Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

KOYUNOĞLU MÜZESİ’NDE BİR KONFERANS VE HASBİHAL

KOYUNOĞLU MÜZESİ’NDE BİR KONFERANS VE HASBİHAL

Havanın soğukluğunu yüreklerde hissettirmeyen, ortamı ısıtan iyi yürekli sıcak kanlı güzel ülkemin güzel insanları…

Soğuk olan bir hafta sonunda ortamın sıcaklığında olmaktan katılmaktan memnuniyet duyduğum bir sohbet ortamındaydım. Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği ve Selçuk Üniversitesi Araştırma Merkezince düzenlenen ‘Koyunoğlu İkindi Sohbetleri’ne katılmanın ayrı bir heyecanını yaşadım.

İnsanlık tarihinin kadim yerlerinden biri olan İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti ilan edilen Konya geçmişten günümüze, çok kişiye ev sahipliği yapmıştır. İkindi Sohbetlerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın hazırladığı kitabı ve sunumuyla ‘Seyahatnamelerde Konya’ konusu ele alındı. Aynı ismi taşıyan kitapta, Konya’nın tarihi ve kültürüyle ilgili on iki makale değerli hocalarımız tarafından kaleme alınmış. Kitapta Sayın Valimiz Yakup Canbolat’ın ifade ettiği gibi ‘Şehirleri tanıtan en etkili kaynaklar arasında seyahatnameler bulunur’.

Bu kaynakları gün yüzüne çıkarmak, korumak, bilmek ve sahip çıkmak bizlerin görevidir. Yeni nesillere bunları aktarmak ve aşılamakta yine bizim görevimizdir. Sayın Seyit Küçükbezirci’ nin de ifade ettiği gibi gençlerle, öğrencilerle yani ülkemizin gelecek nesli ile güzel bir sohbet oldu. Yaşadığımız şehri maddi ve manevi unsurlarıyla gelecek nesillere aktarmalıyız. Sohbet ve katılımcılar gibi, Şair İsmail Detseli’nin bizzat kendisinin yaptığı pişmaniyenin de tadı tarif edilemez güzellikteydi. Şehrimizden, yaşadıklarımızdan kısacası değerlerimizden güzel bir sunum oldu.

Bizler çocuklarımıza değerlerimizi öğretmeliyiz. Değerlerimiz, çocukluk dönemlerimizde şekillenmeye başlar. Değer, bir toplumun kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlamak ve sürdürmek için doğru ve gerekli oldukları kabul edilen ortak düşünce, amaç, temel ahlaki ilke ya da inançlarımızdır. Millet olarak değerlerimiz tarihimiz, dilimiz, dinimiz, bayrağımız, örf ve adetlerimiz, sporcularımız, yazarlarımız, sanatçılarımız, politikacılarımız, bayramlarımız ve daha nicelerini sayabiliriz. Birlik ve beraberliğimizin devamı değerler eğitiminden geçer. Konya olarak bunun en güzel örneğini İkindi Sohbetlerinde yaşıyoruz. Sohbetlerde katılımcı sayısı ne yazıktır ki çok fazla olmazdı… Lakin bu hafta sonu hocalarımızın öğrencilerini de teşvik etmesiyle birlikte müthiş ve muhteşem bir kalabalık vardı. Gençlerimizi öğrencilerimizi teşvik etmek, onların gelecek dönemlerine olumlu katkı sağlayacaktır. Bu katkı kişisel olduğu kadar aile ve yaşadığı topluluğu da olumlu etkileyecektir. Gençlerimiz bizlerin geleceği, yaşadığımız şehrin ve ülkemizin geleceğidir. Öğrenciliğimden itibaren bu tür ortamlara katılmamı sağlayan ve teşvik eden aileme ve öğretmenlerime teşekkür ederim. Geçmişte konferanslar, toplantılar ve sohbet ortamları her ne kadar sıkıcı, gereksiz ve lüzumsuz gibi görünse de, farkında olmadan değerli kazanımlar elde ettim. Bu kazanımlara devam ederken, kendi değerlerimizi hatırlarken, kendinizi değerli hissedebileceğiniz sıcak ve içten bir ortamda hasbihalde bulunmanın tadı anlatılamaz, yaşanır. Yaşamanız dileğiyle… Sevgiyle kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rivahi Kalay Arşivi
SON YAZILAR