Leyla Fidan

Leyla Fidan

COVİD19 GÜNLERİNDE STRES YÖNETİMİ

COVİD19 GÜNLERİNDE STRES YÖNETİMİ

 

Zor günlerden geçiyoruz ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Hepimiz yakınlarımızdan sevdiklerimizden uzaktayız. Kaygılarımızla yalnız baş etmek zorundayız bir bakıma kendimizle tanışıyoruz. Kendimizi sevmeyi öğreniyoruz. Bir akşam üstü yorgun argın eve geldiğimizde içilen kahvenin, sabah serinliğinde uyku sersemi işe giderken alınan nefesin değerini anlıyoruz...

Kendimiz ve yakınlarımız için kaygılandığımız bu günlerde stres seviyemiz maalesef artıyor. Artan stres seviyesi beraberinde bağışıklığı da düşürüyor.

 

Peki stresle savaşmak için ne yapabiliriz?

 

Stres seviyenizi azaltacak 5 etkili öneri

 

  1. Spor yapın: evde kaldığımız süreç içerisinde hareket kapasitemiz epey kısıtlandı. Sağlık bakanlığının önerdiği gibi günde 10 bin adım atmak şöyle dursun yürümeyi unuttuk, markete doğru on adım atıp nefes nefese kalır hale geldik. Bu durum kaslarda güçsüzlüğe yol açabilir beraberinde sağlık problemlerini getirebilir. Spor yapmak kas sağlığınızı koruyacağı gibi kilo almanızı da engelleyecek. Stres seviyesini azaltması ve mutluluk hormonu da cabası.

Peki neler yapılabilir:

  • Ev işlerini yaparken dans edebilir,
  • Evde zumba yapabilir,
  • Pilatesi yogayı deneyimleyebilir,
  • Bir rahatsızlığınız yoksa günde 500 ip atlayarak gün boyu kaslarınızı sıkı tutabilir,
  • Ücretsiz spor uygulamalarını deneyebilirsiniz.

2. Kendinize yatırım yapın: yeni bir dil öğrenebilir, sanat dalı keşfedebilir, uzun zamandır okumak isteyip okuyamadığınız kitapları okuyabilirsiniz. İzlenecek ne çok dizi, film, belgesel izleyecek ne az zaman varmış diye düşündüğümüz günlere göz kırpabilirsiniz. Hızlı kuşağın aceleci çocukları olarak şimdiye kadar vakit ayıramadığınız ne varsa şimdi onu yapmak için vaktimiz var. Bunu değerlendirin.

3. Kendinize zaman ayırın: gün içinde kendinize özen göstermek saç ve cilt maskeleriyle bedeninizi ödüllendirmek size iyi gelecek. Yumurtanın saçı ne denli beslediğini, kahvenin cildinizi parlatabileceğini deneyimleyin…

Saç maskesi önerisi: 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı+1 yumurta+ 1 tatlı kaşığı argan yağı+ 1 çay kaşığı omega3 + 1 tatlı kaşığı kantaron yağı

Saçları hızla uzasın, kepek problemi kaybolsun, kırıklar gitsin ve parlasın isteyenlere…

Cilt maskesi: içtiğiniz kahvenin telvesine 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ekleyerek karıştırın. Karışımı cildinize aşağıdan yukarı hareketlerle peeling olarak uygulayın.

Selülit savaşçısı, cilt renk tonu eşitleyen cilde canlılık ve parlaklık veren, göz altı morluklarına iyi gelen bu tarifi her Türk kahvesi içtiğinizde uygulayabilirsiniz.

Maskeler bir nebze işe yarayabilir ancak asıl mesele bedeni içten besleyebilmektir. Bu da bir sonraki maddemizin konusu buyurun…

4. Dengeli beslenmeyi unutmayın: güçlü bir bağışıklığı bir günde aldığınız suplementlerle kazanamazsınız. Bağışıklık sisteminiz uzun süredir nasıl beslendiğinizle ilgilidir. Gün içerisinde yeterli karbonhidrat yağ ve protein almaya ve vitamin minerallerle beslenmenizi desteklemeye özen gösterin. Covid19 süresince düşük kalorili şok diyetlerden detoks programlarından uzak durun ve diyetisyen kontrolünde hazırlanmış sağlıklı beslenme programlarınızı sürdürerek zayıflamaya devam edebilirsiniz ancak şok diyetler bağışıklığınızın düşmesine sebebiyet verebilir.

Günde 5-6 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve, 1-2 porsiyon et, 2 porsiyon süt ve süt ürünü, 3-4 porsiyon da tahıl grubu almaya özen gösterin.

 

5. Uyku düzeninize dikkat edin: evde kalmak uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Yorgun hissedebilir, baş ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz. 22.00-02.00 arasında melatonin seviyesinin en yüksek olduğu saatlerde uykuda olmak sizi daha dinlenmiş hissettirirken bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.

 

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle…

#evdehayatvar

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Leyla Fidan Arşivi
SON YAZILAR