Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

EKİP42 İLE DEREBUCAK VE HÜYÜK

EKİP42 İLE DEREBUCAK VE HÜYÜK

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projelerden birisi de son zamanlarda dikkat çekici faaliyetlerin yapıldığı, “Eğitimde Kaliteyi İyileştirme Projesi” yani kısa adıyla “Ekip42”dir. Söz konusu projenin içerisinde Konya il sınırları dâhilinde bulunan ve Milli Eğitime bağlı okullarda “Okul-Yazar” veya “Okur-Yazar” buluşmaları da gerçekleştirilmektedir.

Ekip42 projesi bütünüyle gönüllülük esası üzerine inşa edilmiş bir proje olarak göze çarpmaktadır. Ülkemizin ve Konyamızın yetiştirdiği değerli yazarlarımız bu proje çerçevesinde kurum idarecileri tarafından davet edilerek okullarda öğrenciler ile buluşmakta, konferanslar vermekte ve kitaplarını imzalamaktadır. Böylece öğrencilerimiz alanlarında uzman akademisyenler başta olmak üzere kitaplarını okudukları yazarları yakından görme, onlarla sohbet etme ve eğitim hayatları ile yazarlık tecrübelerini dinleme fırsatına sahip olmaktadır. Bu durum özellikle kırsal kesimde bulunan okullarımızda şüphesiz daha fazla etki uyandırmaktadır. Bu çerçevede bizler de, idarecilerimizin nazik davetleri ile gönüllü olarak Konya'ya bağlı Seydişehir, Derebucak ve Hüyük gibi ilçelerimizde çok sayıda okulda iki yıldır konferanslar veriyoruz. Bizleri Seydişehir, Derebucak ve Hüyük'e davet eden ilçe milli eğitim müdürleri Sayın Fatih Küçük, Tahir Kibar, Bilal Akçay ve Süleyman Ünal'a çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten Konyamıza bağlı bu üç ilçemizde ilköğretim ve ortaöğretim okullarında yapmış olduğumuz konferanslar ve söyleşiler vasıtasıyla gençlerimizle buluşmak da bizim için bambaşka bir keyifti. Hemen hemen her konferansımızda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar çeşitli yaş aralığında ve büyük bir kısmı kırsal kesimden olan gençlerimizin gözlerindeki ışığı görmek, yapmış olduğumuz işin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Konferanslarımızda bölgemizin tarihî geçmişinin yanında, gündemde olan tarihsel diziler ve romanlar üzerine konuştuğumuz gibi, gençlerimizin okuma yazma oranlarının artırılmasına yönelik düşüncelerimizi ve okuyan-yazan olabilmenin gerekleri hakkında tecrübe ve bilgilerimizi aktarmış olduk. Bazı gençler son zamanlarda televizyonlarda boy gösteren tarihsel dizilerin gerçekliği üzerine ardı ardına sorular sorarken, bazen yazdığımızı romanları okumuş olanların meraklı ve dikkat çekici soruları ile karşılaştık. Romanlarımız hakkında kanaatlerini söyleyen ve hatta yeni roman konuları tavsiye eden gençleri görmek de bizleri fazlasıyla mutlu etti. Söyleşilerimizin sonunda yaptığımız sohbetlerde ve imza programlarında gençlerimizin kitap okuma alışkanlıklarını da test edebilmiş olduk. Özellikle Hüyük ve Derebucak’ta bazı okullarda öğrencilerimizin kitap okumaya olan düşkünlükleri şaşırtıcı idi.

Konya Vilayetimizin nispeten küçük ilçeleri olarak görebileceğimiz Hüyük ve Derebucak da okumaya olan bu yoğun ilgide İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin etkisi olduğu anlaşılıyor. Ancak bazı okullarda idealist bir öğretmenin gayretiyle olduğu aşikâr olan durumlara, örneğin bazı öğrencilerin neredeyse birer kitap kurdu haline geldiğine şahit olduk. Son günlerde Derebucak’ta yaptığım bir söyleşide ilçede henüz bir kütüphane olmamasına rağmen medeniyet okulu projesinin katkısıyla bazı okullarda kitaplıklar kurulmuş olduğunu gördük. Konya Büyükşehir Belediyemizin Medeniyet Okulu Projesinin özellikle Konya ilçelerindeki okullarda gerçekten çok güzel etkiler oluşturduğunu söyleyebiliriz. Derebucak ilçe merkezindeki çiçeği burnundaki kültür merkezinde üç yüze yakın öğrencinin katıldığı konferansımız öncesi ve sonrasında yaptığımız sohbetlerden mülhem olarak, Derebucak’ta bilinçli, gayretli ve hevesli bir gençliğin yetişmekte olduğunu ifade edebilirim. Eğer gençlerimizi veya ailelerini Derebucak’ta tutabilecek şartlar geliştirilebilir, yeni iş ve istihdam alanları oluşturulabilirse, bu öğrencilerimizin Derebucak’a çok şey katacağına şüphe yok. Sosyal ve ekonomik şartlar ve eğitim alanında yapılanlara bakılırsa, Hüyük de eğitim faaliyetleri her geçen gün daha iyiye gidiyor. Son aylarda şehre kazandırılan yüksekokulla birlikte Hüyük önümüzdeki günlerde adından çok sık söz ettireceğe benziyor. Yaptığımız konferanslar vesilesiyle gördük ki Derebucak ve Hüyük ilçeleri, Konyamızın gelecek vadeden, yıldızı parlayan iki önemli ilçesi olarak dikkat çekiyor. Bu vesileyle Seydişehir, Derebucak ve Hüyük ilçelerimiz milli eğitim müdürlerini ve bu ilçelerde görev yapan okul müdürleri başta olmak üzere bütün eğitimcilerimizi tebrik ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR