yahya Samancı yönetiyor.

Dilerim bu çizgilerinden taviz vermeden bölümlere devam ederler. Ve Türk dizi sektörünün düştüğü en ciddi hatalardan olan ‘tadında bırakmama’ hastalığına yenilmezler.

Zira Gönül Dağı gerçekten Bozkırda bir Anadolu Masalı ve efsane olarak kalmalı…

Unutmadan pazar gününe damga vuracak bir dizi daha geliyor TRT’den… MİT ilk defa karargâhını Teşkilat dizisi için açtı. Tanıtımları gerçekten heyecan verici… Merakla ilk bölümü bekliyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR