Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

KONYA'NIN PLAJI: KARABURUN

KONYA'NIN PLAJI: KARABURUN

Konya'nın şirin ilçesi Beyşehir'de erbabının bildiği çok sayıda doğal güzellik bulunmaktadır. Bu bölgeler başta doğa yürüyüşçüleri ve dağcılar tarafından sıklıkla kullanılan alanlar halindedir. Bunlar arasında Beyşehirli ve Konyalılar tarafından yoğun olarak kullanılan bazı bölgeleri de saymak mümkündür. Buna örnek gösterilebilecek en güzel yerlerden birisi de hiç şüphesiz “Karaburun Plajı”dır.

Karaburun Plajı bugün artık şöhretini Beyşehir dışına taşımayı başarmış yerlerden birisidir. Her ne kadar, Alanya ve Manavgat gibi şehirlerinin Konya'ya yakınlığı nedeniyle, Karaburun plajı deniz kum güneş turizminin gölgesinde kalsa da, sahip olduğu bazı özellikler nedeniyle son zamanlarda alternatif turizm arayış içinde olanlar tarafından özellikle tercih edilen bir plaj haline gelmiştir. Biliyoruz ki Beyşehirliler tarihî süreç içerisinde ve özellikle 1960’lı yıllardan sonra güzel plajlara sahip oldular. Bunlar arasında Beyşehir merkeze çok yakın olanlar bulunduğu gibi, araba veya motosikletle hatta bisikletle dahi kolaylıkla ulaşılabilecek Üstünler Plajı gibileri bir dönem büyük şöhrete sahip olmuşlardı. Ancak başta sulama yoğunluğu ve yağış azlığı gibi nedenlerle göl suyunun sürekli çekilip taşması göl çevresinde sazlık alanların ortaya çıkmasına ve bazı plajların zamanla özelliğini kaybetmesine neden oldu. Bugün Üstünler Plajı’nın hikâyesini anlatanlar, Kızılay ve İzcilik kamplarından bahsedenler, o günleri benim gibi hasret ve özlemle anarlar.

Beyşehir çevresine yapılan plajların özel veya devlet kurumları tarafından işletilmesi ile buralarda en azından temizlik-aydınlatma gibi bazı hizmetlerin verilmesi mümkün olacaktır. Böylece insanlar cüzi de olsa verdikleri para karşılığında, plajların bakımının yapılması veya temiz kalmasının sağlanması gibi hizmetleri alabileceklerdir. İşte Karaburun Plajı bu özellikleriyle günümüzde öne çıkmış plajlar arasında bulunuyor.

Beyşehir’den eski Antalya yolu istikametinde ve yaklaşık 15 km boyunca göl kenarında sahile paralel olarak uzanan o güzel yolda Anamas Dağlarını karşınıza alarak yeşil ve mavi renk arasında seyahat edersiniz, yolunuz boyunca Gençlik ve Spor Bakanlığı İzcilik tesislerini görünceye kadar göle nezaret edersiniz. Tesisleri karşınızda görünce, burada sola kıvrılan yol sanki sizi sahile değil de ormanın içlerine doğru çeker. Yolculuğunuz, Karaburun'a varıncaya kadar artık orman içinde ve size kaybolmuş hissi verecek kadar gölden uzaklaşmış gibi görünse de, tereddüt etmeden yol boyunca Karaburun levhalarını takip ederseniz 3-5 km sonra sizi yola kurdukları kontrol noktasında görevliler karşılayacaktır. Ana yoldan sonraki güzergah, Beyşehirli oto yıkamacıları rızıklandıracak kadar toz kaldıran stabilize bir yol olsa da, kontrol görevlerini geçer geçmez karşınıza çıkan manzara inanın bu zahmete değecektir. Sizi yeşil ve maviler arasında karşılayan ve 2 km boyunca uzanan incecik kumlu bu güzel plajın özelliğini bilen günübirlik piknikçiler beraberlerinde mutlaka mangal getirmeyi ve güneşin batışını izleyerek balık pişirmeyi de ihmal etmezler. Hâlihazırda plaj boyunca yapılmış çardaklar ve gölgeliklerin altına yerleştirilmiş oturma alanları zaten içinizde dizginlenemez bir mangal yapma isteği uyandıracaktır. Evet, belki Olympos kadar değilse de, Adrasan'ın havası gibi olmasa da buralarda geceleri konaklayabileceğiniz ve en az benzerleri kadar güzel, kiralık ağaç evler de bulunuyor. Sivrisinek probleminin artık her geçen gün azaldığı bu alanda ışıklandırmanın da yapılmış olması hizmet kalitesini günden güne artırıyor. Burada yer bulamasanız dahi, konaklamak isteyenler için artık Beyşehir’de de alternatif butik otel tarzı geliştirilmeye başlandı.

Yoğun iş temposu arasında uzun tatillere fırsat bulamayanlar varsa, bir hafta sonunda, denizin yerini tutmasa, havuzda yüzmeye alışkın olanlar için Karaburun Plajını özellikle tavsiye ederim. İnce kumunun, temiz suyunun en büyük tehdidi olan ve plaja yakın yerlerde dahi bulunan sazlıklar, balıklarımızın ve kuşlarımızın yuvaları ve yumurta alanlarıdır. Ancak ziyaretçilerin ürettiği attıkları işletmenin aldığı önlemler ortadan kaldırıyorsa da zaman zaman sazlıklardan arta kalan ve plaja dağılmış olan kamış kırıkları rahatsız edici olabiliyor. Her şeye rağmen Karaburun plajı Konya ve çevresinde yaşayanlara, alternatif bir hafta sonu tatili sunuyor. Ama aklınızda bulunsun, Beyşehir merkezden çıkmadan, balığınızı ve piknik malzemelerini almayı unutmayın. Eğer unuttuysanız arabanızda mutlaka bir olta bulunsun:)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR