Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

HAYATA DAİR - YANLIŞ KADIN-2

HAYATA DAİR - YANLIŞ KADIN-2

Evlilikte sevgilerin azalmaması gerektiğini söyleyen Zig Ziglar’ın yüzüğünü sağ elinin işaret parmağına takan bir adamın “yanlış kadınla evlendim de ondan” çıkışı üzerine “peki bu adam doğru adam mıydı?, yani “yanlış kadın doğru adamla mı evliydi” sorusuyla ortaya konan bir öykü ile başlamıştık.   

Bizim tabirimizle başlık parasının inekle ödendiği Oahu da cüce kızına zengin bir adamın 10 inekle talip olması ve evlenmesi ile olay başlamış, gelini alan Jonny balayına çıkmıştı.

O günlerde normal balayı bir yıl sürerdi. Ancak on ineklik bir gelin aldıysanız, herhalde üç ineklik balayı ile yetinemezsiniz, balayını uzatırsınız. Böylece gelin ve damat iki yıllık balayı niyetiyle bir yerlere gitmek üzere yola çıkar.

İki yıllık balayı biter, gelinle damadın dönmesinin beklendiği gün, onları görür görmez haber vermek üzere köyün dışına bir gözcü gönderilir. Gün doğduktan az sonra gözcünün sesi duyulur.

Bir çift geliyor”.

Normal olarak merak edilir “Gelenler gelinle damat mı?” diye.

Gözcü, “öyle tahmin ettiğini ama emin olmadığını” söyler.

Gözcü Jonny’ i hemen tanımıştır ama kızdan emin olamamıştır. Kız aşina gelmiştir ama yaklaşan çok güzel, zarif ve kendinden çok emin birisidir.

Çift iyice yaklaştığında kimsenin şüphesi kalmaz. Kızın güzelliği, cazibesi ve çekiciliği en eleştirici gözden bile reddedilmeyecek ölçüdedir. Yakından bakanlar Jonny’nin sadece on inek karşılığında iyi bir alışveriş yaptığını düşünür.

İşin “püf noktasını” şöyle özetler, Zigler.

Jonny on inek ödedi, kız on ineklik bir kadın haline geldi. Bu hep böyle olmaktadır. Eşinize verdiğiniz değer, eşinize kazandırdığınız değerdir, aslında.

DOĞRU ADAM, DOĞRU KADINI İNŞA EDER”,

“DOĞRU KADIN DA, DOĞRU ADAMI” 

İşte böyle bir öykü ne hayata dair de ne kadar da gerçekçi; kadını, belki şöyle tamamlayabiliriz.

“Doğru zamanda doğru adım, doğru adımda doğru kadın.

Yanlış zamanda yanlış adım, ne kadın kalır ne de adın”.

Bakınız meşhur sinema oyuncusu Marilyn Monroe;Bir kadına doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir" derken;

Filozof Sokrates ise evliliğe bakışını; “Her durumda evlen, eğer karın iyi ise mutlu, kötü ise filozof olursun” şeklinde ifade ediyor.

Evliliklerde Rabbim doğru kadını nasip etsin duası ile Allah’a emanet, hayra muhatab olunuz, efendim.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR