Ziya Uysal

Ziya Uysal

EKONOMİ NEREYE KOŞUYOR?

EKONOMİ NEREYE KOŞUYOR?

TOBB Yöneticileri, çoğu kez tanınmış ve sevilen kimselerden seçiliyor. Ancak sadece tanınmış ve sevilen olmak yetmiyor. Örneğin yürürlükteki bazı yanlış yasalar ekonomiyi krize sürüklerken, bu durum ilgilerini bile çekmeyebiliyor. İşin mutfağında dürüst iş insanlarını da hapse götürecek yasalar hazırlanırken, umurlarında bile olmayabiliyor. Ekonomik depremlerde firması yıkılan, bu yüzden çekini ödeyemeyen veya biraz geç ödeyen üyeleri, suçlu diye hapse atılırken, sessiz kalabiliyor.   

TOBB’un yaptırdığı okulların da diğer okullardan bir farkı yoktur. TOBB’un görevi de okul yaptırmak değildir. Üye aidatları da bu gibi işler için toplanmıyor. TOBB yöneticileri bunun yerine bu paraları asli görevleri için kullansa ekonomi çok daha hızlı ilerler ve devletimiz daha çok okul yaptırma imkânına kavuşurdu. TOBB yöneticileri bunu düşünemeyebilir. Seçilenler, kendisinden beklenen asli görevler için harcama yapmak yerine böyle kolay ve prim yapan işlere yönelebilirler. Bir yasa değişikliğiyle bunlar engellemeli, yöneticiler asıl işlerini yapmaya, bu yolda harcama yapmaya yönlendirilmelidir.

Ticaret ve sanayi ile ilgili, hatta tüm iş hayatıyla ilgili yasalar hazırlanırken sadece ilgili meslek odası yöneticilerine değil, ilgili tüm üye işletmelere ulaşılarak, görüşleri alınmalıdır. Görünen o ki, yasalar çok acemice hazırlanıyor. İşin mutfağında, hayatında hiç çek düzenlememiş, ticareti ve piyasayı hiç bilmeyen insanlar olduğu açıkça belli oluyor. Sadece hukuk bilgisi bu yasaları yapmaya yetmez. Piyasanın teamüllerini, işleyişini, zorluklarını ve risklerini bilen insanlar da o mutfağa girmelidir.

Bir ülkenin ticaret hukuku iyi değilse ekonomisi ilerleyemez. TOBB yasasında yapılacak bir değişiklikle, ekonomiyle ilgili yasalar hazırlanırken, tüm üyelerle iletişim sağlanmalıdır. Onların bilgi ve deneyimi, çıkacak yasaya yansıtılmalıdır. Bazı odalarda ve TOBB merkezinde bunu yapacak seçkin ve daimi birimler teşkil edilmelidir. Bazı ticaret ve sanayi odalarında ve TOBB merkezinde kurulacak bu birimlerin görevini tam yapıp yapmadığı bakanlık müfettişlerince de sıkı denetlenmelidir.

Başımızda, ileri ülkelerde olmayan çek cezası ve çek hapis cezası diye bir bela var. 2018 de yaşanan ekonomik türbülânsta çeklerini ödeyemeyen işletmelerden bazıları, ilerleyen zamanda çeklerini ödediler. Ama bu süre zarfında çek cezası için de başvurulmuşsa, bu başvurular geri çekilmedikçe, hapis yatmaktan kurtulamıyorlar. Ya da hapse düşmekten kurtulabilmeleri için mahkemeye en az o çeklerin bedeli kadar daha ödeme yapmaları gerekiyor. Bu durum tam bir akıl tutulmasıdır. AK PARTİ ORTAYA ÇIKAN BU GARİP DURUMU HIZLA DÜZELTMELİ VE BUNDAN MAĞDUR OLAN YAKLAŞIK 200 BİN İŞYERİ SAHİBİNİ BU İŞKENCEDEN KURTARMALI. YOKSA SIKINTI DAHA DA BÜYÜR.

ÜLKEMİZİN İŞ VE TİCARET MERKEZİ DURUMUNDAKİ BAZI BÜYÜK ŞEHİRLERİN EN SON YAPILAN SEÇİM SONUÇLARI DA BUNU AÇIKÇA BELLİ EDİYOR ZATEN.

2018 Yılındaki ekonomik türbülânsta işleri tıkandığı için çeklerini gecikmeli ödeyen işletme sahiplerinin hürriyeti, çek şikâyetinde bulunan alacaklıların insafına kalmıştır. Bazı alacaklılar çek şikâyetlerini geri çekmek için ahlak dışı taleplerde bile bulunabiliyor. Bu durum, özellikle bayan iş insanlarımız için çok zor bir durumdur. Türkiye’de dürüst iş insanlarının düşürüldüğü duruma bakınız! Bu ülkede ekonomi nasıl ilerlesin?

Bu örnek, binlerce örnekten sadece biridir. Ekonominin ve ticaretin önünü tıkayan, bunun gibi daha binlerce yasal yanlışlık vardır. İş insanları bunların çoğunu biliyor, feryadını duyuramıyor. Avukatların da birçoğu biliyor, ekseriyeti sesini çıkarmıyor. Bu eksik ve yanlışlar henüz ortaya çıkmadan, yasa hazırlanırken önlenebilir. Bu amaçla işletmelerin bilgi ve deneyiminden yararlanmak için gerekli iletişimi sağlamak üzere TOBB bünyesinde bir birim kurulması yeterlidir. Bu iş, büyük bütçeler gerektirmeyen, basit ama çok gerekli bir önlemdir.

Teminat mektubu, ipotek, rehin, kefil, DBS, ticari kart vs. gibi, alacak riskini azaltan birçok önlem varken çeke, hapis cezasına varıncaya kadar giden, çok fazla yaptırım yüklenmiştir. Bununla çeki kullanılmaz hale getiriyoruz. Oysa çek olmadan ekonomi ilerlemez. Çekin alternatifi olan bono senedi bu çağın hızına uygun bir belge değildir. Bu konuların yabancısı olan büyük halk kitleleri de her şeyin yolunda gittiğini sanıyor. Ülkem için üzülüyorum.  Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR