Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Kilit Nokta: Ekonomi

Kilit Nokta: Ekonomi

Gündem yine sıcak ve ne yazık ki hüzün dolu. Öncelikle Cizre’de hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine sabır dilerim. Bu yaşananlara tanık oldukça ne kadar büyük bir milletiz, ne kadar büyük bir devletiz daha iyi anlıyorum. Tabi bunun yanında bir şey daha oldukça açık gözüküyor ki bu küresel çetelerin inlerine çomak soktukça üzerlerine gidildikçe yapmak istedikleri oyun bozuldukça daha da kalleşleşiyorlar. Bu yaşananlar bize gösteriyor ki devletimiz Cumhurbaşkanımızın önderliğinde doğru yolda ilerliyor. Allah’ın izni ile yine yeniden galip geleceğiz ve bu günlerden de alnımızın akıyla çıkacağız.

Geçen hafta sonu Fitch kararına kısaca değineyim. Kredi notumuzu teyit etti fakat görünümünü negatife çekti. Piyasalar buna tepki vermedi beklenen bir karardı fakat burada bir ince nokta belirtmek istiyorum görünümün negatife çekilmesi ilerde bir not indirimi için ilk adımdır. Bu konu aklımızın bir köşesinde hep dursun bunu tekrar karşımıza çıkartacaklarını düşünüyorum. Bunu özellikle belirtmemin sebebi; 15 Temmuz’da başaramadıklarını şu an terör eylemleriyle deniyorlar. Terör eylemlerine karşı da dik duruşumuz devam ettikçe bunu ekonomi ile denemek isteyeceklerdir ve hepimizin bildiği gibi ekonomi bu tür olaylarda en kilit nokta. Dikkat ettiyseniz son yazımda da belirttim Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz sonrası ilk yaşananlardan sonra normalleşme adına ilk ekonomiye sahip çıktı yabancılarla toplantılar düzenledi güven aşıladı ve hükümetimiz ekonomik destekler açıkladı. Çünkü ekonomi dikkat ister kilit noktadır. Milletimizin de ekonomiye sahip çıkması gerekiyor. Tasarruflarımızı artırmalıyız fakat bunu yaparken harcamalarımızı tamamen kısarsak ekonomi bundan kötü etkilenir lüks harcamalarımızı kısarak tasarruflarımızı artırmalıyız. Bu konuda yapılan teşvikler zaten hepimizin malumu.

Kısaca TCMB kararına da değinmek istiyorum. TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken faiz koridorunun üst bandını yüzde 8,75’ten yüzde 8,50’ye indirdi. Koridorun alt bandı yüzde 7,25’te sabit tutulurken, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 10,00’a indirildi. TCMB piyasaların rahatlaması için gereken tüm adımları özveri ile atıyor. Bankalarında bir an önce faizlerini ayarlaması ve bunun ekonomiye hızla yansıtılması gerekiyor.

Bir diğer konu ise Cerablus. 45 gün önce darbe girişimi bertaraf etmiş bir ülke 45 gün sonra sınır ötesi operasyon yapıyor. Hükümetimizi ve TSK’ni başarılarından ötürü kutluyorum. Öyle titizlikle yapılmış bir operasyon ki ekonomiye hiçbir zarar vermedi. Uzun zamandır gündemde yer alan bir konu idi Suriye. Defalarca devlet büyükleri tarafından ikaz edildi kırmızı noktalarımız belirtildi. Gereken hassasiyet karşı taraftan gösterilmeyince müdahale edildi. Allah vatanımızın milletimizin hükümetimizin ordumuzun yardımcısı olsun. Bu inanç bu birliktelik milletimizde devlet büyüklerimizde olduğu sürece kimse bu vatanı parçalayamaz.

Son yazımı okuyanlar hatırlayacaktır Dolar/TL de ilk önce 2958’lere ve daha sonra 2,93’lü seviyelere yaklaşabileceğimizi buraların alım için uygun seviyeler olduğunu yazmıştım. Dolar/TL geçtiğimiz hafta içerisinde 2916’lı seviyelere kadar geriledi ve buradan tepki alımları geldi. Cuma günü Jackson Hole’de konuşma yapan Fed Başkanı Janet Yellen piyasalara hem aşağı hem yukarı yönde ufak bir sarsıntı yaşattı. Kısmen şahince söylemlerin yer aldığı konuşmada enflasyonun istenen hedefe gelmesinin 1-2 yıl alacağını söylemesi güvercince algılansa da Fed’in faiz artırımı için elinin güçlendiğini belirtmesi traderleri endişelendirdi. Yellen’in konuşması ardından Dolar/TL haftayı 2953 Euro/Dolar 1,1194 Ons 1322  gram altın 125.40 ve BİST 77120 seviyelerinde tamamladı.

Yeni hafta için Euro/Dolar’ın bu hızlı düşüşünü telafi edeceğini 1,1194’lü seviyelerden ilk önce 1.1261 ve daha sonra 1.1320’li seviyelere doğru hareket edeceğini düşünüyorum. Euro/dolar paritesindeki yukarı yönlü hareket kısa vadeli olacaktır belirttiğim seviyelerin görülmesi ile yeniden bir aşağı hareket başlaması muhtemel.

BİST’te bir miktar geri çekilme yaşayacağımızı bu geri çekilmelerde kademeli alım yapılmasını gerektiğini düşünüyorum.
                Ons için uzun zamandır 1306-1367 aralığında olduğumuzu hatırlatarak önümüzdeki hafta 1306-1316 aralığını test edebileceğimizi düşünüyorum. Fakat güçlü destek bölgesi olduğundan daha aşağısı için Fed den daha somut faiz artırımı sinyalleri görmemiz gerekiyor.
                Altın 125,40 TL seviyelerinde hareket ediyor. 123-125 aralığı alım için uygun olacağını düşünüyorum.
                Dolar/TL ise sanırım hepimizi ilgilendiren en önemli enstrüman. 2953 kritik bir nokta idi. Eğer hafta başında bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirsek ilk önce 2966-2974 seviyelerine doğru bir hareket yaşayabiliriz. Bu bölgede güçlü bir direnç var fakat buranın kırılması ile  2995-3.00 bölgesi görülebilir.

Dolar/TL de önümüzdeki hafta bir yükseliş bekliyorum bu yükselişin ne kadar devam edeceği ise haber akışına bağlı olacak. Kritik noktaları yukarda verdim 2974 ve 3000’lü seviyeler görülebilir. Bunun üzerinde ise maksimum nokta 3027 olabilir diye düşünüyorum. 3000-3027 seviyeleri satım için kullanılabilir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR