Süleyman Sayan

Süleyman Sayan

TEK POZİSYONDA BİR PUAN

TEK POZİSYONDA BİR PUAN

Süper ligimizin 7. Haftası oldukça kısır maçlara sahne oldu, maçların bu şekilde sonuçlanması aslında ligin kalitesiz oluşu değil taktik çakışması olarak yorumlayabiliriz. Birbirine ters gelebilecek takımların temkinli mücadelesi ve buna bağlı olarak az hata yapması 7.haftayı bu şekilde geçmemizi sağladı…

 

Konyasporlu taraftarlar, İstanbul deplasmanı için yine günler öncesinden, kendilerine ayrılan kısmı doldurmuş sevdalarının peşinden gitmişlerdi. Taraftarlarımız için artık yer, zaman, mekan fark etmiyordu. Skor taraftarı değildik artık doğru tepkiyi doğru zamanda verirken skora bakmadan oyuncularımıza sahip çıkmayı öğrenmiştik. Birçok kulübe örnek olurken bazılarının ise çekememezliğine şahit oluyorduk.

 

Başakşehir takımı Hoca, sistem, oyuncu ve futbola bakış olarak neredeyse Konyaspor’un İstanbul şubesi gibiydi. Geniş düşünmek gerekirse Konyaspor’un taraftar artısı varken Başakşehir’in de İstanbul takımı olma artısı vardı.  Maça genel manada baktığımızda ilk yarı kora kor bir mücadele izlerken, ikinci yarı Başakşehir’in bariz baskısı ile geçildi. Maçın Hakemi maçın genelinde çok fazla tartışmaya neden olacak hata yapmasa bile iki hata ile kendi puanını düşürdü birinci hatası Mehmet Uslu’nun eline çarpan topu görememesi ki burada yardımcı hakemin önünü Uğur kapatmıştı. Yardımcı hakem vermedi peki maçın hakeminin önü açıktı o nasıl kaçırdı bu pozisyonu ilginç.

İkinci hatası ise Ali Turan’a yapılan ve verilmeyen net faul sonrası itiraz çerçevesinde takım kaptanı olarak yapılan serzenişe verilen sarı kart ve kaptanın cezalı duruma düşmesi diyebilirim.

Yazımın ilk başlarında Başakşehir’in artısı olarak İstanbul takımı olmasını belirtmiştim bunu biraz açacak olursak geçen sezon oynamadığı maçlarda büyük sıkıntı çektiğimiz Holmen’in bile 11 de yer bulamaması bir bakış açısı hele ki Avrupa garanti olduğu halde tercihini o takımdan yana kullanması İstanbul takımı olmanın avantajı. Futbolcu konusunda hiç sıkıntı çekmeyen bir Başakşehir ile verdiği isimlerin alınmamasına karşı mücadeleyi sürdüren bir ekibin kora kor mücadelesinde ikinci devre hamle şansının azalması ile bu baskıyı bekliyorduk açıklamasının özeti aslında. Abdullah Avcı bu bakımdan, Aykut hocaya göre alternatifi bol bir takımla sahada yer alırken, oyuncularımız ise  terinin son damlasına kadar mücadele ederek kıymetli bir puanı hanesine yazdırdılar. Maçta ekibimiz adına belki de tek şans olan, Ömerali Şahiner’in sakatlanma pahasına  yaptığı asist aslında azmin ve mücadelenin bize sunduğu puan olarak döndü diyebilirim. Selim varken Abdülkerim’in stoperde oynamasına gerçekten şaşırmıştım fakat şaşkınlığım Abdül’ün stoperde performansını görünce daha çok arttı, bazen hatada yaptı ama Aykut hoca üzerine durursa Abdül’de çok çalışırsa ülke olarak yeni bir stoper kazanabiliriz.  Son olarak Milli takım söylentileri için ben genel kanaatin aksine  Aykut Kocaman’ın milli takıma gitmemesinden yanayım. Aykut Kocaman modeli daha önce milli takımda denendi ve İnsanlar Abdullah Avcı’dan fazla Milli takıma karıştılar, sonuçta hoca yıpranırken, futbolcularda bunu kullandılar. Bizim milli takımımızda mevcut hocaya verilen tolerans hiçbir teknik patrona verilmezken. Sistemi olan hiçbir çalıştırıcı sabırsız oluşumuzdan ötürü başaralı olamadı. Halen gazla çalışan milletiniz, sistem hocalarını anlamak için baya bir zaman gerekiyor bize, unutmayın Aykut Kocaman gelir gelmez böyle bir takım olmadık dörder beşer goller yedik bu geçiş döneminde kimse Avcı’ya sabretmedi, Kocaman’a da sabretmez. 

Sonuç olarak; Başakşehir ve Konyaspor birbirine benzer özellikleri fazla olan, sistemi olan iki takım, iki takımda kenar beklerini oyuna soktuklarında çok daha etkili olabiliyor, zaten Abdullah Avcının Visca’yı sağbeke çekip bir hücumcu daha alıp kenar beklerini çıkartmama adına yaptığı bu hamle gol dışında oldukça başarılı oldu. Bir diğer nokta ise sahada yer alan 17 Türk oyuncudan sadece bir tanesinin A milli takım oyuncusu olması işin düşündürücü kısmı. Bu takımlar yerli oyuncu oynattıkları gibi biri ligi üçüncü diğeri dördüncü bitirmesi ise apayrı bir tartışma konusu.  Başakşehir alternatifli kadrosu ile baskın oynadığı mücadeleden, ligin en az gol yiyeni, en çok atanı,  konumunda iken geriye düşmüşken neredeyse tek pozisyonda beraberliği kurtarmak büyük başarıdır. İki takımı da alkışlıyorum topa sert, kardeşçe, hocalarından aldıklarını sahaya yansıtmak için sadece futbol için mücadele ettikleri için.

Maçın Sözü; Etrafınızda her şeyi para ve başarıya bağlayan bir sistem var. Oysa değerli olan, doğru bir amaç uğruna harcanan çabadır, bu çabayı sergileyen iki takımın mücadelesi kısır geçse de ben keyif aldım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Sayan Arşivi
SON YAZILAR