Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

ŞEB-İ ARUS HAFTASINDA KONYA

ŞEB-İ ARUS HAFTASINDA KONYA

Konya Hz. Mevlâna’yı 743. Vuslat yılında anıyor ve konuklarını ağırlıyor. Keşke  başta İslâm dünyası olmak üzere bu kutlamalar barış ve huzur günlerine denk gelseydi. Hz. Mevlâna neredeyse gene tüm Türkiye’de ticarileşmiş programlarla anılıyor. Oysa anma mekanı Konya’dır ve öyle kalmalıdır. 18 ve 24 Aralık tarihlerinde İstanbul’da, bu hafta Denizli’de, Kırıkkale’de, Kocaeli’de ve daha birçok ilde ticarileşmiş Şeb-i Arus programları yapılmakta. Hatta “okullar, dernekler, belediyeler, Kültür Müdürlükleri, Müftülükler özel programı kentinize taşıyalım” ilanlarıyla turne önerenler bile var maalesef.

Ülkemde hatta yanı başımda Ankara’da bile  her cumartesi  Konya’da Sema gösterisi yapıldığını çoğu kimse bilmiyor. Bu hafta için Ankara’da Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Hz. Mevlâna’yı anma törenlerine Konya’ya davet hatta Konya yakın gezi mekanlarını tanıtan afişler billboardlarda yer almalıydı düşüncesindeyim. 17 Aralık gecesi önemli otellerimizde yer kalmaması Şeb-i Arus gününe özel ilgi olduğunun göstergesi.

Konya Şeb-i Arus haftasında genelde temizdi, trafik yoğunluğu her zamanki gibiydi, kış olması nedeniyle sayıları çok azalmış olsa da bir motosiklette kasksız üç kişi şeklindeki kentimin klasiğini şehir içi trafiğinde görmeye devam ediyorduk. Konakladığım otelde Konya tanıtımına ilişkin her hangi bir kitapçık yoktu. Konya orijinli tur şirketlerimizin yakın gezi alanlarıyla ilgili organizasyonlar arz etmemelerine hep şaşırmışımdır. Özellikle yaz sezonunda bu tür çalışmalar yapılır ve tanıtılırsa talep oluşacağına eminim. Konya’ya Hz. Mevlâna’yı anma amacıyla gelen konuklarımızda  bu tür tanıtımla karşılaşırlarsa tekrar gelme istekleri oluşacaktır. Ben otelde tesadüfen karşılaştığım Ankara’da bir hastanede doktor olarak çalışan arkadaşımın çocuklarıyla gidecek yer bulamamaları nedeniyle otel lobisinde zaman geçirmekte olmalarına tanık oldum. Sille’nin  Selçuklu Belediye Başkanımızın değerli katkılarıyla her konuğun ziyaret programına girmiş olması sevindirici. Konya Büyükşehir Belediyemizin tanıtım kitapçıkları bence otel lobilerinde hatta odalarında bulundurulmalı.

Tren Garımızda Büyükşehir Belediyemizin turizm tanıtma bürosu var ancak lokalizasyonu yanlış. Bu büro elkart doldurma merkezi gibi çalışıyor. Zaten büro yeri Konya’dan ayrılmak üzere gara gelen misafirlerimizin karşılaşabileceği şekilde. Uzun süredir hızlı trenin yolcu indirme ve taksilerin bekleme yeri değişti, böylece Konya’ya gelen konukların Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtma bürosu ile karşılaşma imkanları hiç kalmadı. Belediye yetkililerimizin dikkatine arz ederim.

Hz. Mevlâna’yı 744. Vuslat yılında daha güzel anmayı, Hz. Mevlâna felsefesinin tüm dünyaya hakim olmasını diliyorum. Büyükşehir Belediyemiz Mesnevi’yi tüm dünya dillerine çevirtip yayınladı, acaba Sn. Akyürek tüm ülke yöneticilerine birer Mesnevi mi gönderse…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR