Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Sigortada devrim gibi karar

Sigortada devrim gibi karar

Kaza sonrası araçta oluşan hasarın yanında değer kaybını da sigorta şirketi ödeyecek. İzmir'de bir tüketicinin açtığı dava emsal sayılacak. İzmir'de, bir mahkemenin verdiği kararla, kazadan sonra araçlarda oluşan değer kaybı da tarihe karıştı. 2 yıl önce 48 bin TL'lik aracıyla seyir halindeyken karşı tarafın suçlu olduğu maddi hasarlı trafik kazası yaşayan oto servis işletmecisi H.Y, sigorta şirketine başvurarak aracını tamir ettirdi. Aracını yaptırdıktan sonra satmaya karar veren H.Y, satış işlemleri sırasında araçta onarılan ve değiştirilen parçalar nedeniyle 3 bin 500 TL'lik değer kaybı olduğunu öğrendi. H.Y, sigorta şirketinden değer kaybını karşılamasını talep etti. Mahkeme, Y.'nin aracında oluşan değer kaybının 3 bin TL'sinin sigorta şirketi tarafından ödenmesine hükmetti.

ÖRNEK OLDU

Önce böyle bir haklarının olduğunu bilmediğini söyleyen H.Y, "Başıma gelince öğrendim. Bilmeyenlere de bu konuda hassasiyet göstermelerini ve bir avukata başvurmalarını öneririm. 2 yıl içerisinde bu tür durumla karşılaşan vatandaşlar sigorta şirketlerinden kaybettikleri değeri Yargıtay kararı ile alabilir" dedi. Uzmanlar, açılan davanın diğer tüketiciler için emsal olacağını belirtti.

2 ŞARTI VAR

H.Y.’nin avukatı O.Y.’de konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Trafik kazalarında maddi hasar görmüş araç sahipleri, maddi hasarın dışında hasara bağlı doğan değer kaybı zararını da trafik sigortasından artık tahsil edebiliyor. Bunun için 2 yıl zaman içerisinde başvurmaları ve trafik teminat limiti 29 bin liraya kadar hasar bedelini aşmamış olması gerekiyor. Sigorta şirketleri teminat dışı hal diyor ama mahkemeler artık net karar veriyor."

SONUÇ

Zamanla sistemde oturacak ve sigorta poliçelerinin rakamlarını da etkileyecek bir durum ortaya çıkacak. Trafik sigortalarında üçüncü şahıslara verilen zarar kapsamına değer kaybı da ilave edilecektir diye düşünmeden edemiyorum. Bu durum sigorta acentelerinin hasar prim endeksini haliyle bozacak bir yapıya sahip dolayısıyla bu işten yine her zaman olduğu gibi acenteler zarar görecektir. kazasız günler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR