Ünzile Girişgin

Ünzile Girişgin

12-24 haftaları ( 2.Trimester ) Arasındaki Gebelik

12-24 haftaları ( 2.Trimester ) Arasındaki Gebelik

Sağlıklı risk grubunda görmediğimiz gebelerimiz 36. haftaya kadar ayda bir değerlendirilmeye tabi tutulur.

Çok yüksek risk gruplarında olan hastalarımızda ( İkiz gebelik, düşük riski, plasentanın aşağı yerleşmesi, yüksek tansiyon, bebeğin amnion mayisi dediğimiz suyunun azalması, gelişme geriliği olan bebekler…) takip aralığı hekimleri tarafından düzenlenir. Her hafta görmemiz gereken gebelerimiz olabiliyor.

Bu aylarda her gelişte annenin kilosu alınır ve bebeğe ultrason ile bakarız. Annelerimiz ayda 1.5-2 kg. almalıdırlar.

Ultrasonda bebeğin plasenta oluşumu ve amnion mayi miktarı kontrol edilir. Bu dönemde cinsiyet ailelerimizin en çok merak ettikleri konudur. Cinsiyetini 12.haftada görebildiğimiz bebekler olabildiği gibi genital bölgesini sürekli kapatıp, cinsiyetini hiç göstermeyen bebekler de olabiliyor.

19-24. Haftalar arasında ayrıntılı ultrason taraması dediğimiz bebeğin kalp, karaciğer,  mesane, böbrekler, mide, yüz kontrolünün yapıldığı haftadır. Normal ultrason ya da üç boyutlu ultrason ile değerlendirilebilir. Genellikle sizi takip eden jinekoloğunuzla yanında bir perinatoloji hocası ya da radyolog tarafından da değerlendirme yapılır. Bu da varsa bariz bir anomali bir hekimin gözünden kaçmış olsa diğer hekim tarafından yakalanmasına imkan verir. Perinatolojik tarama sonrasında da ortaya çıkan anomaliler olabileceği gibi çok küçük yarık damak, bazı el-ayak anomalileri, kalp hastalıklarının bir kısmı da tarama esnasında görülemeyebilir. Elinizdeki ultrason raporlarının çoğunluğunda % 5-7 oranında görülemeyen anomaliler olabileceği bilgisi de yer alır. Özet olarak Ayeti Kerime de  “Anne karnındaki bebeği yalnızca biz biliriz” der. Yani biz hekimlerin bebeğin ruhu, kaderi, tam olarak fiziksel sağlığını tespit etmeleri mümkün değildir. Gebeliğin son haftası içerisinde yeni gelişen bir bozukluk kendisini gösterebilir.

Bu haftalar ikili, üçlü, dörtlü test, amniosentez işlemelerini yaptırma haftalarını içerir.  Zorunlu testler olmayıp, isteyen aileler yaptırır. Kordosentez, koryon villus biyopsisi gibi bebeğe ait bazı hastalıkları taramaya yönelik girişimsel testler de vardır.

Gebeliğin 3. ayından itibaren aşerme döneminin sona ermesi ile birlikte kan hemoglobin değeri: 13 g/dl’ nin altında olan gebelerimize her gün bir tane almak üzere demir tabletleri başlıyoruz. Multivitaminlere gelince başlamak için bebeğin gelişimi, annenin kilo alımı, annenin doğal beslenip beslenmemesi etkili olur. Çoğu gebe hastama gebelik başında beslenme ve takip broşürü veririm. Şayet hastalarım benimle uyumlu olup, taze sebze ve meyveyi bol tüketiyorsa, düzenli salata, cacık, ayran içiyorsa multivitamin başlamıyorum. Sağlık ocaklarında gebeler için D-Vİt 3 damla veriliyor. D vitamini damlayı güçlükle kullanan gebelerimiz olabiliyor. Şişkinlik, bulantı, kusma yapabiliyor. Decavit  Pronatal gibi multivitaminlerin içerisinde de D vit. mevcut. Şayet güneşi bol olan bir ilde yaşıyorsanız günde iki kez (saat11 ve saat 15 civarında 30-40 dakika el ve yüzün güneş alması bu vitamine duyulan gereksinimi azaltır.

Ellerinde uyuşma, huzursuz kol ve bacak sendromu ile uyuyamayan, bacaklarında kramplar yaşayan bir gebe iseniz kalsiyum, magnezyum yanında D Vitamini eksikliğinizde var demektir ve bu damlayı almanız gerekir. Dudak kenarlarında yarılmalar, ağızda aftlar çıkıyorsa B vitamini eksikliği mevcuttur. Sağlıklı bir gebelik geçirmek gerekli olan vitamin, protein ve yağların düzenli alımı ile mümkün olur. Sürekli ekmek arası bir şeyler yiyen, hamurlu tatlıları ve hamurlu gıdaları bol tüketen gebelerimizde ödem, uyuşma, kramplar daha fazla görülür. Be aylar gebeliğin en rahat geçtiği aylardır. Bebek karın içerisine çıktığı için idrara sık çıkma şikayeti biraz azalır. Aşerme dönemi sona erdiği için mide bulantıları ve yanmaları da azalmış olur. Düşük ya da erken doğum riskinin en az olduğu dönemdir. Hekimler tarafından yasaklanan bir durum yoksa yürüyüş, yüzme, gebelik platesi gibi sporlar yapılabilir. Cinsel yaşamlarını çiftler kendileri ayarlar. 20. Hafta civarında sağlık ocağında tetanos aşısı yapılır. Risk grubundaki gebelere ( 90 kg. üzerinde anne adayı, bebeğin suyunun fazla olması ve hızlı kilo alımının varlığı, annenin birinci derece yakınlarında şeker hastalığı olması) Gestasyonel diyabet dediğimiz gebelik gizli şekeri taraması da 23- 24. Haftalarda yapılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünzile Girişgin Arşivi
SON YAZILAR