Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Dünya gıda güvenliğinin anahtarı; tarım

Dünya gıda güvenliğinin anahtarı; tarım

Konya Tarım Fuarı bir kez daha göstermiştir ki Dünya Tarım sektöründe ve Gıda güvenliğinde Türkiye ve özellikle Konya sanayici bende söz sahibiyim demektedir. Her ne kadar sanayideki baş döndürücü gelişmeler bize esas aktörlerin başka sektörler olduğunu işaret etse de tarıma dayalı sanayi ihmal edilmemeli ve daha da çok desteklenmelidir.

Dünyanın her gün değişen gündeminde pek öne çıkmasa da son yıllarda yaşanan çevre sorunları ve iklim değişikliğinin de etkisiyle muhtemeldir ki   gıda güvenliği konusu başta Birleşmiş Milletler olmak üzere her platformda gündeme gelmektedir.

Biliyoruz ki, hiç bir ülke kendi geleceğini dünyanın çevresel geleceğinden ayrı düşünemez.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Raporlarına göre: Dünyanın Geleceğini Tehdit Eden 3 Etken;

1.Kontrolsüz Nüfus Artışı; Dünya’nın nüfusu 1950’lerde 2.5 milyar iken, 1997’de 5.9 milyar, 2014’te 7.2 milyar iken 2025’te 8 milyar, 2050’de ise12 milyar olması beklenmektedir.
2.Anormal Ekonomik Büyüme;  Dünya ekonomisinde mal ve hizmet alımlarında dönen para 1960’da 4 trilyon dolar iken1995’te 20 triyon dolar, 2004’te 40.7 trilyon dolar,

2012’de ise 63 trilyon dolara ulaşmıştır.
3.Adaletsiz Gelir Dağılımı; Yukarıdaki rakamın % 85’ini dünyanın % 15’i (zengin ülkeler) kullanırken , geriye kalan %15’lik dilimdeki para ise dünya nüfusunun % 85’inde dönüyor, yani gelir dağılımı adaletsiz devam ediyor.

Bu üç etkenin sonucunda; Tüm besin maddelerinde, ekilen tarım alanlarında, kullanılabilen suda, solunabilen temiz havada kişi başına AZALMA olmaktadır.

Öte yandan, küresel ısınma ile birlikte dünyanın ortalama sıcaklığı artmaktadır. (0.8 c). Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ortalama sıcaklıktaki 1 derecelik artış, insanları besleyen besin maddelerinin başında gelen buğday, pirinç ve mısır veriminde yaklaşık % 10’luk azalmaya yol açıyor,

Küresel düzeyde ürün kaybına neden olan çevresel etkenlerin başında toprak erozyonu ve verimli tarım topraklarının çölleşmeyle yitirilmesi ile tarım alanlarının tarım dışı gaye ile elden çıkarılması önemli yer tutuyor. Küresel Isınma bu oluşumu tetikliyor.

Birçok bitki hastalığı için ideal koşullar oluşturan sıcak ve nem birlikteliği tropikal bölgelerdeki buğday yetiştirilmesini zorlaştırabilir. Yüksek sıcaklıklar, buğdaya uygun olmayan bölge sınırlarını ekvatordan kutuplara kadar çıkarabilir. Yani bitkilerin yaşam koşulları daha kuzeye kayabilir.

Birleşmiş Milletler uzmanları başta olmak üzere, hemen her ülkenin bilim adamlarının üzerinde durduğu konudur. Son yıllarda artık siyasi otoriteler ve hükümetlerde bu konuda ciddi adımlar atılması gerçeğini kabullenmiş ve harekete geçmişlerdir.

Hızla sanayileşmeye başlayan yoğun nüfusa sahip ülkelerde onları ağır biçimde tahıl ithalatçısı yapan üç unsur göze çarpıyor:   Gelirler arttıkça; Tahıl tüketimi de artıyor; Tarım arazileri azalıyor; Tahıl üretimi düşüyor.

Bir ülke sanayileştikçe ve modernleştikçe tarım alanları yerini sanayi ve mesken sahaları alır. Otomobil kullanımı yaygınlaştıkça yol, otoyol ve park yeri inşaatları için tarım alanları kullanılır. Çiftçiler, küçük toprak parçaları sahibi çiftçiler ekonomik girdileri azaldığından çoğunlukla arazilerini terk ederek başka yerde iş aramaya başlarlar. Yani ana yurdunda karnı doymayan insan başka memleketlere GÖÇ eder.

Bugünkü koşullar altında dünyada 800 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık 1/3 nü barındıran sadece Çin ve Hindistan’ı beslemek için gerekli gıdayı bulmak dünya insanları için kaygı verici gözüküyor.

Dünyada yoksul halklarının yaşadığı tropikal ve subtropikal bölgelerdeki bazı yerlerde AÇLIK tehlikesinde daha da artış olabilecektir.

Türkiye’de dünyanın çevresel geleceğine paralel olarak aynı sıkıntılarla karşı karşıyadır. Orta enlem kuşağında yer alan Türkiye’nin gelişmesi ve sanayisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Erozyon, çölleşme, plansız kentleşme ve verimli tarım topraklarının amaç dışı kullanımı nedeniyle tarım alanları elden çıkmaması için çaba gösterilmelidir.  Bunun için alınması gereken tedbirler;

*Mevcut tarım alanlarının verimli kullanmalı, özellikle birinci sınıf tarım arazileri “Tarımsal Sit Alanı” ilan edilip koruma altına alınmalı,

*Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu etkin uygulanmalı,

*80’li yılların başında kapatılan Toprak –Su Teşkilatı gibi bir teşkilatlanma yeniden oluşturulmalıdır.

Bireyler olarak hepimiz tüketim alışkanlıklarımızı değiştiren yeni bir çevre ahlakının egemen olması konusunda çaba göstermeliyiz. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ; En iyi çevrecilik tasarruflu olmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR