Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

Kavganın Nedeni İstihbarat Teşkilatımızın Güçlenmesi (1)

Kavganın Nedeni İstihbarat Teşkilatımızın Güçlenmesi (1)

Türkiye yıllardır teröre hedef bir ülke, muhalefet partisi CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  terör danışmanı  yoktur, istihbarat danışmanı  yoktur. CHP genel başkanlığının yıllarca terörle mücadelede yer almış  emekli bir general, emekli bir emniyet müdürü danışmanı yoktur, ülkemizin en önemli  kurumu milli istihbarat teşkilatımızla ilgili kanunun çıktığı şu günlerde CHP genel başkanının  istihbarat teşkilatımızdan emekli olmuş veya istihbarat örgütleri konusunda uzman emekli general, polis şefi, akademisyen danışmanı yoktur  bu nedenle de siyasal iktidarın MİT konusundaki kanuna ve maddelerine rutin karşı çıkma ve eleştirme  görevini yaptılar. Hatta öylesine ilginç manzara  gördük  CHP, MHP, BDP aynı eleştiriyi yaptılar.

Ülkemizin istihbarat teşkilatını yöneten  müsteşar akademik  kariyeriyle bu konuda  uzman, askerlikteki döneminde askeri istihbaratın kulakları olan GES komutanlığında görev yapmış değerli  bir  bürokrat  göreve geldiğinden bu yana   muhteşem uygulamalarıyla  miti iç ve dış istihbarat  olarak   görevlendiren Türk Genelkurmayı’nın bünyesindeki GES komutanlığı denilen dinleme ve istihbarat görevleri yapan teşkilatı  milli istihbarat teşkilatının bünyesine katarak  güçlü, teknik ve dinamik  bir yapılı, iyi yetişmiş kadrosuyla Türkiye’nin gözbebeği kurumu geliştirmeye çabalamıştır.

Günümüzdeki küresel çetelerin yerli işbirlikçilerinin derin  etkinliklerine karşı  bazı  kanunlar gerektiği için   bu konuda   TBMM’ye kanun sevkedildi  ancak gördük ki hiç istihbarat konusunda danışmanı olmayan muhalefet  başta CHP eleştiriler  yaptılar.  “Faili meçhullar artar, her gün insan öldürülür, MİT hesap vermez, MİT’e operasyon görevi verilmemeli” gibi eleştiriler yaptıklarını görünce CİA  ve MOSSAD, BND  gibi örgütlere ait hiçbir kitap okumadıklarına inandım.

 

İstihbarat  konularında uzman  Abraham  Shulsky, “İstihbarat, her tür  politik, ekonomik, sosyal  ve askeri gelişmeyi anlamayı ve derhal öngörmeyi amaçlayan  evrensel bir sosyal  bilimdir” derken  önemli bir tespit yapmıştır. İstihbarat  Arapça  “istihbar” , “haber”, “bilgiyi elde etme” kelimelerinden türetilmiştir. İngilizce karşılığı  “intelligence“ sözcüğüdür bunun anlamı ise akıl, zeka, haber, bilgi demektir. Prof. Dr. Ümit Özdağ Hoca çarpıcı bir analiz yaparak, “İstihbarata ve istihbaratçıya gizli bir dedikodu ve  dedikocucu  yansıtması  ile bakan ve istihbaratçı  ile bir  araya gelmesi durumunda istihbaratçının kendisini  baskı  altına   alacak  bilgilere ulaşacağını düşünen  Türk politikacısı  ve Türk işadamı  ile sivil karar alıcılar  mümkün olduğunca  istihbaratçılardan  ve istihbarattan uzak bir yaşamı tercih etmekte, karar sürecine istihbarat analizlerinin sonuçlarını  mümkün olduğunca  az dahil etmektedirler.”  Bizim politikacıların özellikle muhalefetin halini anlatır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR