Leyla Fidan

Leyla Fidan

“DETOKS” YAPMA(MA)LI MI?

“DETOKS” YAPMA(MA)LI MI?

Detoks vücudumuza çeşitli şekillerde giren toksinlerden kurtulmaktır. Vücudumuz toksinlerden kurtulmak için oldukça etkin bir mekanizmaya sahiptir. Karaciğeriniz hali hazırda detoks görevini başarıyla sürdürmektedir. Aşırı sağlıksız beslendiğimiz dönemlerin ardından ufak bir “detoks” diyeti karaciğerimize yardımcı olacak mıdır? Yoksa karaciğer pek de yardıma ihtiyaç duymayan bir mekanizmayla donatılmış mıdır? Bu sorunun cevabını hayli merak etmiş olacaklar ki İngilterede bu konu ile ilgili bir araştırma yapılmış. Beraber inceleyelim.

 

Fast-food, uykusuzluk ve bol eğlence dolu bir festivalin sonunda festivale katılmış on gönüllü bir kır evine götürülmüş ve deney başlamış. 5 kişiye sıkı bir “detoks” programı uygulanırken diğer 5 kişiye “normal” sağlıklı beslenme planı uygulanmış.

Detoks uygulanırken: işlenmiş paketlenmiş gıdaların, tuzun, şekerin, alkolün, kahve ve çayın, buğdayın, kırmızı etin, gazlı içeceklerin ve meyve sularının, süt ve süt ürünlerinin olmamasına oldukça özen gösterilmiş ve tüketmek için mümkün mertebe organik ürünler tercih edilmiş.

Kontrol grubuna ise diyetisyenler tarafından sağlıklı beslenme ilkeleri çerçevesinde bir sağlıklı beslenme programı uygulanmış.

Deney sonunda böbrek ve karaciğer fonksiyonları öncesiyle karşılaştırılmış. Detoks diyeti uygulayan grupla sağlıklı beslenme planı izleyen grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

 

DETOKS NEDEN POPÜLER?

Detoks programları pek çok besin açısından kısıtlanmış programlar olduğu için kilo kaybı sağlayabilir. Hızlı detoks programları yerine dengeli bir beslenme programı takip etmek de aynı etkiyi size sunacaktır. Karaciğerimiz ve böbreklerimiz bizim için etkin detoks mekanizmalarına sahiptir. Deneyden de gördüğümüz üzere işlerine karışılmasını da pek hoş karşılamazlar…

“DETOKS” İÇİN;

Vücudunuz için yeterli sıvı aldığınızdan, fazla kafeinden ve alkolden kaçındığınızdan, koruyucu ve katkı maddesi içeren gıdalardan olabildiğince uzak durduğunuzdan emin olun ve kalanını bedeninize bırakın. Bedeniniz toksinleri kendisine saklamayacaktır. Detoks diyeti adı altında bol sıvı tüketip sağlıklı besleniyorsanız harika, ancak katı kurallar altında hayvansal gıdadan uzak çok düşük kalorili diyetlere uzun süre katlanmanız gerekiyorsa uzak durmakta fayda var.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Leyla Fidan Arşivi
SON YAZILAR