Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Düşüşler Aldatmasın

Düşüşler Aldatmasın

Ekonomistler Dolar/TL 2.8-3 olacak derken dolar ters köşe yaptı. Sabırsız yatırımcısına kaybettirmeyi, sabırlı yatırımcısına da kazandırmayı çok sever dolar. Düşüşler alım fırsatı demiştik parantez içinde de seçim fiyatlaması henüz yapılmadı diye büyük harflerle belirtmiştik. Hedefte yeni zirveler varken bir anda seçim fiyatlamasına başlayan piyasa Türkiye’ye hızlı döviz girişlerine neden oldu. Tek parti hükümetinin devam edeceği düşüncesi yabancıyı iştahlandırdı. Bu iştah borsada 90.000’lere doğru bir hareket başlamasına ve Dolar/TL de 2,575’lere kadar gevşemelere sebep oldu.

Dolar TL deki bu sert geri çekilme iç piyasamızda dolara sürekli talep getirmesine rağmen kritik destekler bir bir kırıldı satıcılar ağır bastı ve fiyat bu seviyelere kadar geriledi. Dolar/TL2580 -2650 bandına yerleşti.

Yabancı kuruluşların TL konusunda kırılganlık açıklamaları kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Dolar almak için bekleyen yatırımcılarımız kesinlikle bu fiyatları kaçırmamalılar.2580-2650 bandı alım için uygun yerler. 2550 seviyelerine kadar gevşeme ihtimali var bu seviyelerden alım yapılırsa çok daha güzel olur.

Euro/Dolar paritesinde 1.1467 seviyelerini gördük. ABD tarafından gelen kötü veriler ve faiz artırımının Eylül ayına ertelenme olasılığı paritede yukarı hareketi tetikledi fakat Fed’den faiz artırımı konusunda herhangi resmi bir erteleme haberinin olmaması ve Yunanistan’ın gerçekten kritik olan durumu paritenin 1.1467 den satış yemesine sebep oldu. Olası bir yukarı harekette 1.1534 kritik direnç.

‘Haftanın geri kalan günlerinde  Euro/Dolar paritesinde  1.1080’lere kadar bir gerileme yaşamamız oldukça muhtemel. Dolar /TL kurunda ise düşüşler yavaşlayacak ve yukarıda 2.600’lar tekrar test edilecektir.’

Seçim önü çok keskin hareketler göreceğimizi düşünmüyorum. 2.550-2.610 arasında bir hareket olabilir.

Seçim sonu ise geri kalan 6-9 aylık süreç ekonomi bakımından her şeye hazırlıklı olunması gereken bir zaman dilimi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının tekrar olası değerlendirmeleri var.

Seçim öncesi gelen sıcak paranın kar satışları yaparak gitme olasılığı söz konusu.

ABD tarafından yapılacak faiz artırımı sürecine başlanması veya başlanacağı konusunda ki söylemler.

Hükümetin ekonomi yönetiminde belirleyeceği isimler ve piyasanın beklentisi.

TCMB’nin elinin zayıflaması ve yüksek gelen enflasyon.

Yarın (bugün) TCMB toplantısı var. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor fakat toplantı sonrası TCMB’nin yayınlayacağı metinde enflasyona ve küresel piyasalardaki gelişmelere karşı  edineceği tavır ve söylemler dikkatli takip edilmelidir. Faiz indirimi ihtimali zaten ortadan kalktı artırım için ise şu an bir kur tehdidi yok ve daha yüksek faiz ekonomiyi daraltabilir.

Yarın(bugün) akşam ayrıca Fed tutanakları açıklanacak USD’yi sert etkileyecek bir haber beklenmiyor fakat Fed üyelerinin konuşmaları yine dikkatli takip edilmesi gerekenler arasında. ABD tarafında Perşembe ve Cuma günü açıklanacak veriler önem arz ederken Cuma akşamı Yellen’in konuşması USD açısından önemli. Genel görünüm hala bozulmadı doların küresel anlamda değerlenme süreci önümüzdeki günlerde de (özellikle seçimden sonraki 45 günlük süreçte) devam etmesini bekliyorum. ABD tarafından  son haftalarda gelen verilerdeki bozulmanın önümüzdeki haftalarda tekrar düzelmesini bekliyorum faiz artırım sürecine yaklaştık faiz artırımları başlarsa Dolar/TL deki

hareketlerde daha keskin olacaktır uluslararası yatırım bankalarının yıl sonu Dolar/TL kuru beklentileri 2750 seviyeleri bunu da unutmayalım. Dolar/TL deki bu düşüşün spekülatif olduğunu düşünüyorum Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının politika faizi 7.75 yaklaşık on beş gündür süren hazine ihalelerinde faizler 9. 02 seviyelerinde yani hazine yeni borçlanmada 1.25 daha fazla faiz ödeyerek borçlandı hazine kağıtlarına en çok ilgiyi gösterenlerde yabancılar her şey ortada  yabancının dolar üzerindeki oyunu sürüyor Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi faiz lobisi iş başında.

Altın halen yatay seyirde devam ediyor. TL olarak tahminde bulunmak gerekirse 24 ayar altın 100-106 bandı son 1.5 aydır söylediğim gibi yine devam eder.

Petrol ise yine 1 ay önceki yazımda belirttiğim gibi 65 dolar seviyelerinde yatay kalacak. Petrol yıl sonu için 72-79 dolar hedefimi koruyorum. Önümüzdeki  6-9 aylık süreç ekonomi için çok titizlikle ve ciddiyetle takip edilmesi değerlendirilmesi  ve hareket edilmesi gereken bir süreç. Eğer doğru adımlar atılmazsa tamiri zaman alacak hasarlar yaşayabiliriz.

Yazımın sonunda tekrar özellikle vurgulamak istiyorum; Haftanın geri kalan günlerinde  Euro/Dolar paritesinde  1.1080’lere kadar bir gerileme yaşamamız oldukça muhtemel. Dolar /TL kurunda ise düşüşler yavaşlayacak ve yukarıda 2.600 lar tekrar test edilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR