Rasim Atalay

Rasim Atalay

Yine kaybettin Kılıçdaroğlu!

Yine kaybettin Kılıçdaroğlu!

14 Mayıs seçimlerinde Türkiye genelinde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,52 oranında oy almış ancak, aldığı oyun oranı yüzde 50’nin üzerine çıkamadığı için ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlanamamıştı.

Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise birinci turda aldığı yüzde 44,88 oranındaki oyla ikinci turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a rakip olabilme hakkına sahip olmuştu.

İlk turda hatırlanacağı üzere 4 aday yarışıyordu. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun dışında Sinan Oğan ve Muharrem İnce de Cumhurbaşkanlığı için aday olduklarını açıklamıştı. Tabi Muharrem İnce seçime çok kısa bir süre kala çekildiğini açıklasa da, resmi prosedürlerin gereği olarak dördüncü aday olarak Muharrem İnce de görünüyordu.

Sadeleştirilmiş, kafa karıştırmayan, net bir pusula ile seçim sandığına gidildi. Çarşaf gibi upuzun bir milletvekili adayı listesi yoktu. Cumhurbaşkanlığı için aday sayısı da 2 isimden ibaretti.

Konya açısından baktığımızda birinci turda Cumhur İttifakı’nın Adayı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 69 oranında oy alarak Türkiye’de en büyük desteği aldığı şehirler hanesine Konya’yı da yazdırmayı başarmıştı.

Birinci tur seçimlerini Millet İttifakı açısından gördüğümüzde Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranı ise yüzde 24 civarındaydı.

Birinci turda 4998 sandıkta 1 milyon 453 bin 831 seçmen sandığa gidip oy kullanmıştı. Geçerli oy sayısı ise 1 milyon 426 bin 270’ti. Seçime katılım oranında da Konya, Türkiye ortalamasının bir tık üzerindeydi. Seçmenlerin yüzde 89,17’si oy kullanmak üzere sandık başına gitmişti.

Fazlaca rakamlara boğup kafa karıştırmaya gerek yok. İkinci turda seçime katılım oranının ciddi bir oranda azalacağı ifade edilse de 3 puanlık bir kayıpla yine rekor düzeyde bir katılım gerçekleşti. Seçmenin yüzde 86’sı sandığa gitti.

SEÇMEN DİYOR Kİ!

Yine birinci tura ilişkin hatırlayacağınız üzere sadece Cumhurbaşkanlığı değil, milletvekilliği seçimi de yapılmıştı birinci turda. Milletvekilliği seçimleri ilk turda tamamlanırken, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmıştı. Aslında seçmen bu sonuçla, “Ben birinci turda Meclis’te beni temsil edecek olan milletvekillerini seçtim. Cumhurbaşkanı’nı belirleme işini de ikinci tura bıraktım. Gri alan kalmasın diye tavrım bu yönde oldu. İkinci turda çıkan sonuç, her türlü ikilemden uzak, net bir tavrın ortaya çıktığı bir sonuç olsun istedim. Bunu başardım” demişti.

KILIÇDAROĞLU YİNE VE YENİDEN KAYBETTİ

Hızlıca gidilen seçimin sonuçlarının açıklanması da aynı hızla oldu. YSK’nın yayın yasağını kaldırdığı 18:15 itibariyle Türkiye genelinde yüzde 58 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 42 Kemal Kılıçdaroğlu yönünde olan oylar, sandıkların tamamı açıldıktan sonra birbirine yaklaştı. Ancak sonuç da ortada… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına bilmem kaçıncı kez çıkan CHP Lideri ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yine ve yeniden yenilmiş oldu.

KONYA’DA HER 4 KİŞİDEN 3’Ü ‘RECEP TAYYİP ERDOĞAN’ DEDİ

Konya özelinde önümüze sunulan haritaya bir bakalım. Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 73; Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 27 oranında oy aldı. Bu da Konya’daki her 4 seçmenden 3’ünün ‘Reis, Recep Tayyip Erdoğan’dır’ dediği anlamına geliyor.

İSTANBUL VE ANKARA KIL PAYI!

Yerel yönetimleri CHP’li belediye başkanlarında olan İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere değinmeden geçemeyeceğim. Bir önceki seçimle şimdiki seçim arasında bir kıyas yaptığımız zaman aradaki farkın iyiden iyiye kapandığı görünse de sonuç itibariyle bu şehirlerde önce olan Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Sinan Oğan’ın oylarının da Türkiye genelinde denk bir şekilde iki adaya pay olunduğu da diğer bir seçim sonucu olarak ortaya çıkıyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Seçime kadar vaatler verilir. Seçim biter vaatlerin icraata dönüşmesi için bir yol haritası belirlenir. Cumhur İttifakı’nın Adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mottosu ‘Türkiye Yüzyılı’ydı… Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 100. yılında Türkiye’yi her alanda atağa geçirecek altyapıya sahip olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni döneme ilişkin yol haritasını da en kısa zamanda dizayn edecektir. Zira ülkenin kendisinden beklentisi çok büyük.

Seçime ilişkin kurulan tüm cümlelerin yerini hedefler ve amaçlar doğrultusunda yapılacak olan faaliyetler ve eylemlerle Türkiye’nin 100 yılını süsleyeceği bir dönemin başlangıcı olması dileği ve duasıyla, seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize ve memleketimize hayırlı olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR