Ünzile Girişgin

Ünzile Girişgin

Küretaj Bir Kadın Hakkı mı?

Küretaj Bir Kadın Hakkı mı?

Ne zaman bir kürtaj tartışması ortaya çıksa bir grup kadın hemen “ bizim özel hayatımıza ne karışılıyor, bizim haklarımız kısıtlanıyor!” diyerek ortalığı velveleye verirler.

Kürtaj (küretaj) dediğimiz işlem anne karnındaki ceninin hekim tarafından özel aletlerle, kanüllerle girilerek boşaltılması işlemidir. Bir gebelikte bebek ölmüş ise, kese oluşmuş ama cenin oluşmamış ise (boş gebelik) bebek düşmüş ama içeride parça dediğimiz plasentası kalmış ise, mol gebelik, dış gebelik vs. sorunlu gebeliklerde anne hayatını korumaya yönelik rahimi temizleme işlemidir. Tıbbi zorunluluk hallerinde annenin lehine yapılması zorunlu hale gelen cerrahi bir müdahaledir.

Küretajın aile için maddi bir külfeti vardır. Gebelik haftası 10 haftaya kadar olan ile 10 hafta üzerindeki küretajların fiyatı farklıdır. Gayrimeşru, ensest gebeliklerin küretajının bedeli bayağı yüklücedir.

Küretajların çoğu genel anestezi altında yapılır ki bu da ekstra narkoz ilaçları alınması demektir. Bu ilaçların çoğu karaciğer üzerine toksik etkilidir.

Küretaj haftası büyüdükçe rahimin delinme riski vardır.

Rahim çok kazınırsa bir daha hiç adet görememe veyahut tekrar çocuk sahibi olamama gibi bir risk de mevcuttur.

Küretaj sonrasında 15-20 gün cinsel ilişki yasağı konur ve mikrop kapmaması için antibiyotik tedavisi başlanır.

Nihayetinde küretaj maddi ve bedensel riskleri olan bir işlemdir.

Yasalarımıza göre 10 haftaya kadar canlı bebeklerin de aile isterse kürtaj yapılması hakkı vardır. Pek çok Avrupa ülkesinde isteğe bağlı küretaj dediğimiz bu canlı bebek küretajları sağlık sigortası ödeme kapsamı dışındadır.

Tıp oteriteleri istenmiyorsa gebelikten korunmayı tavsiye eder yani küretaj bir korunma yöntemi değildir. Nasıl olsa devlet ödüyor diyerek 8 kez küretaj olan hastalarım oldu. Üniversite mezunu olup korunmayıp 4,5 kez küretaj yaptıran hastalarım da mevcut. Devlet insanların gelişigüzel seks yaparak elde ettikleri gebelikleri temizlemekle mükellef midir?

Son 10 yıl içerisinde 15-30 yaş arasında evlenmemiş kızlarımızın küretaj talebinde ciddi anlamda artış söz konusudur. Sınırsız cinsel özgürlük talep eden insanlar için kadın olsun erkek olsun küretaj bir kadın hakkıdır. Bu bireylere göre bunun üzerinde konuşmak ne sağlık bakanlığının, ne başbakanın ne de hekimlerin hakkıdır.

Rahim kazıtmak neyin kazancı

Peki ama kürtaj yaparak kadınlar hangi hakka sahip oluyorlar ya da kazançları nedir? Daha ilk gebeliklerinde zorunluluk mevcut değilken anestezi altına yatarak rahmini kazıtmak neyin kazancıdır? Bu kazançlar bu millete madde madde sıralanmalıdır.

Bu kızlarımız için kürataj mecburiyettir, acıdır, gözyaşıdır. ‘Bu bebeği aldırmak zorundayım’ derken gözleri dolmayan kaç genç kız ya da kadın vardır. Başka bir erkekle evlendiğinde gebe kalamayan kadınların bir kısmı “ Hocam sakın eşime belli etmeyin ama ben daha önce kürtaj olmuştum şimdi gebe kalamamamın bununla alakalı olabilir mi?” diyerek gizlice konuşurlar. Çoğu genç kızın ailesi bile haberdar olmaz gizlice kürataj olur ve hayatına devam eder. İzmir’den bir meslektaşım internet üzerinden yazmıştı. Muayenehanelerde narkozsuz küretaj olup iki büklüm arkadaşının kolunda giden 12, 13 yaşa kadar inen küçük kızlarımız enfeksiyon ve kanama riski ile karşı karşıya kalarak kayıt dışı küretaj oluyorlar. Hekim olarak rahatsızım demişti.

Küçük gelinleri tartışıyoruz, film çekip dramlarını işliyoruz pekala küçücük kız çocuklarımızın Avrupa, Amerika ya da Uzak Doğu ülkelerindeki gibi erken yaşlarda sekse başlayıp gebe kalmaları ve terk edilerek küretaj olmaları bizler için ne anlam ifade ediyor. Her iki durumda da zorlama ya da kandırılma söz konusu değil mi?

18 yaş altı küretajlar daha çok özel muayenehanelerde yapılıyor. Çünkü resmi olarak anne baba imzası gerekmektedir. Kızlarımız gelişigüzel seks yapmanın ya da bir erkeğe aşık olup güvenerek bedenini teslim etmenin cezasını ya küretajla ya da HPV enfeksiyonu kaparak ödemektedirler. HPV pek çok erkekte belirti vermez iken kadınlarda rahim ağzı kanserinin sebebini teşkil etmektedir.

Küretaj yaptırdığı için ruh sağlığı bozulan çok sayıda hastam da oldu. Geçmişe baktığında sadece acı veren bir anı…

Küretaj bir kadın hakkı olmayıp prezervatif bile kullanmayı istemeden mesuliyet almaksızın özgürce seks hazzı yaşayan erkeklerin kızlarımıza attığı bir kazıktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünzile Girişgin Arşivi
SON YAZILAR