Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Sigorta Poliçelerindeki Anlaşmazlıklar

Sigorta Poliçelerindeki Anlaşmazlıklar

Sigorta şirketleri ile sigortalı veya sigorta ettirenin uyuşmazlıkları dünyada ihtisas mahkemelerine gitmeden ombudsmanlık, arabuluculuk veya tahkim gibi alternatif mekanizmalarda çözümlenebilmektedir.
Ülkemizde 5684 sayılı sigortacılık yasası ile oluşturulan sigorta tahkim komisyonu sigortacılarla sigorta tahkim komisyonuna üye sigorta kuruluşları arasındaki uyuşmazlıkları çözüme kavuşturuyor.

Avrupa ülkeleri ve ABD’de sigorta davalarının yüzde 90 komisyonlar tarafından çözüme kavuşuyor.
Fransa’da arabuluculuk sistemi  İngiltere’de ombudsmanlık ve ABD’de tahkim sistemi ile çözüme gidilmekte. İhtisas mahkemelerinin uyuşmazlıkları çözme süreci 3 ay civarında ama yine de ülkeden ülkeye değişmekte. Bir de konuya göre tabiki.

İhtisas mahkemeleri hem sigortalı hem sigortacı açısından büyük yararlar sağlayacağı bir gerçek. Sigortalı dava süreci uzamadan işini çözebilecek mahkeme masrafı, avukatlık ücreti ve faiz giderlerinden de kurtulabilecektir. Sigortacı açısından da şirketlerin bu durumdaki hasarlarla ilgili karşılık ayırmaları çok ciddi kar kayıplarına yol açmakta bundan da önemlisi sigorta mantığı açısından ters olmakla beraber sigorta sektörüne olan güveni de derinden sarsmaktadır.

Dolayısıyla davaların kısa sürede çözülmesi sigorta masraflarının azalmasına ve sektöre olan güvenin artmasına sigorta ettiren ve sigortacı açısından karşılıklı güvenin yeniden inşasında önemli rol oynayacağı aşikârdır.

İhtisas mahkemelerinde diğer mahkemelerden farklı olarak sigortacılıkla ilgili belli branşlardaki davalara konusunda uzman ve sürekli ayni hakimlerin bakmasının daha çabuk ve daha doğru kararlar almasında etkili olacaktır. Bu konuda ilk olarak İstanbul’da Denizcilik İhtisas Mahkemesi karsımızda önemli bir örnek olarak durmakta olduğunu biliyoruz. Deniz hukuku ile ilgili çekişmelerin çözüme kavuşturmak için kurulan mahkemenin faaliyetini basari ile yaptığı bilinmektedir. Bizlerin durumu da Temel’inkinden farklı değil.

 - Temel 60 katlı bir gökdelenden aşağıya düşmüş. 50-40-20-10-5-4-3-2 derken 1.kata geldiğinde aklından şu geçmiş.

– Allah’ım sana şükürler olsun. Bu kata kadar ölmeden geldiysem zaten 1.kattan düşsem de ölmem :) bunca yıldır beklediğimiz yasadan umduğumuzu bulamasak da artık bizlerde herhalde bu saatten sonra 1 kata geldik diye düşünüyorum. Kazasız günler dilerim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR