Ziya Uysal

Ziya Uysal

Konya için yeni bir simge

Konya için yeni bir simge


        Takkeli Dağ turizme açılacakmış, kazılar yapılıyormuş. Ayrıca orada ağaçlandırma da yapılıyormuş. Konya için bunlar iyi haberler. Ben diyorum ki, hazır bu işe el atmışken bu dağa, yıl boyunca yapraklı kalan, değişik renkte ağaçlarla öyle bir desen yapalım ki, uzaktan bakınca dağ, desenli bir çadıra benzesin, dikkat çeksin. Dağ zaten şimdi de çadırı andırıyor. Dikilen ağaçları, çadır deseni oluşturacak şekilde dikip, bunu sağlamak çok zor değil.

        Ayrıca, Yüksek Anıtlar Kurulu engel bile çıkarsa, ne yapıp edip, bu engeli bir şekilde aşmak ve bu dağın zirvesine turistik bir otel de yapmak gerek. Zirvedeki o muhteşem manzaradan herkesi yararlandırmak istiyorsak, zirveye kolay ulaşılabilecek, iyi bir yol ve sosyal tesisler de yapmak gerekecek. Takkeli Dağdaki manzara Mekke’deki Nur Dağı’nı hatırlatıyor. O muhteşem manzara,  insanın aklını başından alacak, birçoğunun da aklını başına getirecek, insana farklı duygular yaşatacak cinsten bir manzaradır.

        Orayı öyle bir düzenleyelim ki Takkeli Dağ, Konya’yı gezmeye gelen grupların mutlaka uğramak isteyeceği yerlerden olmalı. Zirve; yerli, yabancı herkesin oraya kadar tırmandığına değecek bir yer haline getirilmelidir. O dağ, gerçekten Konya’nın yeni simgelerinden olabilecek bir dağdır. Desenli bir çadıra benzeyen şekliyle, çift şeritli ve asfalt yoluyla, mescidiyle, şair ve sanatçılara, kafa dinleyeceklere hitap eden sessiz bölümleriyle, her kesime hitap edecek diğer tesisleriyle, halka açık teleskop, dürbün, gözlemevi vs. gibi farklılıklarıyla insanları cezbetmeli.

        Dağın eteğindeki güçlü kaynak suyu, uygun yerlere yapılacak çeşmelere ve tesislere, sağlıklı bir şekilde ulaştırılmalı. Her şeyden önce bu dağın sönmüş bir eski volkan olduğunu dikkate alarak, iyi bir jeolojik etüt yaptırılmalı. 

         Bunları yaparken o tarihi kalıntılar ve o muhteşem manzara hep ön plana çıkarılmalı. Bazılarına oradaki bir saatlik tefekkür, bir ömre bedel duygular yaşatabilir. Dağın, her gün uğrak verecek, çok sayıda müdavimi çıkabilir. Bütün bunları ve benzer ihtiyaçları da dikkate alarak düzenlemeler yapılmalı. Sözün kısası, yapmışken tam yapmalı, Konya için buna değer.    

Kalın sağlıcakla.

     

 

YOLCU

 

Dosdoğru olmadan Hakka varılmaz

İlahi takdire karşı durulmaz   

Akıllanmayana berat verilmez

Yazık bana, hayıf bana, vah bana

 

Herkes yolun tutmuş Ona yürüyor

Ben yollarda kaldım içim eriyor

Şeytan yollarıma tuzak kuruyor

Yazık bana, hayıf bana, vah bana

 

Oysa yol bellidir, yordam bellidir

Gönül sarayında sultan bellidir

Hakka giden yolda Furkan bellidir

Yazık bana, hayıf bana, vah bana

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR