Nurullah Çetinkaya

Nurullah Çetinkaya

AĞACIN ÜSTÜNE BAKMAYI UNUTMAYIN

AĞACIN ÜSTÜNE BAKMAYI UNUTMAYIN

15 Temmuz’da milletin iradesine darbe vurup askerle polisi, askerle halkı karşı karşıya getirip kargaşa çıkarmayı amaçlayanlar bunu başaramayınca yeni oyunların peşine düştüler. Halkı etnik olarak karşı karşıya getirip kardeşkanı dökmek yeni oyunun adı. Gaziantep’teki canlı bomba bu amaçla patlatıldı ancak başarılı olunamadı. Bu tür oyunlara karşı gözümüz açık olmalı ve olayları farklı yönlerden değerlendirmeliyiz. Durumu Batı kültüründe anlatılan bir masalla açıklamaya çalışalım.

Zamanın birinde bir köye iki dev musallat olmuş. Köylüler her türlü yolu denemelerine rağmen bu devlerden kurtulamamış. Ta ki bir ayakkabıcı çırağı çıkıp “Ben bu işi hallederim!” diyene dek.

Çırak bir ağacın gölgesinde uyuyan devlerin üzerindeki ağaca çıkar. Uyuyan devlerden birine yukarıdan bir taş atar ve saklanır. Dev uyanır, diğer dev uyumaktadır. Onu uyandırarak “Taşı sen mi attın?” diye sorar. Diğer dev “Hayır!” diye cevap verir. Etrafa bakınırlar kimse yoktur. Tekrar uykuya dalarlar.

Çırak bu sefer diğer deve taş atar ve saklanır. Dev uyanarak diğer devi uyandırır ve “Taşı sen mi attın?” diye sorar. Dev “Hayır!” dese de uykusundan taşla uyanan dev buna inanmaz. Az önce arkadaşının kendisine inanmadığını ve intikam almak için böyle davrandığını düşünür. Zor da olsa tekrar uykuya dalarlar.

Çırak bu sefer ilk taşı attığı deve bir taş daha atar. Hışımla uyanan dev diğerini uyandırır, “Taşı sen mi attın?” diye sormak yerine “Taşı niye attın?” diye sorar. Uzun süren tartışmadan sonra tatmin olmasalar da yeniden uykuya dalarlar.

Çırak sırayla bir o deve bir diğerine taş atmaya devam eder. Sonunda devler birbirine düşer ve ölümüne bir kavgaya tutuşurlar. Kavga sonunda ikisi de ölür. Çırak kahraman edasıyla köye gelerek köylülere devlerin cesetlerini ormandan alınabileceklerini söyler.

Batının bilinçaltında bu masal vardır. Geçmişte bir sağa, bir sola; bir Alevi’ye, bir Sünni’ye; bir Türk’e, bir Kürt’e; bir İslamcıya, bir laike; bir ülkücüye, bir devrimciye taş atan Batı bu devleri bir birine düşürmeye çalıştılar. Failler ve maktuller değişse de oyun hep aynı oyundu.

Batı bu oyuna hala devam ediyor. Haçlı Seferleri farklı yollarla hâlâ devam ediyor. Bize düşen her şeyden önce temkinli davranmak. Ülkemizdeki devleri birbirine düşürmek isteyenlerin oyununa gelmeden, birbirimize karşı kolları sıvamadan önce lütfen başımızı kaldırıp ağacın üstüne bakalım. Bakalım ki çırakların oyununa gelmeyelim.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nurullah Çetinkaya Arşivi
SON YAZILAR