Senem Duran

Senem Duran

Kilo Vermenin Sırrı Nedir?

Kilo Vermenin Sırrı Nedir?

Günümüzde sayısız beslenme efsanesi, farklı yollarla asıl hedefe odaklanmaktadır. Tabi asıl hedefi söylemek bir pazarlama stratejisi olmadığından olay tamamen enerji hesabı demek kimsenin işine gelmiyor.

Bunun yerine belirli besin, besin grupları beslenmeden elimine edilerek, mental ya da fizyolojik bir takım yöntemlerden gidilerek zamanımızı, iyi duygularımızı ve paramızı kaybetmekteyiz.

Bir bireyin kilo vermesi için ENERJİ DENGESİ hesabı yapılmalıdır. Bu demek değildir sadece kalori saymak işin mucizesidir. Fakat işin kesinlikle temelidir.

u1.jpg

Bir birey kilo vermek istiyorsa yapması gereken şey daha önce bahsettiğim enerji harcaması ile yediği besinler arasında bir denge kurmasıdır.

Kilo vermek istiyorsan:

Ya aldığın enerjiyi azaltman ya da harcadığın enerjiyi arttırman gerekiyor.Fakat bunu yaparken dikkat etmen gerekenler o kadar fazla ki günümüzde beslenme danışmanlığı veren bir meslek grubu var.Yaptığın şeyin sürekli olması için seni aç bırakmayacak,sürekli aynı besinleri yiyerek sıkılmayacak,başın dönmeyecek,sağğın etkilenmeyecek,sosyal ortamlardan uzak kalmayacak,kas miktarında azalma olmayacak ve daha bir çok şey için sadece kalori saymakla bu iş olmuyor!

u2.png

Önemli NOT

Hormonlar ve medikal hastalıklar bu konuda oldukça önemlidir.Diyabet,Hipotroid,PCOS gibi rahatsızlıklar kilo vermenize engel değildir.Doğru beslenme ve medikal tedavi ile başarıya ulaşılabilir.Sürecin uzunluğu sebebiyle bu gruplarda beslenme ve sağlıklı yaşam düzeninin ve hayat kalitesinin sürdürülebilirliği çok çok kıymetlidir.

u3.png

Mesela bazı örneklere bakalım

EKMEĞİ KESTİM KİLO VERDİM.

u4.png

Belirli bir besinin diyetinden elimine edilmesi ile total kalorik alımın düştü.Beyaz un kullanıyorsan,kan şekeri regülasyonun iyileşti.Tamam ama bunları yerine eğer sen bol bol meyve bol bol pilav ya da makarna da koymamışındır.Koysan böyle bir kalorik azaltma söz konusu olmayacağından kilo vermen olası değil.Bu şekilde ne kadar devam edebilirsin?

GLUTENİ KESTİM KİLO VERDİM.

Gluten tahıllardaki protein.Otomatik olarak bir bireyin gluteni kesmesi demek tüm paketli yiyeceklere,random atıştırmalıklara veda etmesidir.Ayşe de poğaça yapmış bir tadına bak cümlesini reddetmesidir.Bir restrorantta sossuz yemek yemesi,ya da ekstra dikkatle besin seçmesidir.Tüketilen besinlerin kalorik alımı otomatik olarak düşer ve kilo kaybı yaşanır.Gluten diğer besin öğeleri gibi bir miktar vücutta su tutar.Su kaybından da belirli bir oranda tartıda azalma görmek mümkündür. Ülkemizde bu besinler çok maliyetli ama yurt dışında oldukça yaygın. Glutensiz bir besin şekersiz değil. Bunun bilincinde olun. Yediğiniz şeylerin tüm içeriğini kontrol edin.

ŞU SPORU YAPTIM HAYATIM DEĞİŞTİ.

u5.jpg

Ne mutlu sana. Evde koltukta oturmaktansa, poşet bile taşısan cebine kar. Sporun her çeşidi bizler için sağlıklı. Ayşe x sporunu yapıyor ama sen bundan zevk almıyor ve y sporunu yapıyorsan, sırf Ayşe’nin hayatı x ile değişti diye onu yapmak zorunda değilsin. Süreklilik arz eden davranışlar için tek bir kilo verme hedefinin yanında bundan zevk alman gerekli. Bu yüzden sevdiğin şeyi tekrarla. Farklı sporlara da açık ol. Belki birden fazla favorin olabilir. Ne güzel!

Akapunktur yaptırdım kilo verdim. Yapılan uygulamak iştah kontrolünde çok ciddi etkiler yaratsa da, akapunktur yaptırırken uygulanan özel bir beslenme programı (çok sürdürülebilir olduğunu söyleyemeyeceğim ) buna imkan veriyor.

Beni bir cihaza soktular kilo verdim.

Bu cihazlara sokulmadan nedense 4 saatlik açlık ya da sadece su gibi şeyler isteniyor. Günün yarısında teknik olarak yemek yemiyor kalori almıyorsunuz. Psikolojik olarak verdiğiniz paraya inanmak adına fark etmeden yediğinize daha çok dikkat ediyorsunuz. Yarı aç bir beslenmeyi en fazla ne kadar devam ettirebilirsiniz? Çözüm kalıcı değil.

DETOKS SUYU İÇTİM KİLO VERDİM.

 

u6.jpg

Bir grup insan ciddi tartıda kilo verdiğini gözlemliyor. Bunun sebebi alınan paket sıvının BAZI insanların günlük enerji ihtiyacının altında olması. Çok fazla sıvı tüketildiği için ödem oluşumunun minimumda tutulması ve su kaybı. Sadece sıvı beslenerek ne kadar devam edebilirsin. Dengeli bir öğünü dişlerin varken çiğne bence. Arkadaşların yemek yerken çantandan bir şişe çıkartıp içmek gerçekten seni daha mı iyi hissettiriyor?

Suyuma limon-nane-meyve attım kilo verdim.

Büyük bir ihtimalle yaptığın tek değişiklik bu değil. Eğer buysa fark etmeden yediğinden mutlaka kısmış ya da fiziksel olarak aktifleşmişindir. Limon suyunun zayıflattığına dair her hangi bir geçerli klinik bilgi bulunmamaktadır. Sindirim hareketlerini hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Konstipe/kabızlığa iyi geldiği görülmüştür. Tuvalate çıkmanı kolaylaştıran bu durum seni zayıflatmıyor maalesef. Ama limonun tadını seviyorsan ve gastirit gibi bir mide problemin yoksa AFİYET OLSUN.

SAAT 6 DAN SONRA YEMEDİM KİLO VERDİM.

u7.jpg

Yine günün bir kısmındaki besin alımın otomatik olarak iptal.Önemli olan 1 gün içinde ne kadar kalori aldığın maalesef.Aralıklı oruç gibi aç kalınan periyotların bir takım hormonlara etki ettiği için yağ kaybı sürecini hızlandırdığını duyduysanız bu da ayrı bir konu.Çok sorulan bu konuyu ilerideki yazılarımda detaylarıyla anlatıyor olacağım.

 

SÖZÜN ÖZÜ

Bir kişi kilo vermek istiyorsa şu aşağıdaki teraziye dikkat etmeli. Yukarıda saydığım ve daha fazla olan değişken içinse, KENDİNE uygun Sağlıklı ve SÜRDÜRÜLEBİLİR beslenme düzenini oluşturması,oluşturamıyorsa da yardım alması gerekir.

İnanın o kadar da zor değil!..

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR