Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

ODALARA ZORUNLU AİDAT KALKIYOR MU?

ODALARA ZORUNLU AİDAT KALKIYOR MU?

Türkiye'deki 365 oda ve borsaya yıllık 1 milyar liraya yakın aidat ödeyen 1.5 milyon ticaret erbabının zorunlu üyelik zulmü son buluyor. 2013'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na yapılan 'zorunlu aidat ve üyelikler kaldırılsın' talebi üzerine başlatılan çalışmanın ayrıntıları netleşiyor. Kulislerde konuşulanlara göre çalışma 'yalnızca hizmet alanın ücret ödeyeceği' bir mekanizma oluşturmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda "Odalara zorunlu olduğu için değil prestij amaçlı üye olunsun" ilkesi üzerinde duruluyor. Konuyla ilgili konuşan işadamları ise "Bu yapılırsa, odalara üyelik zorlaştırılmalı. Yani tıpkı işadamı dernekleri gibi her başvuran değil, şartları sağlayanlar üyeliğe kabul edilmeli. Böylece oda üyeliği zorunluluktan çıkarak, prestij kaynağına dönüşür" şeklinde görüş belirtti. Konu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 7 Kasım'da yaptığı açıklamayla tekrar tartışmaya açıldı. Zeybekci, "TİM ve TOBB kanunu değişmeli. Zorunlu üyelik kalkmalı. TOBB Kanunu'nu değiştirmeye yönelik çok önemli hazırlıklar yapıyoruz. DEİK'te bunu yaptık, kötü mü oldu? Yılda 3-5 milyon dolar ihracat yapılan bir dönemde çıkan kanunla, günümüzün ihtiyaçlarını göremeyiz. TİM ya da TOBB'dan alınan hizmetin bedeli ödenmeli, zorunlu üyeliği kaldırmamız gerekir" demişti. Ardından da 14 Kasım'daki DEİK toplantısında, yapılan çalışmanın TOBB'un yapısıyla ilgisinin bulunmadığını ancak birçok ülkede oda, birlik ve derneklere zorunlu üyelik olmadığını, bunun Türkiye'ye de gelmesi gerektiğini belirtti. GÖNÜLLÜ OLMALI Zeybekci, "Bu kurumlar, kendilerine verilen işlemler haricinde ücret alamaz. Türkiye sivil toplum anlamında bir noktaya geldi. Zorunlu yerine gönüllü üyelik olmalı. TOBB, TİM gibi veya diğer birliklere bir imtiyaz ve görev vermişiz. Bunun tekrar konuşulması, tartışılması gerek. Kamuoyu bunu tartışmalı" diyerek bu yönde bir çalışmanın olduğu sinyalini verdi. 
HİZMET KARŞILIĞINDA PARA ALINMALI 
Ankara kulislerinin gündeminde de bu tasarı var. Birçok işadamı odalara zorunlu üyeliğin kalkmasıyla hizmet kalitesinin yükseleceğini belirtiyor. Ankaralı eski bir oda yöneticisi "Herkes zorunlu üyeliğin ve aidatın kalkması gerektiğini konuşuyor. Şirketler, hizmet aldığı için odalara para ödemeli. Bu sağlanırsa hem işlemler hızlanır hem de üyeliğin değeri artar. Yani bir işadamı, iş yapacağı firmanın oda üyesi olup olmadığına bakarak kararını daha net verebilir. Şimdi herkes üye olduğu için bir fark bulunmuyor" diye konuştu.
YILLIK ÖDEME 10 BİN TL'Yİ BULUYOR
Oda ve borsaların topladığı aidatlar üyeler açısından adeta külfet haline gelmiş durumda. Yıllık kazancı 1 milyon lira olan bir şirketin odaya ödediği munzam ve matbu aidat en az 10 bin 510 lirayı buluyor.
40 AYRI KALEMDE ÜCRET ALINIYOR
Oda ve borsalar üyelerinden aldıkları aidatın yanı sıra verdikleri hizmetler için de para topluyor. Her şirket, beyan ettiği yıllık kazancının binde 5'ini munzam aidat adı altında odalara yatırıyor. Taşınma, isim değiştirme gibi 40 ayrı kalemden de ücret alınıyor.

Herkes bir yaşam seçer ve seçtiği yɑşɑmın bedelini öder… Aslɑ vɑzgeçmeyin, kaybedenler yalnızca vazgeçenlerdir. Biz sigorta acenteleri olarak asla vazgeçmeyeceğiz. KAZASIZ GÜNLER .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR