Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Kitap kültürü ve ‘Şiraze’-2

Kitap kültürü ve ‘Şiraze’-2

‘Moderrnizm’ güncelliğini ve hararetini yitirmeyen bir konu. Mehmet Fatih Birgül de Yapı Kredi Yayınları arasında yakın zaman önce çıkan ‘İlk Modern Osmanlı: Ahmet Vasıf’ın Fikri Gelişimi’ kitabını tanıtıyor. Birgül, kitabın yazarı Ethan Manchinger’in inceleme sırasında hakim ya da savcı rolü üstlenmeden meselelere ve anlatıma içten bakışını hemen hiç kaybetmemesini takdire şayan buluyor. Kitabı da Mehmet hocanın değerlendirmesini de okumakta fayda var.

‘Söz Yayınevinde’köşesinin konuğu Ebabil Yayınları ve yayınevinin genel yayın yönetmeni Osman Özbahçe. Dergilerde pek görmeye alışkın olmadığımız Osman hocanın en azından böyle soruşturma veya kısa söyleşilerle dergilerde görünmesi beni her seferinde heyecanlandıran bir durum. Özbahçe’nin hele de sosyal medyaya asla yüz vermeyen duruşu beni etkileyen bir başka etken.

Ebabil’in yayın politikasından yeni projelere kısa da olsa tam teşekküllü sorulara verilen cevaplarda ne yaptığını bilen, ilkelerine ve duruşuna sıkı sıkıya bağlı bilgili bir editör portresine şahitlik ediyoruz bu bölümde.

Felsefenin olduğu yerde Ali Utku hoca olmazsa olmaz. Şehrimizin güzide kültür mekânlarından Çizgi’nin dillere destan felsefe serisinin de editörlüğünü yapan Ali Utku bu sayıdaki yazısında Nietzsche, Wittgenstein ve Lacan’la bir muhabbete çağırıyor okuyucuyu.

Ali Ayçil bugünlerde daha bir faal görünüyor. Dergâh’taki çalkantılı günleri çabuk atlatan Ayçil sosyal medya paylaşımlarında ve dergi yazılarında daha agresif bir dil kullanıyor gibi geliyor bana. Şiraze’de Edgar Morin’in geçen yıl çıkan kitabını merkeze alıyor ve yolumuzu değiştirmeyi teklif eden Morin’e elçilik ediyor.

Önyargılı davrandığım fakat dostum Mustafa Atikebaş’ın anlattıklarıyla geç de olsa bir şekilde yeniden keşfettiğim Atsız’ın hikâyelerini günümüzün başarılı hikâyecilerinden Yunus Nadir Eraslan değerlendirmiş bu sayıda.

Nihayet asıl konumuza ‘Eleştiriye Nereden Başlayalım’ a geldik. Dosya, hocaların hocası Günay Kut’un Eski Türk Edebiyatında Tenkit’i ele alan bir makalesiyle başlıyor ki bundan da dosya yazılarında konunun kronolojik sıra gözetilerek işleneceğini anlıyoruz.

Şiraze’nin yükünü çeken isimlerden Kudret Ayşe Yılmaz bir parça tartışma, bir parça da polemik kokan yazısında eleştirinin ve eleştirmenin özünü anlamaya ve doğru yorumlamaya davet ediyor okuru.

Sonrasında eleştirinin çeşitli yönlerinin farklı eleştirmenlere sorulduğu geniş katılımlı bir yazıya geliyoruz. Katılımcılar bugünkü eleştirimizin bir geleneğe dayalı olup olmadığı, eleştirmenin şahsi beğeni ve duygularından sıyrılıp nasıl adil bir eleştiri ortaya koyabileceği, bir eleştirmenin kalemini nasıl besleyeceği ve geliştirebileceği gibi eleştiri konusunu çepeçevre ve tüm boyutlarıyla saran sorulara cevap arıyorlar.

Mustafa Everdi’yi bilmeyen yoktur. Şiraze’de o da var. Benim de çok takdir ettiğim ve yazılarımda sık sık sık atıflarda bulunduğum bir kitap hakkında yazmış Everdi üstat: Eleştirmen ve şair Mehmet Erdoğan’ın Kopernik etiketli ‘Edebiyat ve Eleştiri Yazıları’. Hele hele Necip Tosun, İsmet Özel, Rasim Özdenören vd. hakkında pek duyamayacağımız türden yargı ve iddiaların olduğu kısımlar okura ‘Eleştiri işte böyle olmalı’ dedirtiyor. Everdi de kitaptaki yorumları cesur, samimi ve otoriter, hatta belirleyici olacağı umulan karakterde buluyor.

Hakkı Özdemir roman eleştirisini, Mukadder Gemici Profil’den çıkan ve yedi önemli eleştirmenle yapılan söyleşileri bir araya getiren Fatma Barbarosoğlu’nun ‘Yedi Söyleşi’ kitabını, Özlem Güngör rahmetli Orhan Şaik Gökyay’ın ‘Destursuz Bağa Girenler’ini, Asım Öz Terry Eagleton’un ‘Eleştirmenin Görevi’ni, Nevzat Çalukuşu ise Gürsel Aytaç’ın ‘Edebiyat Eleştirisine Eleştirel Bakışı’ kitabını, bir başka deyişle eleştirinin eleştirini ön plâna çıkaran yazılarıyla Şiraze’nin 13. Sayısında bir araya geliyorlar.

Bir dergiden böyle iki gün sürecek, uzunca bir yazıyla bahsetmek hiç yapmadığım bir şeydi ama ‘Şiraze’ için değer doğrusu. Bu kıymetli dergiyi büyük kitapçılarda, Konya’mızda da TDV Kitabevinde bulmak mümkün.

Unutmamak, ihmal etmemek ve okumak, takip etmek gerek Şiraze’yi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR