Nazmi Sırıt

Nazmi Sırıt

LEYLAKLAR DÖKÜLÜP, GÜLLER AĞLASIN! ÖZAL’I ANARKEN…

LEYLAKLAR DÖKÜLÜP, GÜLLER AĞLASIN! ÖZAL’I ANARKEN…

Dün 17 Nisan 1993 tarihinde görevi başında kaybettiğimiz 45. ve 46. Hükümetin Başbakanı, Anavatan Partisi Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin 8. Cumhurbaşkanı merhum TURGUT ÖZAL’ın ölümünün 23. Yıldönümüydü…

Onun ismi cumhuriyet tarihimizde 12 Eylül 1980 sonrasında, fırtınalı yıllar diyebileceğimiz siyasi, sosyal ve Ekonomik sıkıntıların hat safha da yaşandığı bir dönemi, farklı siyaset anlayışıyla çözen ve rahatlatan lider olarak anılmaktadır.

Tarihi 24 Ocak kararlarının mimarı olarak da adından söz ettiren ÖZAL ülkede baş gösteren büyük ekonomik kriz döneminde kıtlıkların, kuyrukların, yoklukların, kara borsanın tozunu attıran lider olarak da hafızalarda yer etmiştir.

ÖZAL’ı farklı eden en temel özellik ise; Adına Milli BİRLİK ve BERABERLİK dediğimiz, “Türk Milletinin tüm fertlerini kaderde tasada ve kıvançta ortak bir paydada bir araya getirme” yetisi ve bununla birlikte her alanda dünya ile bütünleşmek olarak adlandırdığımız globalleşmenin önündeki tüm bürokratik engelleri ve tabuları da yıkmış olmasıdır!

Naçizane bendenizin de gençlik yıllarımın büyük bir bölümünde kendileriyle birlikte siyaset yapma şansına ve şerefine erişerek, Anavatan partimizin çeşitli kademelerinde ve İl Başkanı olarak hizmet etme imkânına sahip oldum. Bu büyük onuru ömür boyu daima yaşayacağım…

ÖZAL’ı FARKLI KILAN HİZMETLERİ;

DİN ve VİCDAN HÜRRİYETİ

Türk ceza kanununda suç olarak görülen her türlü dini inanç ve ibadet hürriyetlerinin önündeki engellerin kaldırılarak serbeste binmesi, kimsenin inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamayacağının yasayla güvence altına alınması ve 163. maddesinin kaldırılması!

DÜŞÜNCE ve DÜŞÜNCEYİ İFADE EDEBİLME HÜRRİYETİ

İnsanın var olma nedenlerinden biri olan bu temel hürriyetin önünde engel olarak konan ceza kanunumuzdaki düşünceyi ve ifadeyi suç olarak gösteren, 141 ve 142. maddelerin bütünüyle kaldırılması!

TEŞEBBÜS HÜRRİYETİ

Tüm sektörlerin büyümesini ve gelişmesini engelleyen Ekonominin önündeki mevzuat hükümlerinin tek tek kaldırılması, gümrük mevzuatının sadeleştirilmesi, ihracatın teşvik edilmesi ve en önemlisi Türk parasını koruma kanununda yapılan değişiklikle Türk lirasının Konvertibl hale dönüştürülmesi, bunun sonucunda ihracat patlaması yaşanması olmuştur.

Dış politikada ise bir tarafta Sovyetler birliğindeki bağımsızlık ve özgürlük mücadelelerini önceden görebilme sezisi ile birlikte ‘‘Adriyatik’ten Çin denizine kadar Türk illeri’’ hedefi ve öngörüsü doğrultusunda öncüsü olduğu Karadeniz Ekonomik işbirliği’’ antlaşmaları…

 

Diğer tarafta ise Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’ün; “Yurtta Sulh Cihanda Sulh!’’ hedefinde haysiyetli ve onurlu dik duruşudur!

Merhum ÖZAL’ı çok özel yapan özelliği, insan sevgisiyle ve tevazu dolu yapısı ile olaylara farklı yaklaşımı ve getirdiği pratik çözümleri olmuştur! O milletin ta kendisidir! Ve Siyaseti ikna, uzlaşma ve hoş görü üçgeninde “HALKA HİZMET, HAKKA HİZMET” düsturuyla icra etmesidir!

Allah sevgisi, Vatan sevgisi, Bayrak sevgisi, Millet sevgisi bu hamurun mayası olmuştur!

Bugün bir kez daha “LEYLAKLAR DÖKÜLÜP GÜLLER AĞLASIN” diyerek ona el salladığımız, çocukların tonton dedesi, milletin sevgilisi, merhum ÖZAL’ımızı; ölüm yıldönümünde ona ve fikirlerine ne kadar çok ihtiyacımız olduğunun bilinciyle anıyor, hatırası ve eserleri önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.

Cenabı Allah’tan rahmet diliyoruz...

MEKANI CENNET OLSUN....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nazmi Sırıt Arşivi
SON YAZILAR