Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

2022’den kalanlar…

2022’den kalanlar…

Her yıl biterken bir önceki yılın en iyi kültür sanat ürünleri listelerini severim. Kitapta, sinemada, müzikte yılın öne çıkan isimlerini zaten tanıdığım ve güvendiğim isimlerden okumak hoşuma gider. Bu sene bu işi ülkemizin tek hafta sonu gazetesi olan Oksijen yapıyor en güzel ve derli toplu şekilde. Yıl içinde pek çok yazımda değindiğim ve değerlendirdiğim Oksijen gazetesi kültür sanatla muhatap olanları memnun etti, böyle de sürdürecek inşallah.

Ben pek takip edemiyorum ve pek ilgilenemiyorum ama müzikle alâkalı okurlarım için güvendiğim bir ismin, Alper Bahçekapılı’nın 2022’nin en beğendiği albümler listesini sizinle paylaşmak isterim. Bahçekapılı’nın her hafta düzenli olarak köşesinde yer verdiği seçme müzikler listesi Spofity’de takip ettiğim ve her hafta düzenli dinlediğim bir podcast oldu.

Bahçekapılı’nın listesinde ilk sırada elektronik müziğin yeni nesil temsilcisi Başak Günak (Ah! Kosmos) ve deneysel piyanist Büşra Kayıkçı yer alıyor. “Ah Kosmos! & Büşra Kayıkçı – Bluets” ortak albümleri Bluets’u Türk müziğinde kendine pek de yer bulamayan melodilerle karşımıza çıkıyor.

Ari Barokas - Bu Toprak Seni, Bülent Ortaçgil - Elli Buçuk, Evdeki Saat - Huzursuzluğun Meyvesi, Güneş – Atlantis, Kalben - Eski Dünyanın Yangını, Ozan Tekin – Anarya, Mor ve ötesi – Sirenler, İlhan Erşahin Invite Your Eye, Palmiyeler – İkimiz, Aga B, Muamma / Baturalp, Romantik Manifesto / Eskiz, Ateşle Beni / Hedonutopia, 7 / Make Mama Proud, Make Mama Proud II / Nova Norda, Paralel Evrende Dünya Tarihi / Selen Gülün, Blue Band / Simge Pınar, Sevgideğer / UZI, EL CHAVO / Teoman, Rock and Roll) Bahçekapılı’nın listesindeki diğer isimler.

Podcastte Selim Karakaya’nın listesine bakalım: Kurcala Sosyal medyada ilgi çekici ve eğlenceli içeriklerle karşımıza çıkan Kurcala ekibi, sıkça duyduğumuz klişe sözlerin peşine takılıp, gündemin içinden cevaplar arıyor. Bir Ankara ekibi olarak klişeyi pas geçmemişler ve “denizsiz şehirde yaşamak” ile ilgili bir bölüm de hazırlamışlar elbette.

“Evet Dünyayı Kurtarıyoruz”; kendin olmak, akımda kalmak, korkuları yenmek, güven problemi ve dahası. Sosyal medyanın popüler isimlerinden Melina, kendi tarifiyle dünyada insanların aklına gelmiş ve gelecek tüm konuları konuşmak için mikrofonda.

Televizyon Çocukları Televizyon dizilerinden endüstrinin görkemli ödül törenlerine kadar televizyon dünyası hakkında konuşulacak her şey için Defne Akman ve Deniz Tokgöz mikrofonda. Dizi gündemini ve özel analizleri dinleyebildiğimiz bu yayında kapsamlı bir yıl sonu değerlendirme bölümü de meraklıları bekliyor.

Yıl boyunca yeni çıkan kitaplardan kendi seçtiklerimi cumartesi günleri size de duyurmaya çalıştım. Biz burada 2022 yılını değerlendiriyoruz ve son olarak kitaplara geldik. Bu konuda güvenebileceğiniz bir isim Selçuk Altun. Sabitfikir’de yazmaya başlayan Altun bu ayki köşesinde 2022’de okuduğu ve tavsiye ettiği kitapların da bir listesini verdi. Meraklısı derginin aralık sayısında bulabilir.

Ben kitap satış platformlarının verdiği rakamlardan ortalama ve sıraya dizilmemiş bir 2022 Çok Satan Kitaplar listesi aktaracağım.

Zaman Kaybolmaz - İlber Ortaylı: Yaşam tecrübesini paylaşmayı seven İstanbul âşığı nadide bir entelektüel İlber Ortaylı, Zaman Kaybolmaz adlı kitabıyla gençliğinden bu yaşına kadar edindiği bilgi birikimi okuyucularıyla paylaşırken, kendine çıkardığı derslere değiniyor.

Tiamat - İhsan Oktay Anar: Denizin en derin noktasında geçen Tiamat, İhsan Oktay Anar'ın muhteşem anlatımıyla din-bilim, özgürlük-varlık, düşünme-düşünme biçimleri gibi konulardaki çatışmaları anlatıyor.

Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig: 2020 yılının en iyi romanı seçilen Gece Yarısı Kütüphanesi, Zamanın hiç akmadığı bir gece yarısı kütüphanesinde, sonsuz sayıda kitabın ortasında çok kötü bir gün geçiren Nora'nın başından geçenler ve hayatında hiç fırsat vermediği olasılıklara değiniyor.

Var Mısın? - Doğan Cüceloğlu: Var Mısın?, yaşamı boyunca peşine düştüğü meziyetleri inceleyen Cüceloğlu’nun, Deniz Bayramoğlu ile sohbetlerinden oluşuyor. Hayatınızı çıkmaza sokan pek çok soru, Cüceloğlu'nun kitabında yer ediniyor.

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley: Pek çok baskı yapan ve büyük ilgi gören ‘Cesur Yeni Dünya’da; Avrupa tarihindeki Dokuz Yıl Savaşı gibi bir savaş dönemi oluyor. Bu dönemin sonrasında yaşanan ekonomik darboğazın ardında ise Cesur Yeni Dünya olarak adlandırılan bir düzen kuruluyor.

Ezbere Yaşayanlar - Emrah Safa Gürkan: Emrah Safa Gürkan'ın muhteşem kaleminden çıkan Ezbere Yaşayanlar, bir türlü vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımızın tarihî arka planıyla birlikte antropolojik, sosyolojik ve psikolojik kökenlerini irdeliyor.

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? - İlber Ortaylı: İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? yaşam tecrübesini paylaşmayı görev edinen İlber Hoca’dan, okurlar için bir yol açma, kendini inşa etme ve toplumu ayağa kaldırma rehberi.

İnsanın Anlam Arayışı - Viktor E. Frankl: 20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl'ın kitabı, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır.

Güzel Dünya Neredesin?/ Sally Rooney: Alice ve Eileen, farklı şehirlerde yaşayan, otuzlarına yaklaşan iki arkadaş. Roman yazarı Alice, flört uygulaması sayesinde bir depo işçisi olan Felix’le tanışıp yakınlaşır. Eileen ise sona eren ilişkisinin yaralarını sarmaya çabalarken bir yandan da çocukluk arkadaşı Simon’ın çekimine kapıldığını hisseder. Alice ve Eileen ilişkiler, sanat, edebiyat ve günbegün belirsizleşen gelecekleri hakkında yazışırken hem arkadaşlıklarını hem de hayata bakışlarını sorgulamaya başlarlar. Zira aşklarına, kalp kırıklıklarına, günü yaşamaya ve muhabbetlerine tepelerinden ayrılmak bilmeyen bir bulut eşlik eder. Karanlıktan önceki son durak mıdır bu? Güzel bir dünyanın varlığına inanmanın bir yolu var mıdır? Sally Rooney insan doğasını kavrayışındaki yeteneğini bir kez daha samimi ve yalın bir dille gözler önüne seriyor. *Güzel Dünya, Neredesin? Rooney’nin şimdiye dek yazdığı en iyi roman. Mizahi ve zeki diyaloglarıyla, birbirleriyle çaresizce bağ kurmaya çalışan karakterleriyle muhteşem bir eser.*Brandon Taylor, The New York Times Book Review *Yazarın yeteneğini gözler önüne seren bir eser. Diyaloglar asla aksamıyor, nesri sayfayı yakıp kül ediyor./ Anne Enright, The Guardian…

KISA BİR ARA

Değerli okurlarım, 2023 yılının istediğiniz gibi geçmesini dilerken sizden kısa bir yazı arası izni istiyorum. Okul ve üniversite işlerim nedeniyle şubat ayına kadar gazetemden ve sizlerden uzak kalacağım. Şubat ayında yepyeni bir tasarım ve içerikle KÜLTÜR ATLASI ile günlük köşe yazılarımda tekrar birlikte olacağız inşallah.

Şubat ayında, yeni bir yılda görüşmek dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR