Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Ahilik teşkilâtı

Ahilik teşkilâtı

Esnaf ve zanaatçıların yer aldığı meslek gruplarına verilen bir ad olarak ahilik, toplumun ekonomik yapılarını kontrol eden meslek grupları anlamına gelir. Her yıl "Ahlilik Kültür Haftasını" kutlamaktadır. Ahilik haftası Ahilik kültürünü ve değerlerini tanıtmak amacıyla her yıl Eylül ayının 3. Pazartesi günü başlayan ve 7 gün süren bir kutlama etkinliğidir.

Lügat anlamı olarak, "kardeş, eli açık, yiğit, delikanlı" gibi manalara gelen "ahi" kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir. Selçuklu Devleti döneminde, Türk kültürü ve İslâm dininin tüm pozitif değerlerini taşıyan bir sentez olarak ortaya çıkmıştır.

Bu teşkilâtın amacı, Anadolu'daki Türk zanaatkarları ayakta tutmaktır. Teşkilâtın en önemli unsuru ise, dayanışma ve kardeşliktir.

Ahilik teşkilâtı, ilk olarak 13. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Çıktığı yer ise, Anadolu olarak bilinmektedir. Bu teşkilâtın kurucusu ise, Ahi Evran'dır. Bu zat, 1171 yılında Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğmuş ve 1262 yılında Kırşehir'de vefât etmiştir. Ahi Evran, ilk tahsilini Hoy'da yapmıştır. Ahmet Yesevî'nin talebelerinin sohbetlerinde bulunmuştur. Hacı Bektaş Velî ve Mevlânâ ile aynı dönemde yaşamıştır.

Ahilik teşkilâtı içerisinde yer alan örgütler, kendilerine dini ve ahlâkî kuralları örnek almışlardır. Bu sayede doğru yoldan şaşmadan ticaret yapmayı amaç edinmişlerdir. Ahiliğin Anadolu'da kurulmasında fütüvvet teşkilâtının önemli bir tesiri bulunmaktadır. Fütüvvet, Anadolu'da ortaya çıkmış olan be temelinde hoşgörü bulunan bir sistemdir.

Ahiliğin 7 kuralı şunlardır:

1. Cimriliği bırakıp, lütuf sahibi olmak.

2. Zulüm etmeyip, sıcaklık ve yumuşak başlılıkla davranmak.

3. Hırstan uzaklaşıp, kanaatkâr ve razı olmak.

4. Tokluk ve lezzet kapısını nefsin isteklerine kapatmak.

5. Halktan yana değil, Hak'tan yana olmak.

6. Marifet sahibi olmak.

7. Yalan kapısına yaklaşmayıp, daima doğruluk kapısında olmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR