İsmail Detseli

İsmail Detseli

Aydoğdu kavşağından millet dertli

Aydoğdu kavşağından millet dertli

Geçenlerde bir köşe yazısında okumuştum. Kule Malas Caddesi arasına yapılan alt geçidin mühendislik hatalarını. Gidip özellikle gezdim bu geçidi. Burası bizim semte yapılan alt geçidin yanında bal helvası gibi geldi bana. Neresi bu geçit diyenler var gibi. Tabi Etbalık kurumunun önüne yapılan alt geçitten bahsediyorum. Anladınız değil mi?

Alabildiğine geniş ve büyük bir düz ovaya kurulmuş olan Konya şehrine alt yapı hizmeti vermek sanırım dağların eteğine veya tepesine kurulmuş şehirlerden daha kolay olur. Ancak ne acıdır ki eski çarpık yapılaşmalardan dolayı bilmem birilerinin hatırını güderek mi oluyor her yapılan alt geçitte bir düzensizlik bir çarpıklık var. Bunu neye bağlarsanız bağlayın. Alanya’dan şehrimize gelen bir kardeşimiz şöyle diyordu telefonda: “Abi siz Konya gazetelerinden birinde köşe yazarısınız; lütfen benim derdimi dinle bu konuyu köşende mutlaka dile getir. Ben Konya’nın idarecilerini yani belediyeye yön veren başkanını müdürlerini ve personelini çok çalışkan ve bilgili zannederdim. Ancak onlarda zerre kadar şehircilik bilgisi yokmuş.”

“Bunu da nerden çıkardınız kardeşim? Olur mu öyle şey” dedim. Devam etti ve “Abi ben Alanya’da oturuyorum Konya’da kardeşlerim var. Birinin evi Aydoğdu’da bu Etbalık Kurumu önünden geçen yeni yapılan alt geçidiniz var ya o ne güzel alt geçit olmuş yahu. Abi kardeşimin evine gideceğim, alt geçitten geçtim, nereye gittiğimi bilemedim. Bir geniş yerde durup sağımdaki evlerden birinin penceresindeki adama sordum. Adam asabi bir tavırla belediyeye sor arkadaşım onlar iyi bilirler deyiverdi ve balkondan evine gitti.

Allah aşkına böyle bir alt geçit nerede görülmüş bunu çizen tasarlayan mühendisler hangi üniversiteden mezun olmuşlar. Konya’ya hiç yakışmamış abi bir araştır bir sor” deyip hırsla telefonu kapadı. Vallahi telefondaki tavrından ürktüm. Yanımda olsa sanırım beni tokatlayacaktı.

Aydoğdu esnafı kan ağlıyor. Aydoğdu semti büyük bir yerleşim yeri. Konya’da 1950’li yıllarda çok körfez bir semt olan bu yöre sonradan Konya’nın bilhassa dağ yöresi köylerinden gelip yerleşen insanlarla doldu, büyüdü, gelişti. Son zamanlarda marketler petrol istasyonları büyük mağazalar ve çeşitli emtiaların satışının yapıldığı düğün salonları yerini aldı. Buranın geleceğine güvenerek dükkan çalıştıran esnaflar şimdilerde bu alt geçidin tek yönlü açılması ile kara kara düşünüyor hatta ağlıyorlar.

Bir esnaf arkadaşım vardı burada onunla karşılaştım. “6-7 ay öncesine kadar işlerimiz Allaha şükür iyi idi ama şimdilerde Aydoğdu caddesi ıssızlaştı. Gelen geçen yok esnafların işi durdu herkesi bir endişedir aldı. Bu semtin gelen geçenlerine araçlarını durdurup alışveriş yapanlarına aldandık birazı peşin birazda vadeli 600 bine bir dükkan aldık. İşler zımman durdu satsan satılmaz çalıştırayım desen iş yok. Bu caddeden Aydoğdu’ya bir çıkış yolu çaresi bulunmaz ise halimize Allah acısın. Çoluk çocuğumuzun rızkını nasıl temin edeceğiz bu şehri idare eden başkanlar ve idareciler bu durumu bilmiyor mu? Bu semt esnafının belini kıracak böyle ucube bir geçit yapılır mı?” diye veryansın ediyordu.

Konu üzerinde bu yolu kullanan mahallelerin muhtarlarından bazıları ile bu geçidi konuşup istişare ettik. “Biz bu EBK alt geçidinin niye böyle çizildiğini bu eserin hangi şehir plancısının işi olduğunu sorduk. Aldığımız cevap daha şaşırtıcı oldu Tahir Başkan’dan. Güya Başkanın sözüne göre buranın plan projesi TCDD’ye aitmiş. Onların projesi olunca bizimle bir ilgisi yok demiş.

Hoppala... Bu şehrin belediye başkanına rağmen böyle bir geçit yapılabilir mi...

Şimdi bu yol güzergahını kullanan onca mahallelinin düşüncesi şu: Tapu dairesine nasıl ulaşılacak, trafik tescile gitmek için ya da Niyaz Usta ilköğretim okuluna gidecek talebeler hangi yoldan gidecekler? Güzelbahçe konutlarının sakinleri bu yolun yapılışından acaba memnunlar mı? Meram eskiyol ve sanayi yönünden gelip bu konutların içersinden geçen yolu birçok aracın ve yayanın kullanması buranın insanlarını nasıl etkileyecek, geçelim karşıdaki Vakıfbank imam hatip ortaokuluna uzaktan yakından gelecek talebeler bu okula sağlıklı ulaşabilecek mi? Tereddüt ve endişeler var.

BİR DE TEŞEKKÜR

Bunlar belediyenin yaptığı yanlış işler için eleştirilerdi. Gelelim iyi ve halkın rahatlığı için yapılan güzel işlere. Geçenlerde bir iki yakınımız vefat etti, her ikisi içinde belediyeden soğuk havalı (morg) hizmetleri, gasilhane hizmetleri ve araç hizmetleri temin ettik. Hatta cenazeye katılacak olanları mezarlığa taşımak için belediye otobüs tahsis etti. Başkanın şahsında bu görevleri ifa edenlere hizmetleri için hassaten üzgün ve başı dumanlı olan cenaze sahibi ailelere gösterdikleri yakın ilgiye teşekkür ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR