Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

BENİM BAŞIMA GELMEZ DEMEYİN

BENİM BAŞIMA GELMEZ DEMEYİN

Trafik kazası geçirdiğiniz taktirde bu yazılanlar size çok yardımcı olacak.

Özellikle sakin olun.

En önemlisi kendinizi sakin kalmaya çalışmalısınız. Böylelikle kontrolde kalabilirken yaralanma ve hasaları da olabildiğince minimum seviyede tutabilirsiniz. Kaza sizin hatanız olmasa bile, karşı taraftaki sürücüye karşı sizi suçlu duruma düşürecek davranışlarda bulunmamalı ve elinizden geldiğince sakin olmalısınız. Sinirlenmek yerine, etrafınızdaki herkesin güvende olduğundan ve yapılması gereken her şeyi yaptığınızdan emin olun.

SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN

Araba kazasından sonra ilk yapmanız gereken şey; herkesin iyi olduğundan emin olmak. Buna diğer arabanın içinde bulunanlar da dahil. Eğer birinin hayatı tehlikedeyse, hangi tarafın kaza yaptığının hiç bir önemi yoktur.

Ambulansa ihtiyaç olup olmadığını öğrendikten sonra, yolun durumunu kontrol etmelisiniz. Eğer kaza yoğun trafiğin olduğu bir otoyolda ve ya kavşakta gerçekleştiyse, kazanın olduğu bölgenin etrafına trafik hunileri ile çevreleyin veya trafiktekilere kaza olduğunu belli etmek için arabanızın dörtlülerini yakın. Eğer kazayı kimin yaptığından emin değilseniz, trafiği kapatmış olsanız bile arabanızı olduğu yerden kesinlikle hareket ettirmeyin. Polis olay yerine geldiği zaman kazanın gerçekleştiği yeri görmek isteyecektir.

SİGORTA ŞİRKETİNİZİ ARAYIN

Kazayı bildirmek için hemen sigorta acentenizi arayın. Eğer olay yerinde durumu bildirirseniz, onlar yapmanız gerekenleri size anlatacaktır; ayrıca suç tamamen sizdeyse, sigorta poliçenizin tam olarak neleri kapsadığını ve tıbbi harcamalarınızın sigortaya ait olup olmadığını da öğrenebilirsiniz

YARDIM İSTEYİN

Kimsenin yara almadığı ufak bir kazada bile durumu polise bildirmelisiniz çünkü sigorta şirketiniz, kazayı kayda geçirmek için polis raporu isteyecektir. Bilgi paylaşımında bulunun Polisin olay yerine gelemediği vakalarda ise olayla ilgili her şeyi bildirmek size kalır. Sizden ve diğer sürücüden istenilecek bilgiler şunlardır:

Tam adınız ve iletişim bilgileri:

Sigorta şirketi ve poliçe numarası:

Plaka numarası:

Aracın ruhsatı:

Ehliyetiniz belgesi:

kaza raporunu kendiniz düzenleyebilirsiniz. Kazaya karışanlar resmi plakalı araçlar ehliyetsiz, alkollü olduğunu düşündüğünüz kimseler ise polis çağırmalısınız.

 KAZAYI FOTOĞRAFLAYIN

Kaza yerinin ve aracın fotoğraflarını çekmek, sigorta şirketine sunduğunuz raporda gerekli olacaktır. Kaza yapan araçların her açıdan fotoğraflarını çekmeyi unutmayın. Önden arkadan ve aracın iki yanından fotoğraf çekiniz.

HİÇBİR ŞEYİ GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Kaza esnasında büyük bir stres içerisinde olacağınız için daha sonra olaya dönüp baktığınızda detayları hatırlamayabilirsiniz. Bu yüzden hava durumundan trafik durumuna kadar kazaya sebep olduğunu düşündüğünüz her şeyin kaydını tutun. Böylelikle sonradan hatırlamaya çalışmak zorunda kalmazsınız. Özellikle işaret levhalarının resmini çekmeyi unutmayınız.

OLAY TANIKLARIYLA İRTİBATTA KALIN

Eğer ki kazaya sebep olanın karşı taraf olduğunu düşünüyorsanız, sizin iddianızı destekleyecek tanıklar bulun. Tanığın, polise ve sigorta şirketine ifade vermesi durumunda sizin lehinize davranacağından emin olun.

KAZAYI KİMİN YAPTIĞINDAN EMİN OLUN

Polis ve sigorta şirketi duruma el koymadan hatanın kimde olduğu hakkında yorum yapmaktan kaçının.

TIBBİ YARDIM İSTEYİN

Ağır yaralanmalar söz konusu olmasa bile bir doktora görünmenizde fayda var. Kazadan bir kaç gün sonra herhangi bir rahatsızlığınızın başlamadığına dair emin olun. Kaza sonrası şok etkisinin birkaç gün sonra ortaya çıkabileceğini göz ardı etmeyin. Arabanızda eşya bırakmayın. Kazadan sonra arabanızı tamire vermeniz gerektiyse içindeki tüm eşyaları çıkarmayı unutmayın.

AVUKAT TUTUN

Eğer karşı taraftan size dava açıldıysa ve ya sigorta şirketinin size hakkınızı verdiğinden şüphe duyuyorsanız kendinize bir avukat tutun.

MORALİNİZİ BOZMAYIN

Önemli olanın kazadan sağ çıkmanız olduğunu unutmayın.

Hazırlıklı olun arabanızda ilk yardım çantası bulundurmaya ve tüm ihtiyaçlarınız karşılayacak bir araba sigortanız olmasına dikkat edin. Sigortacınıza üçüncü şahıslara vereceğiniz zararlara ilişkin 3 şahıs sorumluluk sigortası limitlerini artıran bir poliçe hazırlamaya özen göstermesini isteyin. Sigortacınızdan mutlaka kaza raporu isteyin aracınızda boş rapor mutlaka bulundurun. Bu yazıyı mutlaka okuyun ve okunmasını isteyin. Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle. Kazasız günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR