Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Bir ömür böyle güzel yaşanır

Bir ömür böyle güzel yaşanır

Her şeyden önce fikir adamı/mütefekkir. Sonra sözlükçü, gazeteci, STK yöneticisi, Türkiye Yazarlar Birliğinin kurucusu, Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı, kültürümüzün abide şahsiyetlerinden Nurettin Topçu’nun benzer isimlerle karışıklığa neden olmaması ve karakterinden mülhem kendisine D.(devrimci) dediği Mehmet Doğan. Buraya dikkat buyurunuz: Sözlük ve ansiklopedi çalışmaları, kitaplar, dergi yazıları, çeşitli etkinlikler, dijital söyleşiler, çeşitli olağan ve zaruri uğraşılar vd. bir kişinin altından kalkması oldukça zor bu serüvenin kahramanı Mehmet hocamızın 1947 doğumlu olduğunu ilk elden ifade edeyim. Bir ömür böyle güzel yaşanır: Milletiyle, diliyle, ilimle ve diniyle beraber…
Sözlükleri yıllardır baş ucumuzda, ismiyse hep zihinlerde Mehmet hocamızın; yakın tarih, Türkçe ve Ankara deyince ilk akla gelen saygın ve çalışkan bir isim. Zor zamanlarda kimsenin söylemeye cesaret edemediği hakikatleri haykıran ve mücadele eden, bu kutlu yolda kararlılığından bir milim dahi sapmayan, ve dahi güzel Türkçemizin yılmaz bekçisi D. Mehmet Doğan…
Onu bilen biliyor, anlayan anlıyor, istifade ediyor. Bir kesimse yazık ki nasipten yoksun. Hayata ve gerçeklere at gözlüğüyle bakan, devletinin geçmişinden ve köklü kültüründen bîhaber, putlaştırılmış kişi ve kavramları menfaatleri icabı bazen savunan, çoğu zaman savunur gibi yapan, ranta teslim olmuş takıntılı bir güruh… Malûm kesim işlerine gelmeyen hakikatleri hocada görmekten rahatsız, belgelere dayalı tespit ve hükümleri çürütmeye güçleri yetmeyince de kendi tasvir ve tezviratlarını sahneliyorlar hocaya karşı. Halbuki hocanın düşünceleri salim bir kafayla muhasebe edildiğinde gerçekler kalplere ve zihinlere yazılacaktır.
Hocamızın kurucusu olduğu TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) gibi müstakil bir kuruluşun bunca yıl ayakta kalması, aynı heyecan ve kararlılıkla faaliyetlerini sürdürmesi her türlü takdirin ötesinde bir diğer çabadır.
D. Mehmet Doğan hocamızın TYB’ye gelir getirmesi hasebiyle kurduğu Yazar Yayınları hocamızın baskı üstüne baskı yapan ama uzun zamandır piyasada bulunmayan kitaplarını güzel bir baskıyla kültür hayatımıza yeniden kazandırarak önemli bir işe imza attı. Buradan mülhem Türkçe ve edebiyattan, tarihe oldukça geniş bir konu çeşitliliğine sahip kitapları okumamak için mazeretimiz yok kanımca. Çünkü D. Mehmet Doğan’ın kitaplarını ve günümüzde halen düzenli bir şekilde devam eden yazılarını lâyıkıyla okuyan birinin aynı kalması mümkün değildir. İlk tahlilde kişi yeni bilgiler öğrenen, doğru bilinen yanlışları fark eden, doğru konuşmaya ve yazmaya çalışan ve dilinin serencamını yüreğinde hisseden, doğru yazmaya ve konuşmaya dikkat eden bir ferde dönüşür.
Hep tekrarladığım gibi D. Mehmet Doğan’ın çalışmalarının boyutunu ve niteliği ile bu ülke için yaptıklarını anlatma çabası beyhude bir çabadır. Bilinçli birinin yapacağı şey; hocanın külliyatını hakkıyla okumak, fikirlerini muhasebe etmek ve neticede sorumluluklarının bilincinde, devletinin ve dininin hizmetine adanmış bir şuur içinde olmaktır. Hocanın kitapları size bu şuuru kazandıracaktır.
D.Mehmet Doğan’ın Yazar Yayınları arasında çıkan artık piyasada olmayan kitaplarının yeni baskıları ile yeni kaleme aldığı kitapları hakkında tafsilâtlı bilgiyi TYB’nin resmi sitesi www.tyb.gov.tr adresinde bulabilirsiniz. Bizim bu mütevazı köşede bırakın bunlardan lâyıkıyla bahsetmeyi, isimlerini vermemiz bile mümkün değildir. Bu haseple birkaç eserinden kısaca bahsederek yazımı hitap erdireyim.
Muhit’ten çıkan ‘Kelimelerin Seyir Defteri’ ile dilimizin zenginliğinin somut hali kelimelerimizle dünden bugüne güzel bir yolculuğa çıkacaksınız. ‘İstiklâl Marşı: Bin Yılın Destanı’, ‘Camideki Şair’ vd. ile İstiklâl Marşımızın ve milli şairimizin hikâyesini ehil ve güvenli bir kalemden okumuş olacaksınız. ‘Neden Klâsiklerimiz Yok’, ‘Modernleşmenin Bedeli’, ‘Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu’’, Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm’ ve ‘Batılılaşma İhaneti’ ve benzeri konulardaki diğer kitaplarıyla yakın tarihimizin yol haritasını, yapılan yanlışları ve hataları fark edecek, dersler çıkaracaksınız.
Ya güzel Türkçemizin, bundan mülhem milletimizin başına gelenler? Diline sahip çık(a)mayan bir milletin nelere maruz kalacağı? Doğan hocamız bu hususlarda da güvenilir bir liman. ‘Türkçenin Cenaze Töreni’, ‘Yüzyılın Soykırımı’, ‘Bir Lügat Bulamadım’, ‘Dil Kültür Yabancılaşma’…
Allah Mehmet Doğan hocamıza uzun ve sağlıklı bir ömür versin inşallah, yaptıkları ve yapacakları için minnettarız, ondan razıyız, Allah da razı olur inşallah…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR