Ali Dutal

Ali Dutal

ÜZÜLEBİLMEK DE BAYRAMDIR

ÜZÜLEBİLMEK DE BAYRAMDIR

Bir bayram daha gelip geçti. Hz. Allah(cc) herkese daha nice bayramlar yaşamayı nasip etsin. Herkesin her günü bayram sevinci içiyle dolsun; hüzün mekânlarından uzak dursun.

Burada esas olan, geçen gün ve bayramların muhasebesini yapabilmektir. Her günümüzün bayram olmasının yolu bu muhasebeyi yapabilmemizden geçmektedir.

Maalesef, bayramlarımızın kıymetini hem birey hem de toplum olarak bilmekten uzaklaşmış durumdayız.

Daha önceki yazılarımda bu konuyu işlediğim için üzerinde fazla durmayıp insanın muhasebe yapmasının gerekliliği üzerinde durmaya çalışacağım.

-Bir insan için bayram nedir?

Bu soruyu Hz. Ali(ra) Efendimize soruyorlar. Hz. Ali(ra) Efendimiz, Günahsız Geçen Her Gün Bayramdır” buyuruyor.

Hakikaten çok çok önemli bir söz. Bir Müslüman Hz. Ali(ra) Efendimizin bu sözünü kendisine pusula edinirse her gününü bayram günü olarak yaşayabilir.

Elbette ki, insan nefis gibi güçlü bir düşmanla beraber yaşadığı için günah işleme eğilimindedir. Günah işlememek için hem nefisle hem şeytan hem de şeytanlaşmış insanlarla mücadele etmek zorundadır. Bunların içinde en zor olanı nefisle mücadele etmektir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(sav) Tebük Seferinden dönüşte Ashab-ı Kiram Efendilerimize, “Küçük cihattan büyük cihada dönüyoruz” buyuruyor.

Efendimiz(sav), Tebük Seferi gibi önemli bir savaşı "küçük cihad" olarak nitelendirirken nefse karşı verilecek mücadeleyi "büyük cihad" olarak buyurmaktadır.

Onun için, bir günü günahsız geçirebilmek kolay değil; hele hele günümüzde hiç kolay değil. Burada esas olan günah işlememek için azami derecede hassasiyet gösterilmesidir.

Özellikle ahir zamanın en şiddetli devirlerini yaşadığımız günah işlememenin neredeyse imkânsız hale geldiği bu günlerde günahlara karşı ÜZÜLEBİLMEK DE BAYRAMDIR.

Hz. Allah(cc)’ın en çok hoşuna giden amellerden biri de kulunun günahlarına pişman olup tövbe etmesidir.

Onun için işlediğimiz küçük veya büyük günahlarımızdan pişmanlık duymalı, üzülerek iki damla yaş akıtabilmeliyiz.

Yılların geçtiğini fark etmek istemesek bile zaman hızla akıp gidiyor. Çevrenize bir bakınız. Yakınızda veya uzağınızda birçok insanın bugün dünyada olmadığını göreceksiniz. Er veya geç vadesi tamam olan her canlı dönüşü olmayan yolculuğa çıkacak; bundan kurtuluş yok!

Yüce Rabb’im herkese hayırlı uzun ömür versin. Aslında ölmek mesele değil; yapılması gereken en büyük bayramı yaşamaktır.

Bir insan için nasıl ki iman sahibi olmak en büyük lütufsa imanla öbür dünyaya göçmek de, EN BÜYÜK BAYRAMDIR!

 Öyleyse, gelin bu büyük bayramı yaşamak için çalışalım, gayret edelim! İnanın çok zor değil! Elhamdülilllah Müslümanız!

Yapılması gerekenler;

1-İman ve itikadımıza yönelik her türlü içten ve dıştan gelebilecek saldırılara karşı imanımızı korumaya çalışmak,

2-Hz. Allah(cc)’ın yap dediği iyi işleri yapmaya; yapma dediği kötü işleri yapmamaya gayret etmek; yapılması gereken zorunlu amelleri yapamadığımız veya yapmamamız gereken kötü işleri yaptığımız zaman pişmanlık duyarak Hz. Allah(cc)’tan af dilemek,

Dostlarım aklımızı başımıza alalım; namaz, oruç, zekât, adaletli, ahlaklı olmak gibi güzel ileri yapmak; içki, kumar, zina faiz, kul hakkı yeme gıybet ve iftira gibi günahları işlememek zor değil!

Bazı kaynaklarda Hadis-i Şerif olarak da nakledilen “Nasıl yaşarsanız öyle ölür ve nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz” Efendimiz(sav)’in buyruğu mucibince “BÜYÜK BAYRAMI” inşallah yaşayarız.

                     



 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR