Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Kasko poliçesi

Kasko poliçesi

Kasko sözcüğü, İtalyancada kaza anlamına gelen "casco"dan gelir. Kara taşıtları kasko sigortası da denir. Ama kasko sözcüğü sigortayı da karşılayan bir şekilde dilimize yerleşmiştir. Kasko, aracın kazaya karışması (çarpma ve çarpılma),yanması, çalınması veya çalınma teşebbüsüne maruz kalması durumlarında oluşabilecek zararları karşılamayı sağlayan araç sigortasıdır. Zorunlu değildir ama yaptırılması özellikle uzun vadede oldukça avantajlıdır. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize hitap edecek birçok kasko sigortası bulunmaktadır.

Kasko kendi aracınıza verdiğiniz ya da gelecek zararların tamamını ya da bir kısmını karşılar. Yukarıda da belirttiğimiz üzere çarpma-çarpılma, yanma, çalınma-çalınma teşebbüsü kasko kapsamındadır ve üç kasko teminatını oluşturur. Kasko sigortalarında bir veya iki teminat için poliçe düzenlenebileceği gibi üçüne birden de poliçe düzenlenebilir. Ama artan rekabet ve değişen şartlardan dolayı genelde üçlü poliçe düzenleniyor. Günümüzde üçüncü kişilerin kötü niyetli hareketleri ve sel, Deprem gibi doğal felaketler de birçok kasko tarafından karşılanıyor.

Kasko sigortaları şirketler arasında farklılık gösterse de başka ek hizmetleri de kapsayabiliyor. Yol yardımı hizmeti de bunlardan biri. Yolda aracınızın arızalanması veya kaza yapması gibi durumlarda yardım alabiliyorsunuz. Çağrı merkezlerinin aranması sonucu isteyebileceğiniz yol yardımında çekici gönderilmesi, aracın tamirciye çekilmesi, size taksi vb bir ulaşım aracının temin edilmesi, şiddetli bir kaza geçirmişseniz ambülans gönderilmesi gibi hizmetler bulunabiliyor.

Kaskoların genelleşmesi kadar belli konulara özel kaskoların sayısında da artış yaşanıyor. Eğer kaskoda tam teşekküllü değil de belli bir alanda teminat istiyorsanız bu kaskoları değerlendirebilirsiniz.

Anlaşılacağı üzere kasko zorunlu olmasa da avantajları sayesinde muhakkak yaptırılması gereken bir sigorta türüdür.

Kasko ücretleri, trafik sigortası ücretleri gibi aracınızın türü ve aracınızın diğer özelliklerine göre ve şirketten şirkete değişiklik gösterir. Burada karar size kalmış. Şartları değerlendirip ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun kasko sigortasını yaptırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir nokta da şu: Kaza durumunda kendi aracınızın zararları karşılanacağı için sigorta poliçelerinde aracınızdaki bütün aksesuarların ayrı ayrı belirtildiğinden emin olmalısınız. Yurt dışı teminatları genelde sigorta kapsamında değildir. O yüzden ihtiyaç halinde poliçeye ekstra olarak eklenmesi gerekir.

Kasko ücretleri göz önünde bulundurulurken şunu unutmayın: Kasko, kaza maliyetlerini önemli ölçüde azaltmanızı ve kaza anında ödeme yapmamanızı sağlar. Bunlar kaskonun sağladığı en önemli avantajlardandır. Günümüzde ufak bir hasarın ne denli yüksek maliyetlere çıktığı herkesçe malum araçlarımızın fiyatlarını da göz önüne aldığımızda kasko poliçesiz trafiğe çıkmanın “keşke” demekten daha ucuz maliyetlerde olduğu gerçeğini lütfen gözerdi etmeyiniz.     

“Kazasız günler dilerim.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR