Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

“Konya Ovası’nda Ağaca Toslamak”

“Konya Ovası’nda Ağaca Toslamak”

“Konya Ovası’nda ağaca toslamak” sözünü 1985 yılında görev yaptığım Artvin Şavşat’ta duymuştum.

Tavlada boş yer varken kırık taşına gele atana “N’aptın ya, Konya Ovası’nda ağaca tosladın” derler, sonra bana dönüp eklerlerdi; “Pardon hocam, ağız alışkanlığı”.

Alınmazdım, art niyetli değillerdi; benim de Konya’mın doğal bitki örtüsünü Doğu Karadeniz’in Allah vergisi ormanlarıyla yarıştıracak durumum yoktu ama üzülürdüm.  Konya’dan akıllarında kalan üç şey Hz. Mevlana türbesi, kendi tabirleriyle Artvin’e sığmaz buğday hasadı ve ağaçsızlıktı.

1992 yılında yolumun düştüğü Isparta’da dağ-taş ağaçlandırılıyordu ve gıpta etmiştim. Bakan 5 dönem TBMM’de Konya’yı temsil eden Sn. Vefa Tanır ancak Başbakan Isparta Milletvekili Sn. Demirel idi.  Konya-Ankara yolunun ağaçlandırılması yıllardır gündeme gelen bir konuydu, neyse ki yıllar sonra Torku soruna el attı ve uygulamaya geçirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yılda 80 milyon ağaç dikme projesi bana bunları hatırlattı. 10 yılda 13 milyon ağaç dikme performansının ardından 5 yılda 80 milyon ağaç hedefi realiteden uzaksa da heyecan verici benim için.

Tahminlere göre 2015 yılına dek Konya’da 2.5 derece, 2030 yılından itibarense 4-6 santigrad derece ısınma bekleniyor. 2030 sonundan itibaren düşecek yağış miktarında öngörülen azalma ise % 20-30. Orman Bakanlığı 2013 yılı verilerine göre Konya’da orman alanı % 4, bozulmuş orman alanı % 9; ormansız alan ise % 87.  Ormanların iklime ve yağışa etkisi göz önüne alınınca Konya için ağaçlandırma acil bir görev hatta neredeyse seferberlik durumunda.  Aktif yeşil alan diye tabir edilen mahalle parkı, oyun alanları baz alındığında Konya yeşil alan olarak Türkiye sıralamasında önlerde yer alıyor ancak gereksinimimiz daha fazlası hatta kent ormanları.

Üniversitemizin Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası gibi bilimsel kuruluşlarla kentimi yönetenler birlikte ekolojik / teknik kriterlere göre bütünlük içinde planlama ve uygulama yönetimi yaparlarsa Konya’m işte o zaman gerçekten “yeşil içinde Konya” hedefine ulaşabilir ve ağaçsızlığımız üzerine türetilen deyişler hafızalardan silinir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR