Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

BİRİLERİ BİRAZ DA ÇILGIN OLMALI

BİRİLERİ BİRAZ DA ÇILGIN OLMALI

Günümüzde değişen, gelişen belediyecilik imkanları ve hizmet anlayışı kentler arası bir yarışı da beraberinde getirdi; farklılaşmak, markalaşmak. Bu güzel hizmet yarışına elbette Konya’mın belediyeleri de dahil. Nasıl sonunu düşünen kahraman olamazsa rutinleri iyi yapmak dışına çıkamayanların da efsane başkan olamayacakları ve marka kent oluşturamayacakları da kesin bence. İşte bu yüzden proje başındakiler biraz da çılgın olmalı.

Yöneticilerin Dünya gezilerine imkanlar sağlanması, küreselleşen ve küçülen dünya, insanların yaşam kalitesini artırma hevesleri artık belediyelerden beklentileri artırdı. Bunda değişen yasalar ve sunulan imkanların da etkisi var elbette. Yıllar önce ilk başlatıldığında tartışılan hanım lokalleri bugün tüm siyasi parti belediyelerinin icraatları arasında. Başlatıldığı yıllarda çok takdir edilen ve önemli bir eksiği gideren il içi ve dışı cenaze nakil araçları bugünün olmazsa olmazlarından. Muhtar evleri, gençlik lokalleri, spor tesisleri, bence artık sayıları çok artan ve fonksiyonlarını yitirmekte olan kültür merkezleri sosyal belediyecilik adına hemen her belediyenin sunduğu hizmetler arasında. Vatandaşlar eskiye göre çok daha fazla hizmet alıyorlar ancak daha da fazlasını bekliyorlar.

       Kentim Konya belediyecilikte güzel yıllar geçirdi ve geçirmekte. Yıllar önce rahmetli Ahmet Hilmi Nalçacı’nın planladığı modern otogar, Toptancılar Hali, Toptancılar Çarşısı, Manifaturacılar Çarşısı, Kunduracılar Çarşısı, Sanayi Siteleri kompleksleri hayata geçirildiğinde emsal kentleri yönetenlerin hayallerinde bile yer almıyordu. Bugün de hayal ötesi projelerle fark yaratmayı beklemek hakkımız düşüncesindeyim. Bakımlı bir kent, çocukları, gençleri, aileleri kucaklayacak, hoş zaman geçirmelerini sağlayacak, yerli yabancı turistleri çekecek, iş imkanları ve istihdamı artıracak farklı projelerle kentime çağ atlatacak çalışmalar yapılmalıdır. Siz örneğin Eskişehir’de gondol işletirseniz, Kayseri’de su kayağı sporcularını ağırlayacak tesisler kurarsanız, Gaziantep’te ülkenin en modern hayvanat bahçesini oluşturursanız, Ankara Altındağ’da kent içinde köy yaşantısı sunan Altınköy’de müzeler ve butik otel işletecek mekanlar kurarsanız konuşuluyorsunuz. İlkler kentleri farklı kılıyor. Ordu’nun Boztepesi’ne teleferikle çıkma kuyruğu oluşuyor ama biz örneğin Akyokuş’da ilki gerçekleştiremiyoruz. Bir gün ülkemde ilk yapanın konuşulacağı monoray (havaray) ulaşımını Konya’ma seyir ve ulaşım amaçlı getiremiyoruz.  Sözü çok edilen kayak tesisleri bir gün Konya’ma kurulacak belki ama bu ülkemin ne ilk ne de en güzel kayak merkezi olamayacak. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Açık hava müzesi olmamız da, restorasyonları turizme sunmamız da, tanıtım kitabı hazırlamakta gecikmeler de, gastronomide atmamız adımların hızlanmaması da, termal turizm çalışmalarındaki gecikmeler de, turizm master planımız ve ilçelerdeki potansiyellerin hayata geçirilmemesi de kentime zaman kaybettirecek. Yapılan güzel hizmetler için elbette teşekkür ederiz ama kaygılarım bunlar. Ben ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin tur otobüslerinin yakın ilçelere de en azından belli dönemlerde belli mekanlara taşıma ve tanıtma yapmasını gerekli görüyorum. Saygılarımla..

 

 

 

 

       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR