Senem Duran

Senem Duran

Sakin Ol ve O Diyeti Elinden Bırak

Sakin Ol ve O Diyeti Elinden Bırak

TATİL DÖNÜŞÜ TOPARLANMAK İÇİN 7 ADIM

Nasıl, tatiliniz iyi geçti mi?
Tam da sonbahara birkaç adım kala uzatılan Kurban Bayramı tatili, yaz mevsimine güzel bir veda oldu.

Ama büyük olasılıkla tatil dönüşü sizi bekleyen "küçük, tatsız bir durum" var.

Belki tatilinizi geçirdiğiniz sahil kasabasında belki de geniş aile sofrasında, yiyeceklerle ilişkinizi biraz gevşek tuttunuz. Ya da gittiğiniz o uzak ülkenin mutfağını biraz daha yakından tanımak istediniz. Sonuç?

Birkaç kilo fazlalığınız var artık. Şimdi bir yandan günlük hayat temponuza uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da tatilde aldığınız o birkaç kiloya veda etmeniz gerekiyor. Bana sorarsanız "Bu kadardan bir şey olmaz" diye düşünmeyin ve durumun kontrolünü hiç vakit kaybetmeden tekrar elinize alın. Aksi halde o birkaç tatil kilosu kısa zamanda bir kartopu gibi büyüyüp canınızı daha çok sıkabilir.

Peki ne yapacağız? Tatil kilolarını nasıl vereceğiz? Hemen umutsuzluğa kapılmayın. Çünkü o kilolardan kurtulmak sandığınız kadar zor bir süreç gerektirmiyor. Sadece konuya biraz odaklanmanız ve hayatınızı tekrar eski düzenine sokmanız gerekiyor. Bir dahaki tatile kadar!

Gelin şimdi 7 adımda tatil kilolarından hızlıca kurtulmanın püf noktalarına bir bakalım. Hemen korkuya kapılmayın. Çünkü atacağınız adımlar sizi öyle çok da fazla yormayacak. Haydi başlayalım.

Adım 1: Suçluluk duygusuna yenilmeyin

Bu hafta tum danisanlarim endise içerisinde sorduğu sorular

✔Tatilde çok kilo almiş olabilirim?

✔Sağlikli beslenemedim

✔Bayramda biraz kaçirmis olabilirim nasil dengeleyeceğim?

 ✔Tatil kilolarini nasil vereceğiz? 

Uzun tatilde caniniz neyi ne kadar istiyorsa oturup o kadar yediniz. Egzersiz programini da bir kenara biraktiniz. Bunun sonucu olarak da birkaç kilo aldiniz.

Öncelikle sakin olun.Tatillerde tüm rutinler bozulur ve zaten tatilde rutinden çikmak ,farklilik içindir.Ve evet yalniz değilsiniz sadece yeme duzeniniz değil butun sisteminiz değişti

Bunun için  lütfen kendinizi suçlamayin, vicdan azabi içinde kivranmayi birakin. En önemlisi de "Madem ipin ucunu bu kadar kaçirdim, artik yapacak bir şey yok" diye düşünüp tatildeki yeme alişkanliklarinizi sürdürmeyin. Bu olumsuz duygulari bir yana birakip tatil öncesi beslenme ve egzersiz programiniza yönelin. Günlük rutininize bir an önce dönmeye bakin.Beslenme duzenini azaltmak yerine arttirmaya odaklanin.Tatilde neyi az tuketiyosaniz onu artirmaya çalisin

      Detokslari  bir kenara birakin,bu oyunlara gelmeyin

      Siz  bu yolum sonun biliyosunuz.Sadece rutininize dönün ve hedeflerinize odaklanin.Ama lütfen kendinizi suçlamayı, vicdan azabı içinde kıvranmayı bırakın. En önemlisi de "Madem ipin ucunu bu kadar kaçırdım, artık yapacak bir şey yok" diye düşünüp tatildeki yeme alışkanlıklarınızı sürdürmeyin. Bu olumsuz duyguları bir yana bırakıp tatil öncesi beslenme ve egzersiz programınıza yönelin. Günlük rutininize bir an önce dönmeye bakın.

Adım 2: Yemeğe devam!

"Şaka herhalde" dediğinizi duyar gibiyim. Kesinlikle şaka değil. Aldığınız o birkaç kilodan kurtulmak için kendinizi açlığa mahkum etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

Bu, yapacağınız en büyük hata olur çünkü. Ana öğünleri ya da ara öğünleri atlamanız, sizi fazla kilolardan kurtarmaz tam tersine sağlıksız bir yola sokar. Onun yerine tıpkı tatil öncesi olduğu gibi sağlıklı ve düzenli beslenme programınıza geri dönün. Sabah kahvaltısı başta olmak üzere hem ana öğünlerin hem de ara öğünlerin hiçbirini atlamayın. Burada önemli ayrıntı şu: Doğru yiyecekleri tüketmek.

ADIM 3: NE DURUYORSUNUZ, HAREKET EDİN!

     Madem birkaç kilo fazlanız var ve eski kilonuza dönmeye çalışıyorsunuz o zaman hiç durmayın harekete geçin. Tatil öncesi egzersiz programınızı uygulamaya başlayın.

     Hatta daha da iyisi o birkaç kiloyu verene kadar hareket etmek için karşınıza çıkan en küçük bir fırsatı bile değerlendirin. Daha çok yürüyün, daha çok merdiven çıkın.

     Bir süreliğine iş yerinizdeki ya da evinizdeki asansör bozulmuş gibi davranmanın size bir zararı olmaz.

ADIM 4: BUZDOLABINIZDAKİ BAYRAM DA BİTTİJ

Bu şu demek: Diyelim ki uzun bayram tatilinde evinizde konuklarınızı ağırladınız. Her gün kelimenin tam anlamıyla ziyafet sofraları kurdunuz. İşte o uzun ve keyifli yemeklerden artan bol kalorili, pek de sağlıklı olmayan yiyeceklerden artanlar hala buzdolabınızda duruyor olabilir. İşte onlardan bir an önce kurtulun. Çünkü orada durdukları sürece o yiyecekleri tüketme arzusu duyabilirsiniz. Bu yüzden onları evinizden uzaklaştırın.

ADIM 5: BOL BOL SU İÇİN

Su içmek, sağlıklı kilo verme ve kilo korumanın yanı sıra tıkır tıkır işleyen bir bedene sahip olmak için de hayati önem taşır. Kalori değeri olmayan su, sizi gereksiz açlık krizlerinden korur, metabolizmanızı hızlandırır. Bunların yanı sıra daha sağlıklı ve genç bir cilde sahip olursunuz. Bu yüzden su için!


ADIM 6: MUTFAK, "YASAK BÖLGE"

Uzun tatil günlerinde ve gecelerinde canınız ne zaman isterse o zaman istediğinizi yediniz. Şimdi yapmanız gereken ise gece en geç saat 20:00'den sonra mutfağı "yasak bölge" ilan etmek. Yani eğer aklınıza buzdolabının kapağını açıp atıştıracak bir şeyler aramak gelirse sakın bunu yapmayın. Erken yediğiniz akşam yemeğinden sonra kendinize sadece su almak için mutfağa gitme izni verin.

ADIM 7: ERKENDEN YATIN

Tatilde aldığınız birkaç kilodan hızlıca kurtulabilmek için bir an önce eski yaşam ritminize dönmeniz gerekir. Bunun için yapmanız gerekenlerden biri de uyku saatlerini tekrar düzenlemek. Bir anlamda tatilde uyguladığınız gece geç saatte yatıp ertesi günün yarısını yatakta geçirmeyi bir dahaki tatile kadar unutun. Gece en geç 22:30 gibi yatağınıza gidin. TV'nizi kapatın, akıllı telefonunuzu salonda bırakın. Sadece kitabınızı alıp yatağa uzanın. Belki birkaç satır okuduktan sonra da kendinizi uykunun sağlıklı kollarına bırakın. En az 8 ya da 9 saat uyuyun. Unutmayın, sağlıklı bir uyku sağlıklı yaşamanın da sağlıklı kiloda kalmanın da altın anahtarlarından biri.

     Gördünüz işte, tatil rehavetiyle aldığınız o birkaç kilodan hızla kurtulmak, sandığınız kadar zor bir iş değil. Peki bu süreçte sabah, öğle ve akşam yemeklerinde nasıl beslenmek gerekir.

     Bu konuda da fikir vermesi açısından bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

      

     Sabah kahvaltısı: Protein ağırlıklı bir kahvaltı güne iyi bir başlangıçtır. Bunun için haşlanmış bir yumurta ile bir avokadonun dörtte birini tüketebilirsiniz. Ya da yulaf ezmesi, keten tohumu ve yaban mersininden oluşan bir kahvaltı size hem enerji verir hem de lif açısından zengin olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

     Öğle yemeği: Artık bol kalorili yiyeceklere veda ettiğinize göre öğle yemeğinde kendinize sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz. Ama salata deyip geçmeyin. Bu hem sizi tok tutacak hem de enerjinizi yükseltecek bir öğün. Rengarenk sebzelerle hazırlayacağınız salatanızı haşlanmış kinoa ya da siyah pirinç ile tatlandırabilirsiniz.

     Akşam yemeği: Sağlıklı koşullarda pişirilmiş bir parça somon balığı ve yanında bol yeşil salata akşam yemeği için iyi bir seçenek. Ama unutmayın günün bu son öğününü en geç 19:30'da tüketmelisiniz.

     Ara öğün keyfi: Tatil kilolarından kurtulurken hem ara öğünleri atlamamak hem de biraz keyif yapmak için Türk kahvesi tercih edebilirsiniz. Ama dikkat, kahveniz şekersiz olacak. Yanında 5 ya da 6 tane çiğ badem ya da bir tane hurma tüketebilirsiniz. Elbette bol suyla birlikte.

İşte bu kadar basit! Tatilde alınan o birkaç kilodan kurtulmanın çok da zor olmadığını söylemiştim. Önemli olan sabırlı davranmak, hedefe odaklanmak ve uygulamaya geçmek. Hepsi bu! Hem önünüzde sizi bekleyen öyle güzel tatiller var ki daha!

Anın tadını çıkarın ve bütüne odaklanın. Hayattan doymayan tabaktan doymaz. Ruh doymadan beden doymaz ruhunuzu ve bedeninizi doyurmaktan asla vazgeçmeyin

 

ŞİFA OLSUN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR