İsmet Karababa

İsmet Karababa

Taşınacak su kalmayınca

Taşınacak su kalmayınca

 

Türk futbolunun her geçen gün kötüye gittiği, kulüpler yetenekli futbolcu çıkarma adına altyapılarına gereken önemi vermediklerinden alttan futbolcunun çıkmaması nedeniyle milli takıma futbolcu bulmakta zorlandığı, kulüpler mali konularda sorumluluklarını yerine getiremediklerini dikkate alan Federasyon yeni uygulama için düğmeye bastı.

UEFA ve FİFA nezdinde mali konuda dosyaların her geçen gün artmakta olduğunu gören Federasyon; kulüplerin taşıma su ile dönderdikleri yapılarda taşınacak suyun tükenmekte olduğunun farkına vardı ve gelecek sezonda uygulamaya sokmayı düşündüğü, son rötuşlarını yaptığı yabancı sayısı ile kadroda altyapıdan yetişmiş belli sayıda futbolcu bulundurma mecburiyeti gibi üzerinde çalıştığı taslağı kulüplerle de paylaşıp son şeklini verip uygulamaya sokacağını açıklamıştır.

Federasyon başkanı ve milli takımlar direktörünün ana hatlarını açıkladığı yeni uygulama kulüplerin baskısı ile bir kuşa çevrilmez, radikal kararlar ile mali kriterler tam anlamı ile uygulanacak olursa uzun vade de Türk futbolu ve kulüplerimizin geleceği adına önemli bir sürecin başlatılacağı düşünülüyor.

Bu karar yabancı futbolcusu sayısını artırmış gibi görünse de bunun kulüplerimizi altyapıya kendi öz kaynağına yönelteceği düşüncesi ile bu karara olumlu bakılması istenmektedir. Kulüpleri rahatını bozacak her uygulamada olduğu gibi bu konuda da siyasi baskılar, kulüp ayrımları ile kurallar zaman içinde değiştirilir ise alınan bu kararın Türk futboluna olumsuz yansımalarını göreceğimiz kesindir.

Vergi, sigorta, futbolcu, teknik adam borcu olan kulüplerin yabancı futbolcu transferi yapamayacak olması mecburiyetten yerli futbolcu ile kadrolarını şekillendirecekleri düşünüldüğünde belki ilk yıllar sıkıntılı geçecek futbol kalitesi düşecektir. Gelecek sene uygulamaya sokulacak yönetmelik kulüplerin altyapıları ile birlikte ülke genelinde genç yetenek arayışına önem vermesi gerekeceğinden kulüplerimizin tepkisini ve bu konudaki anlayışlarını bekleyip görmek gerekir.

UEFA kriterlerine uyum konusunda UEFA lisansı alabilen 9 süper lig takımımız varmış,  PTT 1. Lig’de başvuru yapan takım dahi olmamış! Federasyonumuz teknik adamlar da, hakemler de, fiziki şartlarda önemli mesafeler alıp buralarda kararlılık gösterirken UEFA kriterlerineuyumu konusunda kulüplerimizin sürekli zaman talep ederek günü kurtarma cabası verirken federasyon, teknik adam ve hakemlerin kriterlere uyumu konusunda gösterdiği kararlılığı neden kulüplerimize gösterememektedir. Seçimde belirleyici rol oynadıklarından değil midir?

Türkiye'de mali kriterlere uygunluk gösteren, borçsuz olan kaç profesyonel takımımız vardır dersiniz? Bir kaç kulübümüz haricinde yönetimler kamuoyu baskısı altında kulüplerini yönetmekte oldukları gerçeğini nasıl görmezden gelebiliriz. Dernek statüsü içinde yönetilen kulüplerimizin sağlıklı üye yapılarının olduğundan, genel kurullarını mali denetim ve rekabet içinde gerçekleştirdiklerinden söz edebilir miyiz?

Kulüplerimizin büyük bir bölümü belediyelerin maddi desteği ile ayakta durmakta olduğundan oluşumlar genelde icazetle veya işaretle gerçekleşse de bazen mecburiyet karşısında yönetimler oluşmakta nadiren kişi veya gruplar yönetime talip oldukları gerçeğini Türk futbolu yaşamıyor mu?

Durum böyle olunca yönetimler günün koşullarına göre belirlendiği için doğal olarak onlarda  genelde sezonu kurtarma hedefi belirlediklerinden  planlamaları ve bunun parelelindeki çalışmaları da  günün koşulları içinde alınan kararlarla yürütülmekte, teknik adam seçimi ve transfer çalışmaları da buna göre yapıldığından sezon içinde skora endeksli sık sık teknik adam değişimleri ve bunun paralelinde futbolcu enflasyonu oluşmakta yapılan yanlış veya gereksiz transferler boşa giden paralar kaybolan umutlar sıkça değişen yönetimler içinde kulüplerimiz borç batağına saplanmış durumda olduğu gerçeğini göz ardı edebilir miyiz?

UEFA kriterlerinde en önemli belirleyici etken mali disiplindir. Federasyon yönetimi her yıl verdiği süreyi ertelemesine rağmen kulüplerimizi arzu ettiği yapıya bir türlü çekememiştir. Çünkü Kulüplerimizin büyük bir bölümü borç sarmalı içinde bulunduğu, UEFA'nın da Türkiye Futbol Federasyonu’nu kulüp kriterleri konusunda sıkıştırdığı da bir gerçektir.

Futbolumuz için devrim niteliğinde kökten bir değişim gerekmektedir. Bunu gerçekleştirme adına federasyonun gücü tek başına yeterli gözükmemektedir. Ancak böyle bir değişim konusunda hükümet isteklidir. Öncelikle kulüpler dernek statüsünden çıkartılması, mali disiplin altına alınması, yönetimlerin keyfi harcama ve transfer savurganlığının önüne geçilmesi, her dönem kendi içinde sorgulanacak ve sorumlu tutulacak bir çözümün arandığı dillendirilmektedir.

 Türk futbolunda kökten bir değişim başlatılırsa uzun vade de hem kulüplerin borç yükünü azaltacağı, hem de kendi özkaynaklarını değerlendirme yoluna gideceklerinden kulüplerin altyapı anlayışları değişecek verimlilik esas alınacak bu güne kadar mecburiyetten faaliyet gösterdikleri alana ilgileri destekleri artacak yeni yeteneklerin çıkartılması yolunda kulüpler büyük bir seferberliği mecburiyetten başlatacaklardır.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İsmet Karababa Arşivi
SON YAZILAR