Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

MERAM VE EVLİYA ÇELEBİ PARKI

MERAM VE EVLİYA ÇELEBİ PARKI

Huzur ve hoşgörünün başkenti Konya’mızın tarih,kültür ve yeşil dokusuyla simge haline gelmiş merkez ilçesidir Meram.

 Meramlı olmak, Meram’da yaşamak, Meram’ı tanımak, Meram’ın özelliklerini ve güzelliklerini tatmak bir ayrıcalıktır, herkese nasip olmaz.

Yüzyıllar boyunca şairlere şiir, aşıklara ilham veren güzellikleriyle, nadir kalan yemyeşil dokusuyla Meram, Konyalının akciğeridir. Onunla solunum yapar. Havası ,suyu,taşı, toprağı aşkla yoğrulmuştur. Göz, toprağın ve ağacın yeşillikleriyle; gökyüzünün derin mavilikleriyle dinlenir, Meram’da. Kısacası Meram özlenen hayatın ta kendisidir.

Şehir merkezinden üç ayrı yolla Meram eski yol, Meram Yaka yolu ve Meram Yeni Yolla son durağa doğru yolculuk yaptığınızda bu güzellikleri yaşamanız mümkündür. Ak yokuştan şehre baktığınızda yeşille beyazı bariz olarak görürsünüz ,sağ tarafınız Yeşil Meramı işaret eder.

İnşallah” Yeşil olur Şu Konya’nın Meramı” şarkılarda kalmaz,kalmamalıdır.

Meram Yeni Yolda yıllarca el uzatılmasını bekleyen Evliya Çelebi parkı nihayet Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından geçtiğimiz Ramazan öncesi  yeni yüzü ve yeni sunumuyla hizmete açıldı.

Öncelikle sebep olan emeği geçen herkese, Meram’da oturan bir vatandaş olarak çok teşekkür ediyorum .Allah razı olsun.

Meram’da 25 bin metrekarelik bu yeni bir parkın içindeki kafeteryalar ile 1 kilometreye yakın yürüyüş yolu ile, , kamelyaları,  spor alanları,çocuk parkları ile,bölgenin ağaç desenine uygun yeşillikleri ve çiçeklerle, bitkilerle Meram’a yakışır bir park haline getirilmiş.Getirilmeye de devam ediliyor.

Ancak her güzellik gibi; kıymetini bilmeyi, onu koruyup yaşatmayı bekliyor.

Günün her saatinde dolup taşan Evliya parkında yapılacak daha pek çok şey var. Öncelikle;

Araçların park sorunu çözülemediği için yanı başındaki sokaklar, kaldırımlar doluyor,Evliya çelebi camii önündeki yol (Sancak Caddesi) özellikle akşam ve gece park eden araçlardan dolayı tek yöne kalıyor ve  geçişi zorlaşıyor.

Sayın Başkan Tahir Akyürek, daha önce parka ilgili verdiği açıklamalarda bu parkın Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Sivaslı Ali Kemal bey caddesine kadar genişletileceğini söylemişti. Belki orada bulunan hal saha kaldırılıp araç park yeri haline getirilir  ve cami önündeki cadde genişletilebilir.

Araç park yeri diye yapılan küçük alan tabii ki yetersiz kalıyor. Burası birde yürüyüş yolu ile kesişiyor,yürüme trafiği aksıyor.

Yürüyüş yolu bölge insanına ilaç gibi geldi ama, burada yol istikamet işareti olmayınca karşılıklı yürüyenlerle bisikletle gezenler çarpışıyor. Burada yol istikamet işareti ve mesafe göstergesi koymak zor olmasa gerek.

Adam başı çöp kutusu olmasına rağmen ,çöpler, meşrubat şişeleri çevreye rastgele atılıyor.Özelikle çekirdek çitleme merakı burada da hat safhada,iyi güzelde bunları çevreye atıp etrafı kirletmek yerine toplayıp çöp kutularına atmak çok zor değil.

Ücretsiz faydalanılan tuvaletlerin temiz tutulması ,nasıl bulmak istiyorsak öyle terk edilmesi gerekir.

Buraya dinlemeye gelenlere kamelyalar yetersiz kaldığından her ağacın gölgesine kilimini seren pek ala piknik yapabiliyor.Ancak burada mangal yakmak,ateş yakmak yasak olmasına rağmen çay demlemek içinde olsa mangal yakana, tüple yemek pişirene rastlamak da mümkün.

İşte tüm bunların bir disipline edilmesi ve takip edilmesi gerekiyor.

 Parkın içinde hiç bir uyarı levhası ve güvenlik görevlisi olmadığından (belki ben göremedim)  parkın koruması tamamen vatandaşlara emanet. İşte burada görev oradan faydalanan vatandaşlarımıza düşüyor. Bu güzellikleri seviyorsak korumak  ve temiz tutmak zorundayız.

Bütün bu güzelliklerin yaşatılması için hem Belediye’nin başladığı işi bitirmesi kalan eksikliklerin giderilmesi ;hem de buradan faydalanan vatandaşlarımızın bu güzelliklere sahip çıkması gerekir.

Şehrin dört bir yanından Evliya Çelebi Parkına gelen misafirler, burada saaterce hoşça vakit geçirebiliyor. Piknik yapıyor,spor yapıyor.Çocuklarını eğlendiriyor.Vakit geldi mi camisine gidiyor.Yeşillikler içinde yemeğini yiyebiliyor,misafirini ağırlayabiliyor.Kısacası rahat ve huzurlu bir gün geçirebiliyor.

Şehrin pek çok yerinde yapılan onlarca parktan farklı bir konsepte sahip Evliya Çelebi Parkı hem Konya’nın hem de Meram’ın  vitrini konumunadır artık.

Daha önce sivil toplum kuruluşlarının kullanıma açılacağı söylenen başkanlık konutunun ve arkasındaki süs havuzunun hizmete açılması ve eksikliklerinin giderilmesi ile daha da güzelleşeceğine inandığımız Evliya Çelebi Parkımızın, Meramın vizyonuna uygun bir yaşam alanı olmasında  emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRE SÖZÜ;Çevremiz Çehremizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR