Halil İbrahim Avara

Halil İbrahim Avara

AVCILAR KIZMAYIN AMA…

AVCILAR KIZMAYIN AMA…

    Bir zamanlar insan canlısının yaşamak için zorunlu olduğu avcılık her ne kadar bugün hayati bir ihtiyaç olarak görülmese de avlanma dürtüsü bu gün de insanın içinde vardır. Bir yönüyle de avcılık doğayla bütünleşip sportif bir faaliyet niyetine yapılıp çağımızın bizlere unutturduğu yetenek ve becerilerimizi kullanmamıza olanak sağlayan kıymetli bir aktivitedir.

    Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır.(Maide 1-2).Avcılıkta aşırıya gitmek yemek niyeti olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz görülmemiştir. Hele ki hayvanları yavrulama döneminde avlamak haramdır.

    Av meraklısı bir arkadaşın sosyal medya hesaplarında karın üzerinde katilin imzasıyım diyen hayvanın kanı ,avcının omzunda tüfeği ,önünde avladığı yaban hayvanı  gururla pişkin pişkin sırıtmakta olduğunu görünce kahroldum.Öyle düşünceler beynime alabora oldu ki: belki o hayvancağızın da yavruları vardı ve kışın soğuğunda yuvada yiyecek bekleyen yavrularına yiyecek bulma derdindeydi.Bir avcının anlamsız zevki uğruna bir aile yok olmuş oldu.Anne kurşunla çocukları açlıkla öldüler.

    Her ne kadar bazı çevrelerce kültürel aktivite ve eğlence unsuru olarak kabul edilse de,İspanyolların boğalara yaptığı işkenceden farkı olmayan San Fermin Boğa Güreşi festivalini, Çinlilerin köpekleri yeme festivalini,deniz fillerinin kafalarına ağır bir cisimle vurula vurula öldürülmelerini,Ahtapotların canlı canlı kaynar suya atılıp pişirilmelerini,kuluçkadan çıkan civcivlerin sırf sayıları fazla çiftliğe yük olacak diye kamyonlarla çöpe dökülüp ölüme terk edilmelerini,yılki at-eşeklerini kışın işe yaramadıkları ve beslemenin ekonomik kayıp getireceğini düşündükleri için açlığa,kışın soğuğuna terk eden insanları anlamam hiç mümkün görünmüyor.

    Biz ki savaşta ordu karınca yuvasının üzerinden geçmesin diye ordunun yönünü değiştiren en büyük beşeri komutan Hz. Muhammed Mustafa’nın ümmetiyiz. Hz.Allah hayvanlara dilsiz kullarım diyerek hayvanların da insanlar üzerinde hakları olduğunu aşikare ortaya koymaktadır.

     Efendim,yuva yıkanın yuvası olmazmış ,sırf zevk almak uğruna şu kışın soğuğunda kendi ailemizi gözümüzün önüne getirip kıymayalım o canlara….

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil İbrahim Avara Arşivi
SON YAZILAR