Rasim Atalay

Rasim Atalay

Öyle bir trafik ki İstanbul halt etmiş

Öyle bir trafik ki İstanbul halt etmiş


Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin şehir trafiğine yaptığı küçük dokunuşların büyük problemleri aştığını, pratik çözümler üreten belediyelerin ilgili birimlerini, mühendislerini takdir ettiğimi daha önceki yazılarımda ifade etmiştim…


Genel olarak 2022 yılı Konya açısından yapısal pek çok sorunun bertaraf edildiği, bir kısım sorunların da çözüme kavuşması için teknik altyapının hazırlandığı bir yıl olarak geçti.


Yeni açılan ve açılmak için gün bekleyen caddeler, şehir trafiğindeki durağanlığı akışkan bir yapıya çevirecektir diye umut ediyoruz.


Konya Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı yeni caddeler adeta neşter gibi. Sorunu net bir şekilde kestirip atıyor.


Örnek mi: Abdülhamit Han Caddesi… Birinci ve ikinci etabı bitirildi. Bu bile bölgeyi rahatlatmaya yetti. Beyhekim’i Meram Tıp’a bağlayacak olan üçüncü etap da tamamlanıp cadde tamamen açılsın, işte o zaman ne kadar kıymetli olduğu anlaşılacak.


Alparslan Türkeş Caddesi de arkasından geliyor. Gazze Caddesi ile Karaman Caddesi’ni birbirine bağlayacak olan bu yeni cadde, Meram’da önemli bir alternatif yol oluşturacak.


Çeçenistan Köprülü Kavşağı ile Antalya Çevre Yolu arasındaki bağlantıyı sağlayacak Kazakistan ve Karabağ Caddeleri ile Fatih Caddesi'nden başlayarak Azerbaycan Caddesi ve Gazze Caddesi üzerinden Antalya Çevre Yolu'na bağlantı sağlayacak Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesinde de yapım çalışmaları hızla sürüyor.


Devam eden ve bitirilmesine ramak kalmış olan projelere baktığımızda, şehrin belli başlı yerlerindeki trafik sorununa köklü çözüm üreteceği bugünden belli oluyor.


Ancak bir de hiç dokunulmayan, görülmeyen, görmezden gelinen, duyulmayan, duymazdan gelinen, özellikle günün belli saatlerinde İstanbul halt etmiş, trafiği gelin de burada görün dedirtecek türden yerler ne yazık ki mevcut bu şehirde.


Geçtiğimiz günlerde bir akşam vakti, İstanbul Yolunu Otogar Kavşağı’ndan Aksaray Yolu’na bağlayan cadde üzerindeki Novada AVM’nin yakınlarında bir ikamete gitmek zorunda kaldım.


Gittiğime gideceğime pişman oldum!


Yalansız hilafsız, Novada’nın önünden Bosna Hersek Mahallesi’ne doğru uzanan yola girip Türmak Kavşağı’ndan çıkışım yaklaşık 45 dakika sürdü.


Bir daha özellikle akşam saatlerinde bu yola girmemek üzere kendime söz verdim. Öyle bir etki bıraktı ki bende, yazmak dahi istemedim. Ta ki, önceki akşam medya sektörünün de yakından tanıdığı, bildiği, önemli bir STK’nın başkanı tarafından bahse konu olan yola atıfta bulunarak, “Gazetecilerden bu tarafta oturan yok herhalde. Kimse buradaki trafik sorununa değinmiyor” mesajını alıncaya kadar…


Şehir adına yapılan, şehre değer katan iyi ve güzel eserlerle övünüyor, emek harcayanları taltif ediyor olmanın yanında eksikleri de görüp göstermeyi kamu yararı açısından önemsiyoruz.


Bu açıdan Novada civarındaki keşmekeşliği, Otogar’a kadar uzanan trafik hengamesini, Bosna yolunu kapsayan uzun araç trafiğini görmezden gelmek, sorumluluğumuzu yerine getirmemek olurdu.


Şehri nakış nakış işleyen, nerede bir sorun varsa oraya yönelen, yaşanan aksaklıkları hızla ve uzun vadeli planlamalarla gidermeye çalışan Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bu bölgede yaşanan trafik sorununa yönelik de bir planları; planları tutmazsa B veya C planları illa ki vardır.


Yolu buradan geçenler, işi ve evi arasındaki tek güzergah olmasa yakınından dahi geçmeyecek olsa da, zaruri olarak bu yolu kullananlar aslında bu trafik yığınını oluşturanların ta kendisi. Ama yapacak bir şeyleri de yok, çünkü alternatif tek bir güzergah yok. Arazisi geniş, gelişime açık olan bu bölgede yeni alternatiflerin oluşturulması ve tek merkez üzerinden yürümeye çalışan trafiğin daha rantabl hale getirilmesi için girişimlerin beklendiğini buradan hem ‘susuyorsunuz, söylemiyorsunuz’ diyenlere; hem de ‘eleştirin, şehirle ilgili bir eksik varsa söyleyin ki bilelim’ diyenlere duyurmuş olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR