Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

SUİSTİMALLER DİZ BOYU

SUİSTİMALLER DİZ BOYU

Sigorta şirketleri bildirimlerine göre 2014 yılının Ocak-Haziran döneminde bin 115 adet suistimal kaydı yapıldı. Suistimaller en çok oto sigortalarında yaşandı. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) yayınladığı Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) Veri Tabanı İstatistikleri ’ne göre, 2014 yılının ilk altı ayında sigorta şirketleri bildirimlerinde en fazla suistimal yöntemi planlanmış hasar oldu. Diğer bildirimlerde ise en fazla prim suistimallerinin gerçekleştirildiği görüldü. Branş bazında tüm kaynaklarda son 12 ayın toplam bildirim adedi 2 bin 433, 2014 yılını ilk altı ayında bildirim adedi bin 115 oldu. En fazla oto sigortalarında suistimal yaşandı.

Sigorta şirketleri bildirimlerine göre suistimal yöntemlerinden planlanmış hasar suistimallerinin payı yüzde 22, sahte fatura suistimallerinin payı yüzde 19, hasar sonrası sigortalama suistimallerinin payı yüzde 17, sahte kaza tespit tutanağı suistimallerinin payı yüzde 16, vurup kaçtı beyanı suistimallerinin payı ise yüzde 8 oldu. Diğer suistimaller ise yüzde 19’luk payı oluşturdu.

 

Diğer bildirimlerden gelen suistimal çeşitlerinde ise en fazla prim suistimalleri gerçekleştirildi. Prim suistimallerinin payı yüzde 25, abartılmış hasar faturası suistimallerinin payı yüzde 10, hasar sonrası sigortalama ile sahte kaza tespit tutanağı suistimallerinin payı yüzde 8 olarak kayıtlara geçti. Bunların dışında diğer kategorisindeki suistimaller de yüzde 39’luk pay aldı.

 

Sigorta şirketlerinin son 12 ayda toplam suistimal bildirim adedi 2 bin 433 oldu. Son 12 aylık süre içinde en fazla suistimal bildirimi 437 adet ile 2013 yılının Temmuz ayında yapıldı. Suistimal bildirim adedinin en az olduğu ay ise 82 adet ile Ekim oldu.

 

2014 yılının ilk altı aylık döneminde ise bin 115 adet suistimal bildirimi yapıldı. Şirketler Ocak ayında 187, Şubat’ta 183, Mart’ta 256, Nisan’da 260, Mayıs’ta 112, Haziran’da ise 117 adet suistimal bildirimi yaptı.

 

Diğer kaynakların son 12 aylık toplam suistimal bildirim adetleri ise 417 oldu. En fazla suistimal bildirimi Temmuz ve Ocak aylarında yapıldı. Suistimal bildirim adedinin en az olduğu ay ise Mayıs oldu. Diğer kaynaklar 2014 yılının ilk altı ayında 213 adet suistimal bildirimi yaptı. Ocak ayında 48, Şubat’ta 42, Mart’ta 33, Nisan’da 31, Mayıs’ta 25 ve Haziran’da 34 adet suistimal bildirimi gerçekleşti.

 

Branş bazında tüm kaynakların 2014 yılının ilk altı ayında toplam suistimal bildirim adedi bin 328 oldu. Altı ay içerisinde otomobil sigortalarında bin 239 adet, işsizlik sigortalarında 41, sağlık sigortalarında 14, diğer sigortalarda 10, hayat ve yangın sigortalarında 8, bireysel emeklilik sigortalarında 3, tarım sigortalarında ise 2 adet suistimal bildirimi yapıldı.

 

Sigorta şirketlerinin suistimal bildirim giriş nedenlerinin yüzde 58’ini sigortalının feragat ettikleri, yüzde 31,8’ini yalan beyan sebebiyle reddedilenler, yüzde 1,8’ini dava sürecindeki suistimaller ve yüzde 0,8’ini mahkeme sonucu tespit edilmişler oluşturdu. Bu bilgiler SBM’den alınmıştır. Trabzon da camide bir hoca, “Safları sıklaştıralım, aramıza şeytan girmesun da” demiş. Saf tutan yaslı bir amca da cevaben, “Pirak girsun, pok yiyen oda kilsun iki rekât” demiş. Şeytana bile yaklaşımımız böyle. Kazasız günler dilerim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR